Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лин Фенг, Epoch Times

Източник: Уанг Лиджун е казал за изземането на органи

Уанг Лиджун, бивш началник на Бюрото за обществена сигурност в Чонгчин. Март, 2011.
Уанг Лиджун, бивш началник на Бюрото за обществена сигурност в Чонгчин. Март, 2011. (Feng Li/Getty Images)

През февруари Уанг Лиджун, бивш шеф на полицията и заместник-кмет на китайския мегаполис Чонгчинг (Chongqing), направи изненадващо и припряно посещение в американското консулство в Ченгду (Chengdu), което стана световна новина. Според сведенията той е предал много секретна информация на посолството, но за повечето от нея все още официално не се съобщава...
 

Бил Герц е национален репортер от САЩ по въпросите на сигурността. Според негов източник Уанг е връчил на американски представители ключова информация за планиран от Бо Шилай и Джоу Йонгканг преврат срещу Ши Джинпинг, предполагаем следващ лидер на Китайската комунистическа партия и Китай.
 
Добре осведомен източник каза сега пред ​Epoch Times, че Уанг е дал на американските официални лица поверителни документи, съдържащи информация от критично значение за участието на най-висши комунистически служители в преследването на Фалун Гонг. Източникът каза, че Уанг е предоставил информация за събирането на органи от практикуващи Фалун Гонг в мрежа от военни болници, затвори, психиатрии и трудови лагери в Китай.
 
От Държавния департамент не отговориха на телефонни и имейл запитвания за коментар.
 
През юли 2006 г. бившият канадски държавен секретар (за Азиатско-Тихоокеанския регион) Дейвид Килгор и адвокатът по човешките права Дейвид Матас публикуваха доклад, обобщаващ резултатите от тяхно разследване по твърдения за събирането на органи от затворени в Китай практикуващи Фалун Гонг. Техният доклад цитира като доказателства телефонни интервюта с болничен персонал в Китай, признаващ, че практикуващи Фалун Гонг са били убивани, а органите им продавани.

През май тази година Държавният департамент на САЩ публикува Доклад за човешките права 2011г., в който за пръв път се споменава за отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг и уйгури в Китай. В доклада се отбелязва, че практикуващите Фалун Гонг са били "обект на произволен арест, задържане и тормоз".
 
През февруари председателят на Комитета по външните работи на САЩ Илеана Рос-Лехтинен написа писмо до държавния секретар Хилъри Клинтън, искащо обяснение за това как американските официални лица се постъпили с Уанг Лиджун, след като той е влязъл в американското консулство в Ченду.
 
През април Държавният департамент проведе частен брифинг за членовете на Комисията по външните работи, във връзка с инцидента с Уанг Лиджун. Подробности от брифинга не бяха предоставени на медиите.

Когато бившият топ полицай на Чонгчинг (Chongqing), Уанг Лиджун дезертира в американското консулство в Ченгду (Chengdu) на 6 февруари, той задейства политическа буря, която още не е утихнала. Задкулисната битка се върти около това, каква позиция ще заемат държавниците на Китай спрямо преследването на Фалун Гонг. Фракцията с кървавите ръце – служителите, повишени от бившия лидер Джянг Земин за осъществяване на преследването – прави усилени опити да избегне отговорността за престъпленията си и да продължи кампанията. Други служители отказват да участват в преследването оттук нататък. Събитията предоставят ясен избор пред държавниците и гражданите на Китай, както и пред хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!