Следвайте "Буднаера" в Телеграм

US издание: С новия двигател Су-57 става най-бързият в света, лети със скорост 2 Маха без форсаж

Американският F-35 не може да лети със свръхзвукова скорост, без да използва форсаж

Жак Бо: Руското военно изкуство в Украйна

Способността на изтребителя да работи без форсаж му позволява да реагира на заплахи и да извършва патрули много по-бързо, без да се нарушава обхватът на полета, пише Military Watch Magazine

Пред задаващото се поражение в Украйна, НАТО иска Трета световна война да го предотврати

От 2025 г. руските ВВС ще започнат да разполагат с подобрена версия на изтребителя от пето поколение Су-57М, който, както беше съобщено през октомври 2022 г., беше подложен на летателни изпитания и сега ще получи нов двигател АЛ-51Ф, пише Military Watch Magazine, цитирано от "Фокус".

Въпреки факта, че руските изтребители често се забавят с въвеждането на нови системи в експлоатация, почти сигурно Су-57М ще започне да се доставя не по-късно от 2027 г. Въпреки че голяма част от възможностите на новия двигател за Су-57 остава неизвестна, последните доклади от руски източници показват, че АЛ-51Ф ще позволи на изтребителя да се движи без използване на форсажни камери, не само със свръхзвукова (суперкруизна) скорост, но също при скорости 2 и повече Маха.

Единственият тактически боен самолет, способен да достигне скорост над 2 Маха, е прехващачът МиГ-31, но за да направи това, той изисква използването на форсаж. Способността на Су-57 да работи без форсаж му позволява да реагира на заплахи и да извършва патрули много по-бързо, без да се нарушава обхватът на полета. Факт е, че при използване на форсажни камери разходът на гориво се увеличава значително, което ограничава продължителността и обхвата на полета при свръхзвукови скорости за повечето изтребители.

В момента единственият сериен изтребител от пето поколение, способен да лети със суперкрейсерска скорост, е китайският самолет J-20. Въпреки че успява само при ниски свръхзвукови скорости, малко надвишаващи Мах 1. Американският F-35 не може да лети със свръхзвукова скорост, без да използва форсаж.

Новият двигател е добре оптимизиран за стелт работа и разполага с дюза с контролирани клапи за намаляване на радарния си отпечатък. Според някои оценки неговата тяга ще бъде с около 8% по-висока от тази на най-близкия американски конкурент F-22, F119, но основното му предимство се очаква да бъдат много по-ниски изисквания за поддръжка и способността за триизмерно векторизиране на тягата за повишена маневреност при ниски скорости.

Въпреки че обхватът на полета на Су-57 вече е повече от два пъти по-голям от този на американските му конкуренти F-35 и F-22, силовата установка АЛ-51Ф ще увеличи още повече това предимство за руския самолет - с почти 10%.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: US издание: С новия двигател Су-57 става най-бързият в света, лети със скорост 2 Маха без форсаж

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!