Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Държави от НАТО могат да изпратят войски в Украйна, предупреди бивш шеф на алианса


Бившият генерален секретар на НАТО Андерс Расмусен (в момента съветник на Зеленски) и Йенс Столтенберг обсъждат Украйна, снимка: Twitter/@AndersFoghR

Група държави от НАТО може да пожелаят да разположат войски в Украйна, ако страните членки, включително САЩ, не предоставят осезаеми гаранции за сигурност на Киев на срещата на върха на съюзите във Вилнюс, каза бившият генерален секретар на НАТО Андерс Расмусен, цитиран от „Гардиън“.

Расмусен, който е официален съветник на украинския президент Володимир Зеленски, обиколи Европа и Вашингтон, за да прецени променящите се настроения преди началото на критичната среща на върха на 11 юли.

Сорос: НАТО да използва източноевропейски, не западни войници, чувалите с трупове не се приемат добре на запад

Той също така предупреди, че дори група държави да предоставят на Украйна гаранции за сигурност, други няма да позволят въпросът за бъдещото членство на Украйна в НАТО да остане извън дневния ред във Вилнюс.

Той направи забележките си, докато настоящият ръководител на НАТО Йенс Столтенберг каза, че въпросът за гаранциите за сигурност ще бъде на дневен ред във Вилнюс, но добави, че НАТО, съгласно член 5 от Вашингтонския договор, предоставя пълноценни гаранции за сигурност само на пълноправните членове.

Расмусен обяви, че държави от НАТО могат да се включат във войната:  „Ако НАТО не може да постигне съгласие за ясен път напред за Украйна, има ясна възможност някои държави поотделно да предприемат действия. Знаем, че Полша е много ангажирана с предоставянето на конкретна помощ на Украйна. И не бих изключил възможността Полша да се ангажира още по-силно в този контекст на национална основа и да бъде последвана от балтийските държави, може би включително възможността за войски на място.

Тагарев обяви вдигане на разходите за отбрана на 2% от БВП, колкото иска НАТО

Таблетките калиев йодид, предназначени за радиационна защита на населението са доставени в базите на ДА „Държавен резерв и военновременни запаси“

„Мисля, че поляците сериозно биха обмислили да влязат и да съберат коалиция на желаещите, ако Украйна не получи нищо във Вилнюс. Не трябва да подценяваме полските чувства, поляците смятат, че твърде дълго Западна Европа не се е вслушвала в техните предупреждения срещу истинския руски манталитет“, заяви бившият шеф на НАТО и настоящ съветник на Зеленски.

Германия остава предпазлива да отиде твърде далече, страхувайки се, че ще провокира Русия, коментира „Гардиън“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Държави от НАТО могат да изпратят войски в Украйна, предупреди бивш шеф на алианса

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!