Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Вдигат данъците, за да изпълним критериите за влизане в еврозоната

Вдигане на данъците и орязване на разходи може да се наложи, за да бъдат изплащани по-високите пенсии и заедно с това да изпълним критериите за влизане в еврозоната. Това става ясно от официално съобщение на Министерството на финансите (МФ) за изпълнението на бюджета за първите два месеца на годината.

May be an image of text that says 'нишка знаете ли защо служителите на ецб плащат 0% данъци в германия и се ползват c имунитет? това се дължи на факта, че съоръженията на ецб не принадлежат на територията на федерална република германия. германските власти нямат думата там, Wusstest Du, warum Mitarbeiter der EZB... 0% Steuern in Deutschland zahlen отговори c туит'
Facebook

Държавната хазна започва 2023 г. с влошени показатели. Към края на месец февруари 2023 г. държавният бюджет има дефицит от 250 млн. лв., показват предварителните данни на МФ. За сравнение, за първите два месеца на 2022 г. имаше излишък в хазната в размер на 713,3 млн. лв., което означава, че на годишна база бюджетното салдо се влошава с около 1 млрд. лв., посочват от МФ. Данните показват още, че за първи път след 2015 г. към края на февруари има дефицит в държавния бюджет, допълват от министерството.

Въпреки че приходите в бюджета нарастват спрямо същия период на миналата година с над 1,3 млрд. лв, изпреварващият ръст на разходите (с около 2,3 млрд. лв.) води до влошаване на бюджетното салдо и до дефицит. Най-значително нарастване има при разходите за пенсии, които се увеличават с над 700 млн. лв., както и в частта на разходите за субсидии (с около 680 млн. лв.), разходите за издръжка (с около 400 млн. лв.), разходите за персонал (с близо 400 млн. лв.), и други, посочват от министерството. Ръстът на разходите се дължи на влезли в сила нормативни актове, включително промени в пенсионната сфера, действащи програми за изплащане на компенсации на потребителите на електрическа енергия, разплащане на задължения по бюджета на МРРБ, влезли в сила увеличени размери на възнагражденията в редица администрации и други, пише в анализа на Министерството на финансите.

При запазване на очерталите се тенденции в приходите и разходите, до края на годината е възможно да възникне риск от формиране на прекомерен дефицит над референтната стойност от 3 на сто от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП), което е основен критерий за влизане в еврозоната, посочват от Министерството на финансите. Това налага при обсъждането и приемането на Закона за държавния бюджет на България за 2023 г. да бъдат обсъдени и приети мерки както в разходната част на бюджета, така и за подсилване на приходите, с оглед да бъдат финансирани разходите по действащото законодателство при запазване на устойчивостта на публичните финанси и спазване на действащите фискални правила в Закона за публичните финанси, допълват от ведомството.

Приходите в държавния бюджет към края на февруари 2023 г. са в размер на 9,35 млрд. лв. и нарастват с 1,34 млрд. лв. спрямо същия период на 2022 г. Данъчните и неданъчните приходи нарастват с 1,335 млрд. лв., а получените средства от фондовете на ЕС са близки до отчетените за същия период на миналата година.

Разходите на държавния бюджет към края на февруари 2023 г. са в размер на 9,6 млрд. лв. За сравнение, разходите за същия период на миналата година бяха в размер на 7,296 млрд. лв.

Частта от вноската на България в бюджета на ЕС, изплатена към края на февруари 2023 г., възлиза на 284 млн. лв., което е в изпълнение на действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС.

ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД НА КОМУНИЗМА

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Вдигат данъците, за да изпълним критериите за влизане в еврозоната

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!