Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шу На – необикновената съпруга на убития музикант Ю Джоу

Tu Long, Meng Yuan, Secret China*

Шу На (Xu Na) е 40-годишна изтъкната китайска художничка. Понастоящем е затворена нелегално в пекинския Център за задържане, поради практикуването й на Фалун Гонг. Съпругът й, Ю Джоу (Yu Zhou) – известен в Китай фолк певец, също практикуващ Фалун Гонг поради което бива убит при изтезания в полицията точно преди Китайската нова година (7 февруари). Въпреки че Шу е в затвора, тя се опитва да преодолее всички трудности, за да апелира за невинността на съпруга си.

В навечерието на пекинската Олимпиада, Китайската комунистическа партия (ККП) засили преследването на дисидентите в страната, както и на практикуващите Фалун Гонг. Шу и съпругът й са само едно от многобройните преследвани семейства.

Интелектуално семейство

Шу е родена в гр. Чангчун, провинция Джилин (Changchun City, Jilin), североизточен Китай. Всички членове на семейството й са хора на изкуството. Бащата на Шу е художник от Китайската федерация на културата, а майка й е преподавател в Колежа по изкуства в Джинлин.

Ю Джоу (вляво) със своята популярна в Китай фолк група „Xiaojuan & Co-Residents in the Valley”, на корицата на албума на групата, която сега има нов член, след като в края на януари т. г. Ю бе убит от китайската полиция, затова, че практикува медитативната практика Фалун Гонг.
Ю Джоу (вляво) със своята популярна в Китай фолк група „Xiaojuan & Co-Residents in the Valley”, на корицата на албума на групата, която сега има нов член, след като в края на януари т. г. Ю бе убит от китайската полиция, затова, че практикува медитативната практика Фалун Гонг. (Epoch Times)
Известният певец Ю Джоу и съпругата му Шу На.
Известният певец Ю Джоу и съпругата му Шу На. (Secret China)
Шу На в малкия им апартамент.
Шу На в малкия им апартамент. (Secret China)

Шу На завършва Факултета по литература и изкуства към Китайския университет по комуникации (бившият Пекински университет по телекомуникациите). Тя избира да стане художник под влияние на семейната среда, в която израства. Творбите й стават бързо известни.

През 1997 г. наградена творба на Шу е изложена по време на голяма изложба на китайско изкуство, организирано от Министерството на културата. През 1998 г. тя

печели награда на Китайското младежко изложение за маслена живопис.

Картините на Шу са добре известни в Китай и Хонконг, като една нейна картина с маслени бои може да се продаде за десетки хиляди юана. Експерти по изящни изкуства твърдят, че калиграфията в нейните картини е много изкусна, макар цветовете им да са обикновени и семпли. От изящното и смълчано диво цвете, до безбрежната зеленина и бюрото под спокойната светлина, човек може да долови вълшебството и мира в сърцето на художника.

Картините отразяват характера на художника. Шу е практикувала Фалун Гонг 2-3 години, и  постигнатите при самоусъвършенстването ведрост и спокойствие са отразени в картините й, изразяващи чистота и покой.

Съпругът на Шу, Ю Джоу, е от североизточен Китай и също практикува Фалун Гонг. Ю е едър, висок 180см мъж, което прави съпругата му Шу, с нейните 162см височина, дори още по-дребничка. Ю е също много артистичен. Той завършва френска филология в Пекинския университет и владее няколко езика. Запознат е с традиционните китайски изкуства и има обширни познания в областта на поезията и песенната лирика. И той е известен сред младите хора на изкуството. По-късно Ю става барабанист на известната в Китай група за фолклорна музика „Xiaojuan & Co-Residents in the Valley”.

Хармоничният живот прави Ю и Шу чудесна двойка.

Предизвикателствата на праведния път

През 1999 г. Китайската комунистическа партия (ККП) започва преследването на Фалун Гонг .

При извършваното от ККП дългогодишно промиване на мозъка, представите на много китайци са изкривени; в името на интереса си много от тях развиват схващането, че трябва „да правя каквото партията каже”. В резултат на което някои се отказват да практикуват Фалун Гонг, макар, че са се облагодетелствали от практиката, а други биват подмамени от насажданата пропаганда на омраза от ККП и сляпо престават да практикуват Фалун Гонг.

Въпреки тези обстоятелства Шу и нейният съпруг продължават да се самоусъвършенстват, подобно на много други практикуващи Фалун Гонг. Те се посвещават на разясняването на истината относно преследването, извършвано от ККП срещу други китайци.

В началото на преследването много практикуващи Фалун Гонг преживяват с оскъдни средства, за да пестят пари и да отидат в Пекин да апелират за Фалун Гонг. Въпреки трудностите на Ю и Шу за препитание в Пекин, те често предоставят храна и подслон на пристигащи от други места практикуващи. За което през 2001 г. Шу е осъдена на 5 години затвор.

Ситуацията в затворите е много жестока в Китай, най-вече за практикуващите Фалун Гонг. За да промиват съзнанията им, те биват често лишавани от правото на сън в затвора, оставяйки им само по 4 часа за сън, като през останалото време на деня са принудени да вършат тежък физически труд. А в случаят с Шу положението е дори по-лошо – още от първия ден й е възложена работа, която изисква поне едногодишна подготовка – да изработва части за 600 чифта обувки дневно.

През ноември 2002 г. Шу е прехвърлена в специален сектор на затвора, служещ за принудително промиване на съзнанието. За да сломят волята й, от затвора използват много методи за изтезание – цялостно лишаване от сън, завързват я и я принуждават да седи с кръстосани крака за дълго време, подлагат я на физически наказания, принуждават я да слага своя пръстов отпечатък под писани от друг самоуличаващи заявления, държат я навън в мразовита зима с малко дрехи, не й позволяват да се къпе повече от месец и т.н.

Шу е добра към всички, дори към полицията и затворниците, изпратени, за да я тормозят и следят. Между изморителните и напрегнати часове на работа тя рисува портрети на назначените да я съблюдават престъпници, разказва им за чудесата на Фалун Дафа и за собствените си преживявания в практиката. Постепенно много полицаи и затворници се трогват от добротата на Шу и се опитват да й помогнат – както на нея, така и на други практикуващи Фалун Гонг, а някои от тях дори самите започват да практикуват.

В затвора Шу се запознава с много хора, тъй като често я прехвърлят в различни сектори на Пекинския женски затвор. Директорът на затворническата полиция е много изненадан и притеснен, когато открива, че Шу притежава способността да променя сърцата на другите, да прави хората около нея по-добри. За него затворът е партийната „институция на наказание”. Ако затворническите надзиратели и затворниците се настроят приятелски, не би имало „наказание”. Ето защо той често мести Шу в различните сектори, но където и да отиде тя, осъдените й махат за сбогом със сълзи в очите.  

Непоколебима

В края на 2002 г., неспособен да сломи волята на Шу На и виждайки многото повлияни от нея хора, директорът на затвора решава да я сложи в строг тъмничен затвор, за да намали контактите й с останалите. Там Шу става свидетел на най-ужасната и трагична гледка на света за нея.

Във всички килии за строг тъмничен затвор били затворени практикуващи Фалун Гонг, неотказали се от убежденията си.

Донг Цуифанг (Dong Cuifang), една от познатите на Шу практикуващи, била в съседната килия. Донг е 29-годишна, лекарка от Клиниката за жени и деца в района Шунйи (Shunyi), Пекин. Била прехвърлена в Трети сектор на пекинския Женски затвор сутринта на 11 март 2003 г. Един ден Шу чува стенанията на Донг, която бива бита в съседната килия. Тя се втурва към килията на Донг и извиква към бияча: „Спри!”, но надзираващата я съкилийничка се приближава към Шу и я издърпва обратно.

На 18 март директорът на това крило на затвора, Тян Фенчинг (Tian Fengqing), нарежда на полицаят Ши Шуехуей (Xi Xuehui) да изтезава Донг. Ши и друг полицай, Донг Шаочинг (Dong Xiaoqing) довеждат пет затворнички – които са бивши практикуващи Фалун Гонг, но в резултат на промиването на съзнанията им са се отрекли от практиката – за да изтезават Донг Цуифанг. Те отвеждат Донг в баня до котелното на долния етаж. След това се разиграва трагедията. Няколко часа по-късно Шу вижда през прозореца как изнасят трупа на Донг.     

От затвора се страхуват, че ще се разбере за смъртта на Донг и лидерът на групата, заедно с няколко биячки, включително убийците Ли Сяобинг и Ли Сяомей (Li Xiaobing и Li Xiaomei), подготвят панически фалшиви доказателства. Но не успяват да маскират белезите и синините по тялото на Донг. След инцидента затворът внезапно повишава охраната, за да надзирава практикуващите Фалун Гонг. Други практикуващи също се досещат, че са се случили сериозни неща.   

Един ден, докато обядва с другите затворници, Шу забелязва, че всички са там и извиква към Ли Шаомей: „Ти си убийца! Ти уби Донг Цуифанг!” Всички са потресени, а Ли е толкова изплашена, че преобръща масата и задърпва Шу към затворническата полиция. Тази нейна отчаяна реакция доказва, че думите на Шу са истина.

Шу пише до началника на затвора, за да апелира за смъртта на Донг. В писмото си разказва за смъртта на Донг и за принципа на съдбовното възмездие, с надеждата, че началникът ще прекрати преследването на практикуващите Фалун Гонг, за които той е отговорен.

Писмото предизвиква силен страх у началника. Той се бои, че хората ще узнаят за стореното от него и незабавно изолира Шу, изпращайки я отново в строг тъмничен затвор. В протест на нарушените си права, Шу започва гладна стачка. Но страхувайки се от още смъртни случаи, от затвора я подлагат на насилствено хранене за дълъг период от време. В затвора насилственото хранене не е просто медицинска процедура, целяща да предотврати гладната смърт на някого, а само друг вид жестоко изтезание. Няколко месеца по-късно Шу е изпратена обратно в затвора, но при по-строга охрана.

Малко преди освобождаването си, Шу заявява публично на полицаите, че ще подаде жалба. Че ще съди началника на затвора, Тян, за подстрекаване на затворниците да изтезават нея и други практикуващи Фалун Гонг, и дори че са пребили Донг Циуфанг до смърт. Куражът й разколебава злосторниците в затвора. Всички те демонстрират към нея уважението си.   

През 2006 г. Шу се прибира у дома си, след 5 години незаконно държане в затвора. Полицията обаче, често тормози семейната двойка и следи ежедневието им. Шу многократно предупреждава полицаите за незаконното им поведение.

Повторното събиране на Шу и Ю дава силен тласък на кариерите им. През 2007 г. групата на Ю, „Xiaojuan & Co-Residents in the Valley”, подписва договор с известния музикален канал Channel V. През 2007 г. групата влиза в класациите на „Чуйте тази фолк група” и техният стил е наречен „най-топлият глас на годината”. Освен това Шу се дипломира в катедра Живопис към Централния институт по изящни изкуства. Творбите й са избрани за участие в Първата изложба за маслени бои на 100-те най-добри млади китайски автори в Шанхай.  

Ожесточено преследване

ККП използва Олимпиада’2008 като извинение за ожесточаване преследването над дисиденти и други инакомислещи групи. Когато на 26 януари 2008 г. Шу и Ю се прибират от звукозаписното студио на Ю, полицията спира автомобила им, за да извърши проверка „за олимпийската безопасност”. В колата им намират лекции на Фалун Гонг и те биват отведени в Центъра за задържане на район Тонгджоу (Tongzhou).

На 27 януари в 9ч. полицаи от управленията на Бейюан (Beiyuan), Тонгджоу, Шянгшан (Xiangshan) и Хайдиан (Haidian) претърсват дома на родителите на Шу На. Не намират нищо и продължават с претърсване на дома на по-малката сестра на Шу.

На 6 февруари 2008 г., последният ден от годината според китайския календар, когато всички семейства се събират и вечерят заедно, Ю умира в Центъра за бърза медицинска помощ в Чингхе (Qinghe). Той е на 42 години. Няма шанс дори да види Шу преди смъртта си. От центъра за задържане не позволяват на Шу да присъства и на погребението на съпруга си.

Самата тя е отново в затвора, прехвърлена в Пекинския център за задържане (известен като Седми сектор на Градското бюро – място за политически затворници).

Губейки любимия човек

Шу научава за смъртта на съпруга си чрез адвоката, нает от родителите й. Тя е подала молба за разследване смъртта на Ю и настоява за правото да се погрижи за личните му дела след неговата смъртта.

С наближаването на Олимпиадата светът наблюдава внимателно Китай. Фалун Гонг започва най-после да получава световно внимание след 9 години на жестоко преследване от страна на ККП. След като смъртта на Джоу Ю бе разобличена от китайски медии в чужбина, лондонският The Times също отрази случая, а много други медии препечатаха историята. Под международния натиск, Пекинският съд отложи делото за Шу.

Призоваваме международната общественост и всички китайци със съвест да помогнат на Шу и да се спре преследването на Фалун Гонг.

*SecretChinaе нецензуриран от китайския режим новинарски уебсайт, отразяващ събития от Китай.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!