Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Как само ни Диверсифицраха, а? САЩ застигнаха Катар като най-голям износител на втечнен природен газ в света

Автор: Десислава Попова, investor.bg

САЩ настигнаха Катар по износ на втечнен природен газ (LNG) през миналата година, което е крайъгълен камък в стремителния възход на Америка като основен доставчик на горивото, съобщи Bloomberg.

Двете страни са най-големите износители на втечнен природен газ в света, като експортът на всяка от тях възлиза на 81,2 млн. тона през 2022 г., сочат данни от проследяване на кораби, събрани от Bloomberg. Това число е скромно увеличение за Катар, но бележи огромен скок за САЩ, които започнаха да изнасят LNG, нареждайки се сред по-малките износители през 2016 г. и сякаш за една нощ се превърнаха в доминираща сила в сектора.

Революцията на шистовия газ в съчетание с инвестиции за милиарди долари в съоръжения за втечняване превърнаха САЩ от нетен вносител на LNG в основен доставчик. Световната енергийна криза и отдръпването от руския тръбен газ увеличиха търсенето на американски втечнен газ.

САЩ щяха да станат най-големият износител на втечнен природен газ в света, ако не беше избухнал пожар в експортния терминал Freeport LNG в Тексас, заради който заводът е затворен от юни. Предвижда се съоръжението да възобнови дейността си по-късно този месец, което ще затвърди позицията на САЩ като най-голям износител на гориво.

Въпреки това Щатите ще трябва да увеличат значително капацитета си за износ на LNG, ако искат да запазят първото място до края на десетилетието. Катар е в процес на мащабно разширяване на производствените си мощности, което може да затвърди лидерската му позиция в сектора от 2026 г. Австралия вероятно ще задържи третото си място по износ на втечнен газ в света.

Япония пък изпревари Китай и стана най-големият вносител на LNG през 2022 г., сочат още данните за корабите. Строгите ограничения заради Covid в народната република сринаха търсенето на гориво, докато японските конкуренти натрупаха газ, за ​​да се подготвят за зимата.

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

Генерал Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Путин за културата на „събуждане“ - казва, че страната му я е преживяла и това е довело до десетилетия на тирания

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Фотоархив на комунистическите зверства

Източник/ци: САЩ застигнаха Катар като най-голям износител на втечнен природен газ в света | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!