Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Днес отбелязваме 78 години от подвига на капитан Димитър Списаревски, който се вряза жертвено в американски бомбардировач, за да не му позволи да изсипе смърт върху главите на български мъже, жени и деца

May be a black-and-white image of 1 person, monument and outdoors

Krystian Szkwarek

Днес отбелязваме 78 години от подвига на капитан Димитър Списаревски, който се вряза жертвено в американски бомбардировач, за да не му позволи да изсипе смърт върху главите на български мъже, жени и деца.

Баща ми беше поляк, израстнал съм в близост до полската история и съвременна политика. Замислих се.

През Втората Световна Война военновъздушните сили на Третия Райх - Луфтвафе, бомбардират на два пъти Варшава. Първата серия бомбардировки са по време на обсадата на града през 1939-та, а втората - по време на варшавското въстание през 1944-та.

Днес Полша е съюзник на Германия, и то в повече от един съюз. Двете страни са силно интегрирани икономически, а граница между тях на практика няма. Въпреки всичко това идеята да се построи паметник на летците от Луфтвафе, бомбардирали Варшава, би била напълно немислима. Би била абсурдна. Такава идея никога не е и имало, а ако имаше щеше да бъде посрещната с колосален обществен отпор. Без значение къде точно във Варшава е паметникът, дори в самото германско посолство. Такъв акт би сринал отношенията между двете страни, предизвикал дипломатически скандал и трайно обидил целия полски народ. Напълно възможно е подобен акт днес дори да събори правителството, позволило да бъде издигнат паметника.

Сещате ли са за страна, в която подобно отвратително безумие се е случило?

Nikolay Barekov

Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.

Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно -дясна Русия.

Толкова за идеологиите на 21 век.

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!