Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Съпругата на убит китайски музикант отново в затвора

Шу На, отличена с награда художничка, е била осъдена на три години затвор в Пекин поради факта, че практикува Фалун Гонг – духовна медитативна практика, понастоящем преследвана от китайския режим. (Epoch Times)

Joan Delaney, Epoch Times

ПЕКИН – На три години затвор бе осъдена вдовицата  на известен китайски музикант, починал вследствие малтретиране в полицията миналия февруари. Присъдата на вдовицата е издадена на 25 ноември - Международния ден против насилието над жените.


Г-жа Шу На (Xu Na), отличена с награда художничка, е била обвинена в „използване на еретична организация с цел подкопаване изпълнението на закона” – неясна формулировка на наказателния кодекс, обикновено използван за осъждането на последователи на Фалун Гонг на затвор за периоди до 12 години.

По време на предишен 5-годишен престой в затвора заради практикуването й на Фалун Гонг, тя е била бита, изтезавана и хранена насилствено.

Г-жа Шу и съпругът й Ю Джоу (Yu Zhou), популярен изпълнител от музикална фолк група и също последовател на Фалун Гонг, са арестувани през януари като част от „пред-олимпийската чистка” на китайските власти , в която хиляди практикуващи Фалун Гонг и други са арестувани в месеците преди тазгодишните Игри през август. Ю Джоу е мъртъв 11 дни след първия си арест.

Ченг Хай (Cheng Hai), адвокат на Шу На, не се е явил по време на произнасянето на присъдата, което според сведенията е продължило само 15 минути. Китайски адвокати, поемащи случаи на практикуващи Фалун Гонг, са изправени пред огромен натиск от страна на режима. Мнозина са били уволнени от юридическите си фирми, а в някои случаи – особено в този на номинирания за Нобелова награда Гао Джишенг – техните юридически практики са били затворени, а те самите биват арестувани и изтезавани.

В кратко интервю г-н Ченг заявява, че според китайския закон практиката Фалун Гонг „би трябвало да има легален статус”, но под управлението на режима китайските

съдилища третират практикуващите като престъпници. По думите му г-жа Шу възнамерява да обжалва решението.

Присъдата идва непосредствено след неотдавнашните критики на Комитета на ООН към неуспеха на Китай да отговори на твърденията за изтезания по време на полицейски задържания, в центрове за задържане, в трудови лагери и други институции.

Комитетът срещу изтезанията е отправил въпроси към китайската делегация конкретно по темите, засягащи преследването на Фалун Гонг и твърденията за отнемането на органи от практикуващи Фалун гонг с цел печалба. Китайските чиновници, обаче, не са успели да отговорят на 11-те страници с въпроси, повдигнати от Комитета.
През 2001 г. Шу На е осъдена на пет години затвор, като през този период тя е често пребивана, лишавана от сън и излагана на много ниски температури. По време на така наречения метод за изтезания „малка клетка” тя е била принуждавана да седи с кръстосани крака за дълги периоди от време със здраво завързано тяло. Също така е насилствено хранена от охранителите и държана в строг тъмничен затвор. Тя е осъдена, защото превръща дома си в убежище за практикуващи Фалун Гонг.

Страхувайки се от бързото му разрастване през 90-те години, китайският режим обявява през 1999 г. Фалун Гонг – традиционна медитативна практика и духовна дисциплина – за незаконен. Оттогава режимът преследва практиката , като десетки хиляди нейни последователи са хвърлени в затвора, а над 3000 души са изтезавани до смърт.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!