Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Желязков на украински пред Радата в Киев: Няма да ви изоставим, докато Украйна не си върне живота!

Украински депутати разпънаха българския флаг във Върховната Рада, докато Росен Желязков говореше

Жак Бо: Руското военно изкуство в Украйна

„Ние сме напълно ангажирани и ще направим всичко възможно, за да гарантираме, че следващите поколения никога няма да станат свидетели на такива зверства”, заяви председателят на българския парламент

За разлика от България Гърция отказа да дари ракети за C-300 на Украйна: Няма да рискуваме отбраната си

Пред задаващото се поражение в Украйна, НАТО иска Трета световна война да го предотврати

Председателят на парламента Росен Желязков пристигна на официално посещение в Украйна.

Слуховете се оказаха истина – US-журналистът Тъкър Карлсън ще интервюира Путин: „Американците имат право да знаят всичко, което могат, за война, в която са замесени“

В състава на парламентарната делегация са  ръководителят на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО Даниел Митов, ръководителят на българската делегация в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Станислав Анастасов и председателят на Групата за приятелство с Украйна Ивайло Мирчев

След над 10-часово пътуване с влак до Киев, което са изминали десетки световни лидери през последните 2 години на война, Росен Желязков посети първо Върховната Рада.

Още на входа на Върховната Рада Росен Желязков беше посрещнат от своя украински колега Руслан Стефанчук, предаде БНТ. Двамата имаха и среща на четири очи.

Дългосрочният ангажимент на ЕС към Украйна е най-добрата гаранция за свободното и сигурно бъдеще на вашата страна, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на срещата си с председателя на Върховната рада на Украйна Руслан Стефанчук.

След това Росен Желязков произнесе реч и от трибуната на Върховната Рада.

България категорично осъжда пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна и се ангажира със стратегическа помощ, каза председателят на НС.

Желязков подчерта, че помощта за Украйна е поставена на най-високо ниво със седем решения на парламента за предоставяне на БТР-и, зенитно управляеми ракети и боеприпаси.

България приветства решението на Европейския съвет за започване на преговори за присъединяване на Украйна към ЕС, подчерта Росен Желязков. Страната ни категорично подкрепя европейската интеграция и евроатлантическата перспектива на Украйна, заяви председателят на Народното събрание.

Той посочи, че България отчита значителния напредък, който Украйна е постигнала по стъпките, посочени в становището на Европейската комисия от юни 2022 г.

Наред с усилията на „триото“ за разширяване на ЕС в Източна Европа и по-специално Украйна и Молдова в процеса на реформи, ние насърчаваме продължаването на успешната работа по някои ключови препоръки, посочи Росен Желязков.

Той изрази готовността на българския парламент да сподели своя опит и да предостави експертиза за изпълнение на препоръките на Европейската комисия и за привеждането на украинското законодателство в съответствие с това на страните от ЕС. Можете да разчитате на народните представители от Групата за приятелство в Народното събрание, които с радост ще съдействат и подпомагат необходимите стъпки за въвеждане на европейските регламенти, добави Росен Желязков.

Председателят на парламента изрази безпокойство от безпрецедентните военни действия на Русия в Черно море и от планираните незаконни избори за президент на Русия в анексирания Крим и окупираните територии.

Речта на Росен Желязков няколко пъти беше прекъсвана от бурни аплодисменти на украинските депутати.

Желязков каза още, че София е готова да участва в следвоенното възстановяване на атакуваната държава.

„Ние сме напълно ангажирани и ще направим всичко възможно, за да гарантираме, че следващите поколения никога няма да станат свидетели на такива зверства”, заяви председателят на НС.

Процесът на разширяване на ЕС има огромна трансформираща сила, той е ключов за насърчаване на мира, сигурността и демокрацията, отбеляза Росен Желязков. Той заяви, че тази политика има още по-голямо значение на фона на новия контекст на сигурността в Европа след агресивната война на Русия срещу Украйна. За България е от стратегическо значение в непосредствено съседство да има сигурни, стабилни, независими и проспериращи държави, които споделят общите ни ценности - демокрация, върховенство на закона, права на човека, включително права на националните малцинства, добави председателят на Народното събрание.

 Росен Желязков отбеляза, че преди дни лидерите на 27-те страни членки на ЕС единодушно одобриха предоставянето на допълнителни 50 млрд. евро помощ за Украйна от европейския бюджет. По думите му това е израз на солидарността и подкрепата на европейските страни, на техния ангажимент в процеса на възстановяване на Украйна.

„Ние няма да ви изоставим, докато Украйна не си върне живота”, завърши речта си Желязков.

Украински народни представители от двете страни на залата разпънаха българския флаг.

След срещата на четири очи председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук благодари на българския парламент и на българския народ за огромната подкрепа, която оказват на Украйна. “Решенията за предоставяне на военна и хуманитарна помощ са от огромно значение за нас и никога няма да бъдат забравени”, заяви още Стефанчук.

Речта на Росен Желязков пред Върховната Рада е третата на чуждестранен гост тази година, през януари обръщение имаше британският премиер Риши Сунак, а преди това и председателят на латвийския парламент Дайга Миериня.

От тази трибуна е говорила и председателката на Европейския парламент Роберта Мецола. 

Ще продължим да подкрепяме Украйна, не трябва да позволим на режима на Путин да откъсва дори малко парче земя от страната ви, подчерта на срещата ръководителят на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО Даниел Митов. По думите му, ако това се случи, то би означавало да се отвори вратата и за други международни сатрапи, които искат да променят съвременния свят със сила. 

Прозападното мнозинство в българския парламент ще продължи да подкрепя Украйна с всички възможности, с които разполагаме, увери украинските парламентаристи председателят на Групата за приятелство с Украйна Ивайло Мирчев. Той посочи, че при визитата си в Одеса в първите дни след старта на руската агресия е видял решителността и волята на момчетата по барикадите. Тези лица казваха: „Ние няма да се предадем!“, допълни Ивайло Мирчев.

Ръководителят на българската делегация в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Станислав Анастасов изрази благодарност за сътрудничеството в областта на енергетиката и дезинформацията. Използвам възможността още веднъж да изразя своята увереност, че евроатлантическото мнозинство в българския парламент ще продължи да подпомага Украйна и да съдейства за нейното следвоенно възстановяване, добави той.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Желязков на украински пред Радата в Киев: Няма да ви изоставим, докато Украйна не си върне живота!

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!