Следвайте "Буднаера" в Телеграм

By Pam McLennan & Gisela Sommer, Epoch Times

Журналистически труд описва потресаваща корупция от Бо Шилай и семейството му

Бо Шилай и съпругата му Гу Кайлай, считани за първата китайска двойка "голи" чиновници, отнасящо се до кадрите, прехвърлящи семействата и авоарите си в чужбина. Бо притежава много събственост в Ню Йорк, Хонгконг, Сингапур и Ванкувър.
Бо Шилай и съпругата му Гу Кайлай, считани за първата китайска двойка "голи" чиновници, отнасящо се до кадрите, прехвърлящи семействата и авоарите си в чужбина. Бо притежава много събственост в Ню Йорк, Хонгконг, Сингапур и Ванкувър. (New Epoch Weekly Photo Archive)

Преди повече от десетилетие китайският писател Джянг Уейпинг, който през 2001 г. получи международната награда за свобода на пресата от Комитета по защита на журналистите, публикува статия, обвиняваща Бо Шилай и съпругата му адвокат в корупция. Заради това Джянг е обвинен в разкриване на държавни тайни и иницииране на подривна дейност, и осъден на 8 г. затвор през 2002 г. Освободен през 2009 г., сега той живее в Канада със семейството си.

Джанг пише няколко статии и книги, включително „Биография на Бо Шилай“, която разобличава Бо и семейството му за тяхната предполагаема замесеност в корупция и няколко смъртни случая.

Следват няколко редактирани откъса от публикацията на Джянг.

Как се облагодетелства съпругата на Бо


Бо Шилай и семейството му се местят в град Далиан през 1988 г. След като съпругата му Гу Кайлай получава лиценза си за адвокат, тя отваря правна фирма и започва да натрупва голямо богатство с помощта на властта на Бо.

Правната фирма на Гу се нуждаела от 20 – 30 служителя, за да смогне с броя на делата, обслужвани всеки ден. Гу обикновено печелела делата, които приемала. Големите предприемачи я използвали за техен правен съветник за уреждане на парични налози (подкупи) за кмета Бо Шилай.

Визитната картичка на Гу изброявала офиси в Пекин, Далиан, Хонконг и Ню Йорк. Бизнесът й се разширявал в много области, включително консултиране за недвижими имоти. Повечето национални и чуждестранни компании, желаещи да инвестират в Далиан, са консултирани от Гу. На повърхността те плащали таксите за консултация на Гу, но в действителност плащали, за да спечелят благосклонността на Бо, тъй като Бо решавал кой може да закупи земя.

Гу контролирала всички основни проекти, включително прехвърлянията на земя, чуждестранните инвестиции в Далиан и договарянията за строителство, от което печелила над 10 млрд. юана (около 1.6 млрд. щ.д.) годишно.

Живот на супер-богати


Официалните медии казват, че семейството на Бо живее обикновен живот, но реалността е точно обратната. През 1988 г. Бо мести семейството си при военноморската общност за високопоставени военноморски служители в Тайгър Бийч в Далиан. Семейството се наслаждавало на свеж въздух, красиви пейзажи и 24-часова охрана от войници.

Сприятеляването със съседите също помогнало на Бо да се изкачи по партийната стълбица. Допълнителните печалби били големи и не трябвало да плаща за нищо от собствения си джоб.

Освен това, Бо притежавал много собственост в Далиан, включително друга вила, близо до океана, и три апартамента в град Далиан, които не върнал дори и след като бил повишен до управител на провинция Ляонинг и министър на търговията на Китай.

В началото на 90-те г. Гу купила бизнес имоти в градчето на азиатските игри в Пекин и отворила кантори в Хонконг и Ню Йорк. През 1997 г. тя получила зелена карта за Сингапур, а през 2000 г. изпратила 12-годишния си син Гуагуа, заедно с голямо количество авоари, в чужбина.

За Бо се смята, че е първият „гол чиновник“ в Китай, имайки предвид кадър, преместил съпругата, децата и авоарите си в чужбина. Бо притежава много собственост в Ню Йорк, Хонконг, Сингапур и Ванкувър.

Случаят Ма Джурен


Един много противоречив и доходен случай на защита, който Гу приема, е на известния китайски треньор по бягане Ма Джурен. Разкритията на детайлите по този случай са причината за 8-годишния затвор за писателя Джанг Уейпинг.

Ма Джурен е тренирал няколко състезателки от световна класа на средни и дълги разстояния. Ма и атлетите му са наричани „семейната армия на Ма“ и са заподозрени в употребата на допинги. Шест от неговите атлети са отстранени от китайския отбор за Олимпийските игри в Сидни, след като се провалиха на кръвните тестове през 2000 г.

През 1998 г. Бо наема някого да напише анонимно книгата „Боря се по делото за Ма Джурен“ за съпругата му Гу.

Гу използва силно медиите, за да популяризира книгата си, твърдейки че ще освободи Ма от правните обвинения срещу него. Въпреки това вече са минали 13 г. и тя е направила много малко, за да му помогне.

Наказване на информаторите


В началото на май 1998 г. известният писател Джао Ий пише дълъг доклад за разследване за семейната армия на Ма. Той пише: „Определена бизнес група е платила 10 млн. юана (1.56 млн. щ.д.), за да рекламира допингите на атлетите на Ма.“

Тогава Бо полага огромни, за да смълчи Джао. Големи банери, критикуващи Джао, се появяват по улиците на Далиан, което кара много жители на Далиан да коментират, че сякаш Културната революция се е завърнала.

Много адвокати критикуват Гу за нарушаване на основната професионална етика в случая с Ма, казвайки, че реално Гу никога не е представяла Ма Джурен, тя просто използва името на Ма, за да натрупа богатство и подобри репутацията си.

Карикатура показваща "гол" китайски чиновник, преместил семейството и авоарите си в чужбина, очаквайки нуждата да емигрира един ден.
Карикатура показваща "гол" китайски чиновник, преместил семейството и авоарите си в чужбина, очаквайки нуждата да емигрира един ден. (New Epoch Weekly Photo Archive)

Хонконгското списание Front-Line публикува статия през 1990 г., базирана на устните обяснение на Уейпинг за това как Гу е публикувала книгата си, а не е отишла в съда да защити Ма. Статията разобличава и участието на Гу в корупция.

Разяреният Бо арестува и хвърля в затвора Джянг. Много други невинни хора също са въвлечени в случая, според обясненията на Джянг.

Твърдения за убийства


Хонконгският месечник New-Way съобщи на 23 март, че Бо и съпругата му са отговорни за няколко убийства. Джанг смята, че твърденията имат основание, тъй като Бо и съпругата му изобщо не са снизходителни към враговете си.

На 7 май 2002 г. самолет на северните авиолинии по маршрута Пекин-Далиан, се разбива в морето, като е съобщено, че причината е била пожар. В инцидента загиват 112 души.

Хан Шяогуанг, съпруг на една от пътничките, е бил политически съперник на Бо. Хан е арестуван от хората на Бо и задържан в Далиан преди катастрофата. Хан е казал на Джянг Уейпинг, че вярва, че самолетът е разбит умишлено, прицелвайки се в съпругата му Ли Янфенг, която била използвала полета, за да му достави писма, написани от дъщерята на един от бившите китайски президенти, Ли Шяннян, и дъщерята на Ху Джинтао, пледиращи за освобождаването на Хан. Джянг подозира, че Бо и съпругата му стоят зад самолетната катастрофа.

Секс скандали


Докато Бо е кмет на Далиан, той е свързан с много секс скандали. Една от любовниците му била Джанг Уейджие, красива хостеса в телевизионната станция на Далиан. Гу ревнувала толкова много, че пишела във вестници оклеветяващи статии за Джанг, използвайки различни авторски псевдоними. Тя прибягнала и до връзките си с Държавна и Обществена сигурност, за да оказва натиск на Джанг да напусне работа.

Накрая Джанг загубва работата си и е задържана веднъж тайно в хотел в Далиан. Според Джанг тя направила няколко опита за самоубийство, преди да отиде в Пекин и да изчезне. Някои хора твърдят, че Гу я е убила, докато други казват, че Бо й е дал 10 млн. юана (1.56 млн. щ.д.), за да я накара да мълчи.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!