Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Счупихте наглометъра": ГЕРБ отказа да спре възлагането на строеж на магистрали без конкурси

Вярно ли е, че ако изкъпете 5 гербаджии, ще излязат поне 6 „чисти“ комунисти?

Осъдете комунизма и ВИЕ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

75% от ръководителите на "дясно"-комунистическата ГЕРБКП са бивши леви комунисти – начело с лидера си

Комунистите в ГЕРБ са повече от БСП!

След скандал мнозинството в парламента отхвърли предложението на БСП за завишаване на изискванията, при които държавата възлага на дружествата си изпълнение на обществени поръчки без конкурс. Искането на социалистите бе т.нар. вътрешно (in-house) възлагане да се прави само когато дружеството има капацитет да изпълни 90 на сто от поръчката.

Предложението на БСП цели да спре практиката без процедура по Закона за обществените поръчки държавата да възлага на дружеството си "Автомагистрали" строеж или ремонт на пътища, а то да наема като подизпълнители големите строители на пътища.

Според социалистите в "Автомагистрали" има три валяка, деветима инженери, 43 работници и 20 счетоводители, а му е възложено да строи близо 250 км от магистрала "Хемус" за около 4 млрд. лв., за да може парите да се източат към близки до ГЕРБ фирми подизпълнители, чиито имена никой от червените депутати не назова. Заради това опозицията иска Сметната палата да провери дружеството.

Кой строи и кой се ядосва

Според БСП управляващите премазват пазарната конкуренция, аз да създават хранителни вериги към близки до тях строителни фирми и да ги захранват с пари, източвайки държавното дружество. От ГЕРБ казват, че за т. нар. вътрешно (in-house) възлагане е настоявал именно кабинетът "Орешарски".

Депутатът от БСП Явор Божанков сравни ГЕРБ с комунистите, но тези от "Али експрес", тъй като строителството било изключително некачествено. Според Александър Ненков от ГЕРБ е нормално обекти от национално значение като магистрали да се възлагат на държавни дружества, както било в Европа. Той каза, че социалистите ги е яд, защото Тодор Живков е построил магистрала само до Ботевград, а благодарение на ГЕРБ до морето се ходи за три часа, а не за седем с катастрофи, както по времето на комунистите. "Счупихте наглометъра", отвърна му Манол Генов от БСП.

Без задължение за конкурси в частните болници

Мнозинството в парламента отхвърли предложението на БСП частните болници, които се финансират с обществен ресурс, да бъдат задължени да правят обществени поръчки при закупуването на медикаменти и консумативи. Такава промяна бе обещана от правителството преди кризата с коронавируса, но после се разбра, че управляващите са се отказали от нея.

Промяната целеше да прекрати порочната практика частни болници да купуват лекарства на завишени цени, които после здравната каса да е принудена да покрива. Друга цел бе синхронизиране на законодателството с европейската практика.

ГЕРБ и Патриотите в спор за селските кметове

ГЕРБ отхвърли предложението на коалиционните си партньори "Обединени патриоти" селата с население над 100 души да си избират кмет, което се подкрепяше и от БСП. В момента избори се провеждат в селата с население над 350 души, а ако то е по-малко - се назначава кметски наместник.

"Обединените патриоти" на няколко пъти призоваваха ГЕРБ да подкрепи предложението с аргумента, че при среща с Асоциацията на малките населени места премиерът Бойко Борисов е обещал в селата с население над 100 души да се провеждат избори за кмет, а сега депутатите ще го бламират.

За комуниста бизнесмен, бизнесът значи далавера или по точно лъжа и кражба

Бойко с бандитско-комунистическа откровеност: НЯМА ПО-ПРИЯТНО НЕЩО ОТ ЧУЖДИТЕ ПАРИ, ПОВЯРВАЙТЕ (вижте есенцията на мутро-комунистическата философия)

ЕТО КАК КРАДЕ ПРЕМИЕРЪТ: Бойко даде обществени поръчки за 800 млн. лв. на свои гардове

„Ди велт” разкости Бойко: Олигарси и политици крадат милиарди от еврофондовете на България

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: "Счупихте наглометъра": ГЕРБ отказа да спре възлагането на строеж на магистрали без конкурси - Политика - Дневник (dnevnik.bg)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!