Лоша прогноза: Цената на тока в България скача много през...

Никой досега не е подготвил и не е предлагал на Европейската комисия вариант за стратегически резерв – механизъм за капацитети, заяви Антон Иванов

"Ние сме поели тежки задължения да ограничим производството от въглища със значителен процент - 40%. Това ще доведе до много затруднено положение за осигуряване на вътрешния електроенергиен баланс след 2026 г. в страната, ще трябва да разчитаме на внос. А вносът в региона е на много висока цена."

Това коментира пред БНР Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум във връзка със споровете около Плана за възстановяване и устойчивост и разписаните в него ангажименти в енергийната сфера.

"В момента всичко е политическа употреба. Иначе, назад във времето – още 2020 г., още в първия вариант на ПВУ, който беше представен от Томислав Дончев, имаше ангажимент – при други условия, да бъдат затваряни блокове на въглища. Тогава това беше обвързано с изграждане на централи на природен газ."

От ГЕРБ имат основания да алармират, защото внесеното най-накрая предложение ни задължава, без да е ясно дали ще можем да направим действия в този кратък срок за компенсиране на това задължение, поясни  Антон Иванов.

Никой досега не е подготвил и не е предлагал на Европейската комисия вариант за стратегически резерв – механизъм за капацитети. Финландия преди дни е получила одобрение за подобен механизъм, но у нас не се работи по този въпрос, заяви експертът.

"Ако няма механизъм, а такъв все още не се предвижда, не е планиран, не се обсъжда - тези наши важни за енергийната сигурност блокове да получават подкрепа, докато не работят, то това означава 1:1 затваряне на редица от мощностите в комплекса "Марица-изток"Няма защо да се заблуждаваме."

Картината е ясна – какво може да се направи при приблизително удовлетворяване на поетите ангажименти – хем България да ги изпълни, хем да постигнем плавен преход, който не застрашава националната сигурност, изтъкна Антон Иванов в предаването "Преди всички".

По думите му са необходими инвестиции за производства, при които се намаляват емисиите, както и механизъм за стратегически резерв, който да гарантира на операторите на централите средства за поддръжка на съоръженията, когато не работят.

Има процедурна възможност за предоговаряне или преоценка на заложени цели и мерки в Плана за възстановяване и устойчивост. Това обаче изисква дълъг период на разговори с ЕК, а в този период няма да могат да бъдат получавани средства. Затова е въпрос на баланс на интересите, обобщи ситуацията Иванов.

Комунизъм 2.1: Принудително преразпределение на собствеността под формата на “Голямото нулиране”

Голямото нулиране на личната собственост - план за завземане на земната природа от глобалния елит за да спрат производството на храни в името на борбата с изменението на климата

КОМУНИЗМЪТ Е В ОСНОВАТА НА ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА

ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД НА КОМУНИЗМА

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

 

Източник/ци: Лоша прогноза: Цената на тока в България скача много през...

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!