Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай: Тайна среща на партийния елит

Бейдайхе е туристическа дестинация с голям обществен плаж, на който почиват предимно руски и китайски туристи.
Бейдайхе е туристическа дестинация с голям обществен плаж, на който почиват предимно руски и китайски туристи. Фото: Getty Images

В края на този месец ще се проведе закрито заседание в Бейдайхе (Beidaihe), където по традиция ще се вземат решенията, които според клишето ще са 'единодушно одобрени' на 18-я конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП) в края на годината...

Бейдайхе се намира на брега на Жълто море в района на град Чинхуангдао (Qinhuangdao), провинция Хебей (Hebei). Той е китайската версия на американския Bohemian Grove. Бейдайхе е туристическа дестинация с голям обществен плаж, на който почиват предимно руски и китайски туристи.
 
Въпреки това малко хора знаят, че забулен в мистерия и с тежка охрана там е и дворецът с частен плаж, където периодично се събира елитът на ККП и Китай.
 
На следващото неофициално закрито събрание в Бейдайхе, което ще започне по-късно този месец и ще продължи до началото на август, може да бъде решено да се намали броя на членовете на Постоянния комитет (върховният орган за управление на Китай, бел. ред.) на Политбюро от 9 на 7 души.
 
Най-вероятно ще бъдат премахнати длъжностите министър на пропагандата и председател на Комитета по политически и законодателни въпроси (КПЗВ / PLAC), отговарящ за вътрешната сигурност на страната. Отговорностите на тези служители ще бъдат прехвърлени на други ръководители, или тези отдели ще бъдат понижени в статут до ниво Политбюро.
 
По време на срещата в Бейдайхе всички настоящи членове на Постоянния комитет ще бъдат готови да представят своя приемник. През май от над 300 висши партийни лидери е било поискано да предложат най-подходящите според тях кандидати за Постоянния комитет.
 
Понастоящем освен двамата кандидати за най-висшите позиции, Ши Джинпинг (Xi Jinping) за поста генерален секретар на ККП и президент на Китай, и Ли Кечянг (Li Keqiang) за премиер, другите кандидати не са окончателно определени.
 
Струва си да припомним, че длъжностите, които има вероятност да бъдат премахнати, сега се заемат от Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang, председател на КПЗВ) и Ли Чангчун (Li Changchun, лидер на отдел “Пропаганда”).
 
Двамата принадлежат към клана на предишния генерален секретар Джянг Земин и срещу тях в чужбина са заведени много дела с обвинения в геноцид и престъпления срещу човечеството по отношение на последователите на  медитативната практика Фалун Гонг, която вече 13 години е преследвана от комунистическия режим на Китай.
 
Към клана на Джянг също принадлежи и изпадналият в немилост висш партиен функционер Бо Шилай (Bo Xilai), който заедно със съпругата си в момента са в процес на разследване за корупция. Това означава, че премахването на тези длъжности се явява продължение  на наскоро изплувалата на повърхността ожесточена борба между двете най-големи вътрешнопартийни фракции, в която победата се удържа от фракцията Ху-Уен (на лидера Ху Джинтао и премиера Уен Джябао).

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!