Следвайте "Буднаера" в Телеграм

В сезона на "естествени" бури: 5 неща, които не трябва да правите!

Настъпва сезона на бурите, ето няколко съвета какво не трябва да правите при буря

Сезона на бурите настъпва, а заедно с него и риска за безопасността и здравето на хората. Миналата година видяхме, как лятото донесе със себе си жестоки бури, а мнозина не бяха подготвени да се справят с тях. Ето няколко съвета, какво не трябва да правите при гръмотевична буря, дори да сте удобно настанени у дома.

1. Не оставяйте включени уреди в електрическата мрежа

Успокоението, че имате гръмоотвод на покрива или, че досега не ви е удряла мълния, тъй като живеете на среден етаж няма да ви плати щетите, ако електротехниката ви изгори. Затова най-добре изключете телевизора, домакинските уреди и компютъра от контактите, докато бурята свърши.

2. Внимавайте с мобилните телефони

Експертите са разделени по въпроса дали мобилните телефони привличат мълнии, но предупреждават, че когато има буря, трябва да се изключат. Голям риск е да държите до себе си да се държи включен мобилен телефон, който е източник на електромагнитни вълни, които създават път за атмосферното електричество, казва сръбски професор по метеорология пред сръбския „Блиц“. Други смятат, че това е опасно само на открито, но избора оставяме на вас.

3. Не стойте на открито

Мълниите не избират къде да ударят, а често се случва на прицела им да застанат самотни скали, дървета, човек в полето или всеки обект върху равна водна повърхност. Най-често удрят там, където никой не очаква. Но все пак ако около човек има сгради, рискът от удар на мълния е по-малък.

4. Не стойте близо до запалими неща

Дори да сте си у дома не стойте близо до леснозапалими неща. Стойте далеч от ключовете за осветление и контактите. В сезона на бурите дори у дома не винаги е безопасно.

5. Изключете антената на телевизора

Ако сте с външна антена на телевизора, то тя представлява сериозна опасност за вас в сезона на бурите. Изключете я или махнете кабела, който се свързан с телевизора. /razkritia.com/