Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ангела Уанг, Epoch Times

Още случаи на подкупи, уличаващи Джоу Йонгканг

Джоу Йонгканг, член на Постоянния комитет на Китайската комунистическа партия, се очаква да последва своето протеже Бо Шилай и да бъде отстранен от постовете си в ККП.
Джоу Йонгканг, член на Постоянния комитет на Китайската комунистическа партия, се очаква да последва своето протеже Бо Шилай и да бъде отстранен от постовете си в ККП. (Liu Jin/AFP/Getty Images)

Информация за случаите на корупция не спира да изтича от източници сред елита на намиращата се в политическа буря Китайска комунистическа партия (ККП). Но фокус сега е Джоу Йонгканг, бивша силова фигура в ККП, която в момента държи фигуративно поста на шеф на мощния Комитет по политически и законодателни въпроси (КПЗВ) ...  


След като наскоро бе съобщено, че синът на Джоу, Джоу Бин, се е възползвал от връзките на своя баща с политическия елит и босове на престъпни групировки в страната, нова информация от добре поставени вътрешни източници изложи още корупционни практики на Джоу Йонгканг.  

През ноември 2008 г., когато китайският милиардер Хуанг Гуангю (Huang Guangyu) бе арестуван за "незаконно разпределение на средства", лице на име Дженг Шаодонг (Zheng Shaodong) получи най-тежкото наказание сред комунистическия елит, т.нар. "shuang-gui" - разследване от партията на определено местоположение, което често води до отстраняване от длъжност и сурово наказание, най-често лишаване от свобода.
 
По това време лица, запознати с елита на Китай казаха, че в света на политиката фамилното име на Дженг е било “Джоу” - препратка към връзките му със семейството на Джоу.

Сега вътрешно лице, близко до високопоставени служители в Китай, разкри за Epoch Times, че като секретар на министъра на обществената сигурност, Дженг е признал, че е дал на Джоу Йонгканг над 3 милиарда юана (US$ 474 милиона) в подкупи и че е изпрал незаконно за Джоу US$ 20 милиона в чужбина.

Той също така е признал, че е помагал в разрешаването на някои от корупционните случаи на Джоу Бин. Джоу Йонгканг се казва, че е бил вбесен от признанията на Дженг. Четири месеца след началото на разследването бе съобщено, че Дженг е извършил самоубийство.
 
В друг случай, Ли Юан (Li Yuan), бивш заместник министър на земята и ресурсите, също работил с Джоу, получава същото наказание през 2011 година. Но Джоу спира разследването, вероятно от страх да не бъде изложен самия той.
 
След скорошното отстраняване от всички позиции на Бо Шилай, политическият съюзник на Джоу, добре поставени източници в Пекин разкриха, че лидерите на китайския режим Ху Джинтао (Hu Jintao) и Уен Джябао (Wen Jiabao) са наредили на Партийната дисциплинарна комисия да разследва Джоу.

Когато бившият топ полицай на Чонгчинг (Chongqing), Уанг Лиджун дезертира в американското консулство в Ченгду (Chengdu) на 6 февруари, той задейства политическа буря, която още не е утихнала. Задкулисната битка се върти около това, каква позиция ще заемат държавниците на Китай спрямо преследването на Фалун Гонг. Фракцията с кървавите ръце – служителите, повишени от бившия лидер Джянг Земин за осъществяване на преследването – прави усилени опити да избегне отговорността за престъпленията си и да продължи кампанията. Други служители отказват да участват в преследването оттук нататък. Събитията предоставят ясен избор пред държавниците и гражданите на Китай, както и пред хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

 
Оригиналната статия на китайски език.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!