Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ще бият ли Русия като брашнен чувал? Стефан Янев не отрече плановете на НАТО да разположи допълнителни сили срещу Русия в България и Румъния

Лошо! И Песков не отрече, че ще реагират адекватно, даже обеща

Стефан Янев не отрече, че НАТО планира да разположи допълнителни сили в България и Румъния

Ще бият ли Русия като брашнен чувал?

Министърът на отбраната Стефан Янев нито потвърди, нито отрече, че НАТО предвижда да установи военно присъствие в България и Румъния заради струпването на руски сили край границата с Украйна.

Информацията беше цитирана от германско списание "Шпигел", което се позова на Тод Уолтърс - върховния командващ силите на съюзниците в Европа. Според "Шпигел" Уолтърс е "призовал за засилване на военното присъствие по източния фланг" на НАТО по време на видеоконферентен разговор с началниците на генерални щабове на "партньорски държави".

Днес отбелязваме годишнина от подвига на капитан Димитър Списаревски, който се вряза жертвено в американски бомбардировач, за да не му позволи да изсипе смърт върху главите на български мъже, жени и деца

Министър Янев посочи, че каквито и да са разговорите, няма политическо решение.

"В рамките на НАТО се коментират различни варианти. На този етап коментарите са на ниво военно-техническо обсъждане. В този смисъл дори да бъде взет и окончателен военен съвет и да говорим какво би се случило след бъдещи решения, които не са обсъдени все още на политическо ниво, е малко не съвсем коректно," подчерта министърът на отрбаната, цитиран от БНР.

Заедно с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, Янев поздрави за Рождество военните ни представители в операциите на НАТО и ЕС в Босна и Херцеговина, Косово, Ирак и Мали.

Това стана по време на традиционната видеоконферентна връзка с националните командири на българските военни контингенти в Босна и Херцеговина, Косово, Ирак и Мали, съобщиха от пресцентъра на МО.

Благодаря ви за отговорното отношение към ангажиментите, които сте поели при изпълнение на мисии под егидата на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз. Изпълнявайки задълженията си, вие допринасяте за мира и сигурността, на които всички ние искаме да се радваме и занапред, каза министър Янев.

Той подчерта, че българските военнослужещи зад граница са посланици на България. „Вие показвате силата и духа на българския воин по най-добрия начин, на който сте способни“, категоричен бе министърът на отбраната. Той пожела на всички военнослужещи в контингентите зад граница много здраве и успешно изпълнение на задачите.

Министърът се обърна персонално към националните командири на българските контингенти във Военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа“, двете операции на НАТО в Косово - Операцията на стабилизиращите сили на Алианса (KFOR) и Небойната операция „Allied Solace“, както и в Небойната мисия на НАТО в Ирак и Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали. Той оцени високо изпълняваните от тях задачи и подчерта приноса на военнослужещите за стабилизирането на районите, намиращи се в зоните на операциите. Министър Янев пожела на участниците в националните контингенти здраве и целеустременост.

„Опитът, който придобивате, е безценен за Българската армия и ще разчитаме на вас“. С тези думи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов се обърна към българските военни контингенти зад граница. Той им благодари за професионалното и отговорно изпълнение на възложените им задължения, за което те се ползват и с уважението на своите чуждестранни колеги.

„В края сме на една нелека година. Справихме се с не малко предизвикателства, включително по отношение на мисията на Въоръжените сили - „Принос към международния мир и сигурност“, заяви адмирал Ефтимов. Той припомни, че през 2021 г. е завършила една от най-дългогодишните и трудни мисии на Българската армия – участието ни в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан.

„Беше трудно за всички. Процесът по изтегляне на българския контингент завърши успешно, за което благодаря на Съвместното командване на силите и на 42-я ни контингент в Афганистан“, подчерта началникът на отбраната. Той бе категоричен, че обстановката в средата на сигурност се следи и анализира на стратегическо, оперативно и тактическо ниво, и се поддържа готовност за реакция при всяко едно нейно изменение.

Като успешен пример за 2021 г. адмирал Ефтимов посочи, че нашите Въоръжени сили са били първите, които са реагирали и са се развърнали на терен в операцията на НАТО „Allied Solace“ в Косово. „Признателен съм за изпълнение на задачите от контингентите ни в Босна и Херцеговина и в Косово. Безспорно, стабилността на Западните Балкани е от решаващо значение за нашата сигурност, както и за сигурността в Европа и в Евроатлантическата зона“, подчерта той.

Адмирал Ефтимов допълни, че за първи път през 2021 г. участвахме в съвместната оперативна подготовка „Quick Response – 21”, при която българският контингент, включен в състава на междинния резерв на операцията „Алтеа“, заедно с контингентите от Румъния, Турция, Австрия, Унгария и Словакия от състава на многонационалния батальон, отработиха задачи по уеднаквяване на стандартните процедури и повишаване на оперативната съвместимост помежду им.

Адмирал Ефтимов посочи, че спрямо сложната и динамична обстановка в Ирак, нивото на националната ни амбиция и решение на Министерския съвет, се обмисля да се увеличи българското присъствие.

Началникът на отбраната увери командира на контингента ни в Мали, че се поддържа постоянна връзка с ръководството на мисията и ще бъде реагирано адекватно при всяко изменение на обстановката по сигурността.

Адмирал Ефтимов пожела на контингентите ни зад граница да посрещнат предстоящите коледно-новогодишни празници в крепко здраве, с добро настроение и с нови планове за професионални и лични успехи.

Nikolay Barekov

Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.

Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно -дясна Русия.

Толкова за идеологиите на 21 век.

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Източник/ци: Стефан Янев потвърди, че НАТО планира да разположи допълнителни сили в България и Румъния

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!