Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Байдън може би току-що унищожи американските банки: анализ на „1945“


Джо Байдън, снимка: Ройтерс

Президентът Джо Байдън направи нещо, за което повечето статисти в Америка само са фантазирали. Четиридесет и шестият президент на практика национализира банковата система на САЩ, пише в анализа си за последните банкови фалити американският анализатор Брандън Вайхерт от „1945“.

В отговор на колапса на Банката от Силициевата долина (SVB), малка банка, която отговаряше за предоставянето на заеми на голям брой стартиращи компании в Америка – особено тези в областта на биотехнологиите – администрацията на Байдън обяви, че няма да спаси банката, както правителството на САЩ направи по време на Голямата рецесия през 2008 г.

Какво направи Джо Байдън

Вместо това Федералният резерв се намеси с Програмата за финансиране на банките (BTFP), която ще предложи „заеми с продължителност до една година на банки, спестовни асоциации, кредитни съюзи и други депозитарни институции, обещаващи американски държавни ценни книжа, дългови и ипотечни ценни книжа и други квалифицирани финансови активи като обезпечение. Тези активи ще бъдат оценени по номинална стойност.“

Зад тази програма Федералният резерв ще подкрепи BTFP с 25 милиарда долара от Фонда за стабилизиране на обмена (ESF). Фондът беше използван от Федералния резерв по време на предизвиканата от Ковид-19 финансова криза, за да „помогне за стабилизирането на пазарите, като приеме по-широк спектър от активи като обезпечение за заеми на финансови институции“. Това действие, от своя страна, по същество помага да се поддържа нормалното функциониране на икономиката по време на спад – като по този начин на теория предотвратява превръщането на финансовата криза в пълномащабна депресия.

За да бъде ясно: тези пари са от Министерството на финансите на САЩ и се използват за покриване на всякакви загуби, които Федералният резерв може да изпита при поддържането на фалирали банки. Така че, докато администрацията на Байдън настоява, че няма да се използват долари на данъкоплатците за SVB (а много скоро и други малки банки в цялата страна), ако парите от ESF се използват – и има загуби, свързани с разгръщането на тези активи – тогава, да, доларите на данъкоплатците ще бъдат използвани.

Как администрацията на Байдън може да твърди, че не използва парите на данъкоплатците за тези спасителни програми?

Как работи схемата

По-голямата част от финансирането на политиката на администрацията на Байдън ще дойде не от данъкоплатците, а от Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC), която има около 250 милиона долара в хазната си. Парите се заплащат от самите банки, които се оценяват от FDIC за периода на техните операции.

Заради политическите последици от тези действия екипът на Байдън настоява, че това не е спасителен план. Според администрацията на Байдън тези ходове са просто извънредни мерки за осигуряване на нормалното функциониране на определната от Байдън  „силна като ада“ икономика.

Независимо дали става въпрос за пари на FDIC или на данъкоплатците, които се използват за спасяване на банка, остава фактът, че федералното правителство нарежда парите да бъдат използвани за спасяване на банковата система отново.

По-важен е начинът, по който банката се спасява. Вместо да спасява притежателите на облигации, правителството на САЩ спасява всички вложители. Това никога не е правено преди.

Нещо повече, както Кевин О’Лиъри от Shark Tank коментира пред Fox News, като спаси всички вложители – дори и тези, които имаха повече от вече застрахованите 250 000 долара във въпросните банки – федералното правителство току-що национализира банковия сектор.

В края на краищата, не само вложителите на SVB са изложени на риск от ужасяващото управление на тази банка. Именно малките и средни регионални банки имат огромна експозиция към тази „зараза“, тръгнала от SVB.

Така че, когато Байдън и апаратчиците му излязат в ефир, за да настояват, че няма системен риск за пазара, такова твърдение трябва да се приема със скептицизъм. Това няма да се отрази само на SVB или на няколко други по-малки банки. Тази банкова криза ще засегне почти всички по-малки банки – и следователно ще се отрази на целия банков сектор, защото толкова много по-големи банки зависят от бизнеса с тези по-малки банки.

Според Федерални резерв BTFP ще „помогне за стабилизирането на пазарите, като приеме по-широк спектър от активи като обезпечение за заеми на финансови институции“.

Най-вероятният резултат от тези действия е не само национализацията на банковата система. Това е и намаляването на банковата система до само няколко големи банки, управляващи всички останали банки. Това е мястото, където нещата стават страховити: централизация на банковата власт и нейното окончателно сливане с политическата власт.

Междувременно въздействието върху малките предприятия, които представляват 48% от цялата заетост в Съединените щати, ще бъде пагубно. Администрацията за малкия бизнес (SBA) обича да казва на обществеността, че „малките предприятия са гръбнакът на американската икономика“. Те наистина са. Ако на тези двигатели на растежа бъде отказан достъп до заеми, за да се увеличат операциите им, икономиката на САЩ ще бъде силно засегната.

Да не забравяме, че „иноваторите“ от Силициевата долина, които ще загубят заради колапса на SVB, трябва да отидат в Конгреса следващата седмица и да молят за спасителен заем. Всички конгресмени трябва да се противопоставят на молбите им. Дори и да са компании, работещи с Министерството на отбраната по иновациите. Правителството на САЩ не може да харчи повече пари за умиращи предприятия, отколкото има.

И накрая, важно е да се разбере как точно започна банковата криза от 2023 г. Да, това беше лошо управление и лошо ръководство на банката SVB. Освен това правителството направи провала възможен. Стимулите, които и президентите Доналд Тръмп, и Джо Байдън изсипаха в икономиката, накараха председателя на Федералния резерв Джером Пауъл да повиши лихвените проценти.

Тъй като SVB и толкова много други банки бяха свикнали с хронично ниските лихвени проценти и лесните пари, ръководството на банката не очакваше такъв обрат. С високи лихвени проценти банката се срина, тъй като не можеше да покрие загубите си.

Администрацията на Байдън предложи трилиони долари допълнителни разходи с новото си предложение за федерален бюджет.

Ако бъде приет бюджетът на Байдън, свързаните с това разходи само ще влошат финансовата криза, в която се намираме сега. Нещо повече, ако Пауъл продължи да повишава лихвените проценти, все повече банки ще се окажат нуждаещи се от помощ.

Джо Байдън прекарва страната в забвение. Той спасява богати вложители в тези банки. При Байдън нашата някога частна банкова индустрия по същество също ще бъде национализирана. В крайна сметка ще заприличаме много на Европейския съюз: благодат за приближените капиталисти и кошмар за новаторите.

Както бившият президент Доналд Тръмп би написал в Туитър: Тъжно!

Генерал Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Путин за културата на „събуждане“ - казва, че страната му я е преживяла и това е довело до десетилетия на тирания

Брандън Вайхерт е бивш служител на Конгреса, геополитически анализатор и старши редактор за 19FortyFive.com. Вайхерт е сътрудник в The Washington Times, както и редактор в American Greatness и Asia Times.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Байдън може би току-що унищожи американските банки: анализ на „1945“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!