Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Матю Робертсън, Epoch Times

Разследването на шефа на сигурността в Китай – следваща стъпка от партийната борба за власт

Политическата борба продължава да мъти Китайската комунистическа партия (ККП) с широко разпространявани съобщения, че топ чиновник от сигурността е разследван и че есе, подписано от противникът му – премиерът Уен Джябао, е цензурирано, преди да бъде публикувано.
 
Джоу Йонгканг, царят на сигурността в страната, може да се „изправи пред разплата“ в скандал, който започна от Чонгчинг и достигна чак до Пекин, според Associated Press (AP). Опитът за дезертиране от началото на февруари на Уанг Лиджун, бивш полицейски ръководител на Чонгчинг, постави началото на чистка, която обхвана шефа му Бо Шилай – противоречивия нео-маоистки градски лидер на Чонгчинг, и съпругата на Бо. Сега може да достигне и до могъщия Джоу Йонгканг. 

Джоу Йонгканг, член на Постоянния комитет на комунистическата партия, може да последва протежето си Бо Шилай и да бъде отстранен от партийните си постове.
Джоу Йонгканг, член на Постоянния комитет на комунистическата партия, може да последва протежето си Бо Шилай и да бъде отстранен от партийните си постове. (Liu Jin/AFP/Getty Images)

AP съобщи на 19 април, че според базираната в чужбина китайска медия Boxun.com Джоу е под „някаква форма на тайно разследване от партийното дисциплинарно тяло“. Epoch Times съобщи, че Джоу е разследван, на 16 април, цитирайки корейския вестник Chosun Ilbo и източници в Пекин със същата информация.
 
Джоу трябва да е отправил „сърцераздирателна самокритика“ пред настоящите лидери за своите престъпления. AP цитира мениджъра на Boxun, Уотсън Менг, по думите на когото как ще се справят с Джоу ще бъде решено според неговото отношение.
 
Конкретните причини ръководството да се прицелва в могъщия шеф на всички полицейски сили в Китай не се изтъкват. Джоу е известен поддръжник на Бо Шилай и както се твърди е и единственият член на Постоянния комитет, който не се е съгласил с отстраняването на Бо по време на тайна среща.
 
Това, че Джоу е разследван, предполага по-сериозна възможност: той може да е замесен в опита за преврат на Бо Шилай срещу ръковоството – слух, който се появи през март и все още не е опроверган.
 
Според Джанг Тянлянг (Zhang Tianliang), известен политически коментатор, който пише и за Epoch Times, най-дълбоката препирня в партията е свързана с преследването на духовната практика Фалун Гонг.
 
Джоу Йонгканг е внедрен от Джянг Земин, за да провежда жестоката кампания срещу Фалун Гонг. Ако Джоу бъде отстранен, това ще е края не само на кариерата му, но може да го постави пред наказателно преследване за престъпления срещу човечеството.
 
Джянг е политически покровител на Джоу и на Бо Шилай. И тримата са главни виновници за преследването, което е довело до своеволни задържания на стотици хиляди невинни китайци и изтезания и насилствена смърт на десетки хиляди. Твърди се, че Ху Джинтао и Уен Джябао не са привърженици на идеята за 13-годишното преследване, като за последния дори се съобщава, че призовава за реабилитация на жертвите.
 
Успоредно с новините за Джоу, Boxun публикува и статия от същия автор, подчертаваща предполагаемата цензура върху скорошна статия, написана от Уен Джябао.
 
Уен публикува в идеологическия журнал на комунистическата партия „Търсене на истината“ материал за „слънце“, озаряващо лостовете на властта в Китай – референция към правителствена прозрачност. В него той посочва, че много повече правителствена информация трябва да бъде направена публично достояние. В частта, за която се твърди, че е цензурирана, той приписва разпространението на онлайн слухове на липсата на отвореност на режима.
 
Това е леко забулена атака към водещия хардлайнър Джоу Йонгканг, който започва кампании за предотвратяването на „вредните“ слухове. Китайските наблюдатели приемат подобни усилия като опити за отстояване на партийния контрол при онлайн дискусията.
 
Тези критики са заличени от статията, преди да бъде публикувана, твърди Boxun. Авторът на материала използва псевдонима Чяо Фу – същото име, което е поставяно на много истории и слухове от вътрешно за партията лице в Boxun, много от които по-късно се потвърждават.
 
Продължаващият конфликт показва, че никоя клика от партията все още не е спечелила решително надмощие. Двете страни представят битката за бъдещето на Китай: твърда линия на комунистическо управление или пътя на политическа и икономическа реформа, отваряне на гражданските права за китайския народ, вероятно ускоряващи истинския край на партията.
 
Посегателствата срещу Джоу очевидно продължават. В момента например е възможно да се търсят новини за сина на Джоу Йонгканг, Джоу Бин, в Baidu – най-използваната търсачка в Китай. Вредният материал за наследниците на партийния елит обикновено е внимателно цензуриран в Китай.
 
Но в търсене за сина на Джоу от 19 април първата избрана връзка е към статия, в която се твърди, че Джоу Бин е получил подкуп в размер на 20 млн. юана (3.1 млн. щ. д.), за да спаси лидера на най-голямата банда в провинция Гансу. „Гангстерският бос“, който не се назовава, е убил хора и е замесен в трафик на органи, пише в статията.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!