Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Вашингтон пост": Украинските части на фронта алармират за остър недостиг на войници


Снимка: МО на Украйна

Залужни иска мобилизация на 500 000 нови бойци, но Зеленски е против, пише изданието

Министър Тагарев за връщането на казармата: На масата са всички възможни опции

Командири се оплакват, че новобранците са зле обучени

И най-вероятно фронтът ще се срине някъде, както се случи с врага през 2022 г. при Харков

Украинската армия е изправена пред критичен недостиг на пехота, което се отразява на морала, докато Русия засилва атаките си на Изрок. Войниците и командирите съобщават за сериозен дефицит на персонал, като някои части имат по-малко от четвърт от необходимия брой пехотинци, пише "Вашингтон пост" (The Washington Post). Недостигът на жива сила води до продължителен престой в зоната на бойни действия, изтощение и намалена защита срещу руския напредък.

Медведев: В случай на война с НАТО Русия ще бъде принудена да отвърне асиметрично

В интервюта от другата страна на фронтовата линия през последните дни близо дузина войници и командири разказват пред американското издание, че дефицитът на персонал е най-критичният им проблем сега, тъй като Русия си е възвърнала офанзивната инициатива на бойното поле и засилва атаките си.

НАТОКУПАЦИЯ

Командир на батальон в механизирана бригада, която се бие в Източна Украйна, казва, че неговата част в момента разполага с по-малко от 40 пехотинци - войниците, разположени в окопите на предната линия, които удържат руските атаки. "Един напълно екипиран батальон ще има повече от 200", уточнява той.

Пред задаващото се поражение в Украйна, НАТО иска Трета световна война да го предотврати

Жак Бо: Руското военно изкуство в Украйна

Друг командир на пехотен батальон от друга бригада потвърждава, че и неговата част е в подобно положение.

Президентът Володимир Зеленски се готви да смени началника на Генералния щаб, генерал Валери Залужни, като едно от основните разногласия е именно колко нови войници Украйна трябва да мобилизира.

Залужни е казал на Зеленски, че ВСУ се нуждаят от близо 500 000 нови бойци, според два източника на "Вашингтон пост", запознати с въпроса, но президентът отхвърлиl тази цифрао. Зеленски иска повече обяснения от военното ръководство защо са необходими толкова много хора и също така изразил загриженост за това как Киев ще им плаща.

Александър, командир на батальон, казва пред медията, че ротите в неговата част са средно окомплектовани с около 35% от предвидения щат. 

Запитан колко нови войници е получил - без тези, които са се върнали след наранявания - Александър казва, че в неговия батальон са дошли петима души през последните пет месеца. Той и други командири се оплакват, че новобранците обикновено са зле обучени, а това създава дилема дали да бъдат изпратени незабавно на бойното поле, тъй като подкрепленията са толкова необходими, въпреки че има вероятност да бъдат ранени или убити.

„В основата на всичко е липсата на хора“, казва Александър.

"Къде отиваме? Не знам“, добавя той. „Няма положителна перспектива. Абсолютно никаква. Ще завърши с много смърт, глобален провал. И най-вероятно, според мен, фронтът ще се срине някъде, както се случи с врага през 2022 г. при Харков".

Украинският парламент е в процес на преразглеждане на проектозакон за мобилизацията, който ще намали минималната наборна възраст от 27 на 25 години. Но депутатите, работещи по законопроекта, и войниците признават, че Киев не е успял да обясни на обществеността защо изпращането на повече хора на фронта е необходимо.

От Киев признали за "драматична ситуация" на фронта пред външния министър на Полша

Властите в Киев са признали, че Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) се намират в крайно тежко положение на фронта заради недостига на снаряди и огромното преимущество на Русия в артилерията, заяви министърът на външните работи на Полша Радослав Сикорски в интервю пред TVP Info, цитиран от "Фокус".

"Това е драматична ситуация. Украйна има недостиг на боеприпаси. Когато бях в Киев, ясно ми обясниха колко голяма е разликата в ударната мощ на руската и украинската армия", отбеляза той.

Сикорски също подчерта, че връщането на Доналд Тръмп на президентския пост в САЩ допълнително ще усложни ситуацията за Украйна поради вероятността от пълен отказ от финансиране на Киев.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Вашингтон пост: Украинските части на фронта алармират за остър недостиг на войници - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!