Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тагарев обяви вдигане на разходите за отбрана на 2% от БВП, колкото иска НАТО


Тодор Тагарев, министър на отбраната

В първия си работен ден като военен министър Тодор Тагарев обяви, че е получил гаранция от двете парламентарни групи на ГЕРБ и ПП-ДБ бюджетът за отбрана да стане 2% от БВП.

Това е искане на НАТО, но много държави-членки не заделят толкова, тъй като имат други приоритетни разходи. САЩ многократно са искали от партньорите си в НАТО да вдигнат бюджетите си за отбрана. Тагарев обеща това искане към България от НАТО и САЩ да бъде изпълнено.

Държави от НАТО могат да изпратят войски в Украйна, предупреди бивш шеф на алианса

Военният министър коментира и темата Украйна, като подчерта, че България ще продължи да оказва помощ на Киев, „за да гарантираме нашата сигурност“.

Таблетките калиев йодид, предназначени за радиационна защита на населението са доставени в базите на ДА „Държавен резерв и военновременни запаси“

„Какво точно ще дадем зависи от много други неща – от реални потребности към този момент, от това, с което ние разполагаме към момента. Трябва да има разрешение от Народното събрание и точно така ще действаме – по прозрачен и ясен начин, както би трябвало да се действа в една парламентарна република“, посочи министър Тагарев.

„Сигурността и независимостта на Украйна са изключително важни, за да бъде сигурен целият ни регион години напред“, посочи още той.

На среща следващата седмица в базата Раймщайн в Германия, след като Киев отправи исканията си какви точно оръжия иска, ще стане ясно и какво точно ще даде България.

„Там ще добия по-ясна информация на конкретните към момента искания. Това е важно, защото нуждите се менят постепенно. Ще видим с какво можем да помогнем най-добре“, заяви новият военен министър.

Правителството назначи и заместник на Тагарев – полковник о.з. Станимир Георгиев. Той е завършил е специалност „Инженер по експлоатация и ремонт на свързочни и РТО средства“, както и магистърска степен „Инженер по радиоелектроника“ във ВВВУ „Георги Бенковски“.

Магистър е и по военно дело във Военна академия „Г.С Раковски“. Обучавал се в стратегически курсове в САЩ, Франция, Германия и в Колежа по отбрана на НАТО в Рим. Полковник Станимир Георгиев е работил в Регионалното командване на НАТО за Северна Европа – AFNORH, Брунсум, Нидерландия. Бил е в постоянната делегация на България в НАТО като съветник по въпросите на отбраната и началник на служба по въпросите на отбраната. В Главната квартира на НАТО в Брюксел е служил като щабен офицер по развитие на отбранителните способности в дирекция „Инвестиции в отбраната“ на Международния секретариат на НАТО. Георгиев е дългогодишен служител на Министерството на отбраната.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Тагарев обяви вдигане на разходите за отбрана на 2% от БВП, колкото иска НАТО

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!