Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Chen Yilian, Epoch Times

"Бурята" на Бо Шилай – средство за продължаване на преследването

План цели да принуди новото партийно ръководство да финансира репресиите срещу Фалун Гонг

Бо Шилай във Великата зала на народите, 13 март 2012 г., Пекин. Преди политическото си елиминиране Бо е планирал масивен рунд на преследване срещу практикуващите Фалун Гонг като средство да засили позицията си в партията. (Lintao Zhang/Getty Images)

Фракцията на Китайската комунистическа партия (ККП), предвождана от Джянг Земин (Jiang Zemin), отдавна търси начин да продължи преследването срещу Фалун Гонг. Според човек, запознат с делата на управляващата партийна върхушка, прочистената бивша важна партийна фигура Бо Шилай (Bo Xilai) и очакваният скоро да се оттегли „цар“ на вътрешната сигурност Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang) са започнали през 2011 г. да прилагат план, целящ точно това...



Планът „Буря 2“, според пекинския източник, има за цел да засили преследването срещу Фалун Гонг. Първата набелязана зона е била в отдалечената североизточна провинция Хейлонгджянг (Heilongjiang), а после и в провинциите около Пекин, започвайки с Хебей (Hebei).

Хейлонгджянг е трябвало да бъде използвана като опитно поле, където партията да увеличи усилията си да „трансформира“ практикуващи Фалун Гонг преди края на присъдите им. „Трансформирането“ е  процесът на силово принуждаване на някого да заклейми досегашните си убеждения и да заяви отдадеността си на доктрините на комунистическата партия.

Бо и Джоу избират провинция Хебей отчасти защото тогавашният й ръководител, Джанг Юнчан (Zhang Yunchan), е имал връзки с Зенг Чингхонг (Zeng Qinghong), изтъкнат член на фракцията на Джянг Земин, отговорна за преследването.

Под претекст, че се грижат за безопасността на предстоящия 18-ти партиен конгрес, Бо иДжоу се надяват на засилване на преследването срещу Фалун Гонг в Хебей, което после да се разпростре и в съседните провинции.

На 18-ия партиен конгрес, очакван през октомври, ще бъде оповестено ново партийно ръководство, с Ши Джинпинг (Xi Jinping) като предполагаем следващ партиен лидер и Ли Кечянг (Li Keqiang) като следващ премиер.

Целта на „Буря 2“ е била да повлияе на Ши и Ли и да злепостави настоящия партиен глава Ху Джинтао и премиера Уен Джябао, информира източникът.

„Този план бе сформиран в началото на 2011 г., когато Бо Шилай изглеждаше много силен – посочва пекинският източник. – Предполагаше се планът да бъде приложен през февруари и да бъде използван за година, за да се поднови атаката срещу Фалун Гонг.“

„Това може не само да принуди Ши Джинпинг и Ли Кечянг да работят с Бо Шилай след 18-ия конгрес и да плащат за продължилото преследване на Фалун Гонг – засилените репресии могат да бъдат използвани и за да бъдат обвинени Ху и Уен за грешката им, че умишлено са отслабили репресиите след октомври 2005 г. и петата пленарна сесия на ККП по време на 16-ия конгрес.“

През 2005 г. пропагандните нападки срещу Фалун Гонг бяха силно отслабени, което остави извършваното от режима преследване извън репортажите в ежедневниците.

Бягство от отговорност

В свой материал в „Epoch Times” от м. март коментаторът Лиу Шяо (Liu Xiao) обяснява мотивите на Бо Шилай, Джоу Йонгканг и останалите от кликата на Джянг при планираната от тях предстояща смяна на властта.

„Очевидно е, че преследването на Фалун  Гонг в ключовият въпрос, който върхушката на ККП не може да избегне.“

„Поради активното си участие в преследването на Фалун Гонг Уанг Лиджун (Wang Lijun), Бо Шилай, Джоу Йонгканг, Ли Чангчун, Джия Чинглин и Луо Ган са обвързани заедно във фракцията на Джянг Земин.“

„За да продължат преследването и да избегнат подвеждане под отговорност за престъпленията си след като сдадат властта, Джоу Йонгканг и другите от фракцията на Джянг се надяваха да вкарат еднакво виновния Бо Шилай в деветчленния Постоянен комитет на Политбюро“, пише Лиу.

Когато бившият полицейски шеф и довереник на Бо, Уанг Лиджун, дезертира в американското консулство в Ченгду на 6 февруари, опитът за вкарване на Бо в Постоянния комитет се провали окончателно, отприщвайки серия от събития, довели до подлагането на Бо на чистка.

Но планът „Буря 2“ бе замислен при условие, че Бо ще продължи да бъде основен играч в ККП. Въвличайки Ши и Лин в продължаващото преследване, Бо би подсигурил, че той и други членове от кликата на Джянг ще избегнат отговорност за престъпленията, извършени срещу практикуващите Фалун Гонг.


Неочакван развой

В Хейлонгджянг, където е приложен планът, нещата не се развиват според очакванията, като китайският народ се надига срещу схемата на Бо и Джоу, по думите на източника.

На 26 февруари 2011 г. опитът за „трансформиране“ на практикуващия Фалун Гонг Чин Юеминг (Qin Yueming), на когото остава година от 10-годишната затворническа присъда, завършва със смъртта му вследствие на изтезания в затвора „Джямуси“ в Хейлонгджянг.

Собственик на малък бизнес от гр. Ийчун (Yichun), Хейлонгджянг, Чин е едва 47-годишен и оставя съпруга и две дъщери.

След смъртта на Чин семейството му завеждат дело за компенсация заради несправедливата му смърт. На 13 ноември 2011 г. съпругата и по-малката дъщеря на Чин са арестувани и изпратени в трудовия лагер Чянжин (Qianjin) в Харбин (Harbin).

По-голямата дъщеря на Чин тръгва по улиците с петиция за преразглеждане на несправедливото отношение към семейството й. С помощта на роднини, приятели и доброжелателни непознати за половин месец тя събира над 15 000 подписа заедно с пръстови отпечатъци в червен восък (традиционният китайски начин за официално подписване на нечие име в документ).

Според източника лидерите на ККП в Пекин са били шокирани при вида на копие от подписите.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!