Следвайте "Буднаера" в Телеграм

“Обявиха награда за главата му”: Как работят служебните кучета в зоната на СВО

Гъсто минирани пътища в близост до населени места и укрепени землянки, разрушени къщи, където хората могат да останат под развалините - служебните кучета помагат, когато технологията е безсилна, особено ако времето се брои с минути. Как помагат в зоната на СВО - в материала.

Полезно куче

Овация е източноевропейско овчарско куче. Тя е в инженерно-разузнавателната група, която получава информация за противника и територията, която заема. Неговата задача е да открие експлозиви, преди военните да преминат по пътя.

Военен кинолог с куче патрулира на разминиран плаж в района на Херсон

© РИА Новости 

Това е един от най-търсените кучешки "специалисти". Техниката може да не реагира на домашно направени устройства с малък брой метални елементи, предпазители от капачки и тънки електрически кабели. Кучето реагира на миризмата, която е много по-трудна за прикриване.

„Засега нито един „електронен нос“, който анализира състава на въздуха, не може да се сравни с добре обучено куче“, казва бившият служител на киноложкия център на Министерството на вътрешните работи, учителят по кинология Семьон Уваров (името е променено ).“Тя е в състояние да надуши експлозиви от 50-100 метра“, допълва той.

Овация определя опасно място с точност до метър. И дава знак на кинолога - ляга на земята, като сочи правилната посока с носа си.

Според Павел, овчарски инструктор, уникалното умение на неговия питомец е помогнало за спасяването на повече от един живот. Благодарение на нея сапьорите откриват участък по пътя на военен конвой. Проучвайки териториите, изоставени от врага, Овация открива маскирана бомба на детска площадка и осколъчно-фугасни мини в село в Черниговска област на Украйна.

Служебно куче на мисия

© Снимка: пресслужбата на Руската гвардия

Друго куче за откриване на мини от „Росгвардия“ – гард , като част от разузнавателна група, открива противотанкови и противопехотни мини на полски път близо до населено място в ЛНР. Там минават колони с храна и боеприпаси за руските войски.

Героичният Бандит

В зоната за специални операции се изпращат и доброволци с животни. Например морски пехотинец от Тихоокеанския флот с позивна „Яри“ пристигна в Донбас с Бандит, кръстоска между овчарско куче и мелез.

Запознават се преди осем години. Яри вдигна уличен пес, научава се на спасителна работа. През лятото отиват заедно като доброволци в десантно-щурмовата група. Заедно със собственика Бандит работи в най-опасните зони. Подобно на останалите бойци, той има бронежилетка, тежаща 12-15 килограма. В джобовете има гранати, патрони.

Служебно куче, участващо в CBO

© Снимка: група "Четириногите войници"

За да предпази очите си от прах, докато се вози на бронетранспортьора, Бандит носи ски маска. Първоначално се опитва да я отхвърли, но след това свиква и очевидно оценява предимствата.

Яри не взема приятеля си със себе си само на една задача, от която все още се радва. През август оставя Бандит да пази лагера. На този ден бронетранспортьорът им е поразен от директен огън. Няма загинали, но всички бойци са тежко ранени. Яри с 12 шрапнела е изпратен в болница. Кучето не би оцеляло, смята той.

Рошави разузнавачи

Елена Несина е ръководител на групата „Четириноги войници“, която помага на военните кинолози и техните домашни любимци в зоната на СВО. По-специално, те изпращат своевременно колети - храна, оборудване, лекарства.

Военен кинолог с куче патрулира на разминиран плаж в района на Херсон

© РИА Новости

Според нея опитът на военните водачи на кучета показва, че задържането на кучета на фронта все пак е неуместно.

"Силните звуци ги засягат повече от хората. Психиката е по-уязвима. Кучетата получават психологически и физически разстройства, да не говорим за неоправданата им смърт“, допълва Несина.

Елена смята, че е много по-ефективно да се използват животни в освободените територии, понякога в инженерно разузнаване. И това е опасно.

Не винаги е възможно да се проверят землянките, оставени от врага, с помощта на техниката. В този случай кучетата са първите, които инспектират помещенията. "Да, понякога те поемат първия удар. Ако кучето се натъкне на вражески боец, той вероятно ще умре. Но по този начин врагът ще се разкрие и ще го елиминират", казва Иля Гусаров. Той е доброволец, помага на военните с храна и лекарства за животните.

Военни в зоната на СВО

© Снимка: пресслужбата на Руската гвардия

Сега, по поръчка на кинолозите от Уфа, ентусиастите разработват видеосистема, която може да бъде прикрепена към кучета, продължава той. Сигналът ще отиде до разузнаваческото табло. След като изпитат системата, те организират набиране на средства за производство.

Спасителката Сарделка

Преди пет години ръководителят на севастополския приют за кучета "Лабрадом" Дмитрий Фролов взема лабрадор на име Сарделка.

В допълнение към добрия апетит, заради който му е даден такъв прякор, кучето има отлични способности за търсене. С нея работи кинолог – учи я как да спасяват хора в планините и горите.

Кучето е участвало в много спасителни операции, включително търсене на деца. През октомври инструкторът, който работи с лабрадора, отива в Донбас като доброволец заедно с кучето.

"Не беше лесно да ги пусна да отидат там, но ми разказаха за онези, които са загинали под развалините на разрушени сгради. Разбрах, че кучето ми ще помогне. Тя е опитна, обучена", отбелязва Фролов.

Според него тя е спасила и украинци изпод развалините. Въпреки това, от друга страна, е назначена награда за главата на кучето и инструктора, а срещу самия Фролов е организирана информационна атака, изтичат личните му данни в мрежата.

След два обстрела с ракети в училището, където е базирана групата за издирване, е решено кучето и инструктора да бъдат изведени от зоната на СВО. След като работят три седмици, те се върнаха у дома.

Вярно, лабрадорът не си почива дълго. Още на следващия ден Сарделка участва в издирването на 16-годишно момиче, изчезнало в Крим.

Донбас не може без такива помощници. Но те трябва да бъдат подготвени.

„Предстои много работа както по претърсването, така и по разчистването на района: жилищни сгради, труднопроходими райони, гори. Би ми се искало кинолозите да коригират тренировките предвид опита, който придобиват техните колеги, върнали се от командировка“, изброява Елена Несина.

И добавя: съдбата на много хора зависи от това как са обучени и оборудвани спасителните кучета.

Превод: В. Сергеев

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

Генерал Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Путин за културата на „събуждане“ - казва, че страната му я е преживяла и това е довело до десетилетия на тирания

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Фотоархив на комунистическите зверства

Източник/ци: “Обявиха награда за главата му”: Как работят служебните кучета в зоната на СВО - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!