Следвайте "Буднаера" в Телеграм

За разлика от България Гърция отказа да дари ракети за C-300 на Украйна: Няма да рискуваме отбраната си


Система за ПВО С-300ПМУ1, снимка: МО на Гърция

Гърция няма да изпраща ракети за зенитната система за противовъздушна отбрна С-300 в Украйна, заяви Павлос Маринакис, говорител на гръцкото правителството, цитиран от Parapolitika.

Жак Бо: Руското военно изкуство в Украйна

„Трябва да има граница на фалшивите новини, особено когато са свързани с интересите на страната и нейния международен имидж. Няма такова нещо и категорично го отричам. Нямаше дори никакво намерение Гърция да рискува отбраната на страната“, заяви говорителят.

US издание: С новия двигател Су-57 става най-бързият в света, лети със скорост 2 Маха без форсаж

Слуховете, че Атина може да прехвърли своите системи за противовъздушна отбрана С-300 в Киев, се появиха на фона на новината, че САЩ са предложили да се разгледа възможността за доставка на Украйна на определено количество съветско/руско оръжие и военна техника, които гръцките въоръжени сили имат в своите активи.

Пред задаващото се поражение в Украйна, НАТО иска Трета световна война да го предотврати

Изявлението на Маринакиз се отнася не само до системата за противовъздушна отбрана С-300ПМУ-1. Гърция има и други системи за противовъздушна отбрана на въоръжение: „Тор-М1“, „Оса-АКМ“, както и системите за противовъздушна отбрана ЗУ-23-2 в размер на повече от 500 единици, но редица от тях са инсталирани на БМП-1, отбелязва Defense Express.

Въпреки че е вероятно Гърция да продължи да бъде непоколебима по въпроса за прехвърлянето на оръжие в Украйна, „САЩ й предлагат доставката на военно-транспортни самолети, двигатели за патрулни самолети и десетки бойни машини на пехотата „Брадли“ (безплатно), както и продажбата на три фрегати“ в замяна на прехвърлянето на „излишък от оръжие“ в Киев, се казва в публикацията.

В изявлението си Павлос Маринакис посочи, че както системата С-300, така и системите за противовъздушна отбрана Tor-M1 и OSA-AKM, закупени по-рано от Русия (някои OSA-AKM бяха получени от Атина от Германия), не могат да бъдат доставени/продадени, тъй като „има голям правен проблем и Русия може да се обърне към международни съдилища за нарушаване на условията на сертификата за краен потребител“.

И ся пак станахме за резил пред чужденците!

Athens News цитира изявление на руските власти, в което се посочва, че всяко възможно решение за прехвърляне на С-300, Tor-M1 или OSA-AKM на Украйна би било прието като враждебни действия, което, „засилва решението на Гърция да не доставя тези системи на Украйна“.

За разлика от гръцките власти, управляващите в България гласуваха решение за изпращане на ракети за C-300 на Украйна, тъй като били „дефектни“, а нямало как да искат замяната им от МО на Русия, или с изтичащ срок на годност.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: За разлика от България Гърция отказа да дари ракети за C-300 на Украйна : Няма да рискуваме отбраната си

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!