Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лин Фенг, Epoch Times

Започна чистка във висшите нива на министерствата в Китай, твърди списание

Предполагаемият следващ глава на ККП и Китай, Ши Джинпинг (Xi Jinping)
Предполагаемият следващ глава на ККП и Китай, Ши Джинпинг (Xi Jinping). 13 март 2012 г., Великата зала на народа в Пекин. (Lintao Zhang / Getty Images)

Екип от високопоставени служители на Китайската комунистическа партия (ККП) е организиран да започне чистка на партийни членове, особено в министерствата на външните и вътрешните работи, и на обществена и държавна сигурност, твърди репортаж на хонгконгското списание Trend...
 
Начело с вице-президента Ши Джинпинг, който се очаква да наследи Ху Джинтао като следващ лидер на ККП и Китай, екипът ще събира информация от членовете на ключови отдели, партийни организации и кръгове на партийното ръководство.
 
Чистката е планирана да се проведе от юни до края на август, през което време екипът ще получи информация за задграничните комуникации и връзки с чужди политически кръгове на съответните партийни членове, както и тяхната политическа идеология и позиция по основни събития, свързани с партията и с финансови дейности на свързани с чужбина агенции и организации. Освен това, за тези партийни членове ще бъде проучен и статута на членството в ККП на техните близки членове на семейството и роднини.
 
Други длъжностни лица в екипа са тези, които се очаква да станат членове на 18-тия Постоянен комитет на Политбюро, като началника на Организационния отдел Ли Юанчао (Li Yuanchao), началника на Главния офис на Централния комитет Линг Джихуа (Ling Jihua), вицепремиера Уанг Чишан (Wang Qishan) и министъра на Обществена сигурност Менг Джянджу (Meng Jianzhu), който е поел контрола върху апарата за сигурност на ККП от Джоу Йонгканг, за който бе съобщено наскоро, че е предал властта над мощния Комитет по политически и законодателни въпроси (КПЗВ / PLAC).
 
Базираният в Канада политически коментатор Уен Джао (Wen Zhao) вярва, че такава чистка, насочена към висшите отдели на ККП, като министерствата на обществена и държавната сигурност, може да е реакция към неотдавнашните скандали с Уанг Лиджун и Бо Шилай, които разтърсиха ръководството на ККП.
 
След като бившият шеф на полицията на Чонгчинг, Уанг Лиджун избяга в консулството на САЩ в Ченгду през февруари се появиха репортажи, че Уанг е връчил класифицирани документи, описващи подробно опита за преврат на Джоу Йонгканг и бившия партиен шеф Бо Шилай за завземане на властта от Ши Джинпинг. Казва се, че Уанг е предоставил информация за практиката на събиране на органи от живи практикуващи Фалун Гонг и за корупция и престъпления, извършени от високопоставени служители на ККП.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!