Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Русия ще направи с американския газ в Европа това, което САЩ правят с руския

Изследователите на IEEFA вярват, че силното търсене на втечнен природен газ (LNG) ще продължи няколко години, а не няколко десетилетия.

До средата на август европейският внос на американски втечнен природен газ (LNG) вече е надхвърлил целите, определени от Белия дом, според Министерството на енергетиката на САЩ и S&P Global. Говорим за обещанието на президента Байдън да достави на Европа тази година допълнителни 15 милиарда кубически метра LNG.

През пролетта, когато беше дадено това обещание, цифрите направиха силно впечатление. През 2021 г. Съединените щати са изпратили по-малко от 22 милиарда м³ газ в Европа, т.е. обещанието на Белия дом беше 70 процента увеличение на годишна база.

През есента, според Института по енергийна икономика и финансов анализ (IEEFA), доставките на LNG от САЩ за Стария свят леко са намалели, но сега са възобновени със същата сила и темпове.

Все още няма данни за цялата 2022 г., но най-вероятно при резултатите за нея американският износ на LNG за Европа ще достигне 55 милиарда м³. Това вече е 2,5 пъти повече от доставеното през 2021 г.

Ако вземем предвид Турция и Обединеното кралство, които не са членки на ЕС, но също са големи потребители на газ, тогава доставките на LNG от САЩ за паневропейския пазар може да достигнат 75 милиарда м³ до края на годината, което е 44 милиарда м³ повече от предходната година.

В същото време трябва да се има предвид, че от началото на юни LNG терминалът във Фрийпорт, Тексас, не е участвал в износа на газ от Америка, където имаше силен пожар и който дори не е възобновен частично работа. Това е вторият по големина LNG терминал в Америка и представлява една пета от целия износ на LNG в САЩ.

Освен това повече от 60% от доставките от Фрийпорт през първата половина на годината са извършени за Европа. Без извънредната ситуация във Фрийпорт износът на втечнен природен газ от САЩ през Атлантика през 2022 г. вероятно ще надхвърли 80 милиарда кубични метра.

Износът на газ от САЩ за Европа през 2023 г. може да надхвърли цифрите за тази година поради, например, терминала за втечнен природен газ Calcasieu Pass в Луизиана, който драстично увеличи капацитета си (той ще премине 4 до 5 милиарда м³ през 2023 г.). Ако терминалът за втечнен природен газ Фрийпорт възобнови дейността си през второто тримесечие, това може да увеличи износа с още 1-2 милиарда кубични метра.

Основната причина за такъв астрономически ръст на износа е икономиката, или по-скоро финансите. Европейците, които решиха да се отърват от руския газ, бяха готови да платят почти всяка сума пари за американски LNG.

Въпреки много впечатляващото увеличение на вноса на газ от Европа и въпреки 20% намаление на европейското потребление, те все още нямат тази суровина, защото бързите потоци на руски газ се превърнаха в потоци до края на годината по различни причини.

Друг интересен нюанс: Съединените щати успяха да осъществят такъв скок в износа на втечнен природен газ, без да изграждат нова инфраструктура, с изключение на тази, която беше планирана в края на миналата и началото на тази година. Два нови проекта бяха одобрени през лятото, но те ще влязат в експлоатация след няколко години.

Първата плаваща платформа за втечнен природен газ в Германия току-що започна работа, но първият превозвач за втечнен природен газ няма да пристигне във Вилхелмсхафен до следващата година.

Увеличението на вноса на газ в Европа се случи главно за сметка на азиатските развиващи се страни, които не можеха да се конкурират с европейските купувачи на газ. Например Eni и Gunvor не са доставили най-малко 11 товара газ на Пакистан през 2022 г. Целият този обем отиде в Европа.

IEEFA вярва, че в дългосрочен план Европа не трябва да разчита твърде много на американския LNG. Експлозивното увеличение на износа на газ от САЩ за Европа може да не продължи дълго, според IEEFA.

Високото търсене в ЕС на газ от Америка вероятно ще продължи няколко години. През същия период от време най-вероятно ще останат високи и цените на газа в Европа.

„Невъзможно е да се говори с увереност за дългосрочното търсене на LNG в Европа и в глобален мащаб“, заключава проучването на IEEFA.

— "Високите цени на газа и осъществяването на прехода към възобновяеми енергийни източници вече са оказали натиск върху него (търсенето). Компаниите, които залагат, че високото търсене на втечнен газ ще продължи няколко десетилетия, могат да загубят всички пари, които са спечелили по време на настоящия бум, в случай на срив в търсенето".

Но давайки своята прогноза, изследователите премълчават всички причини, които ще накарат събитията да се развиват по такъв сценарий. Европа, водена от Германия и Австрия, включително страните от Източна Европа, изгражда система за внос на газ от Русия повече от половин век.

Можем да кажем, че в много отношения тя дължи индустриалния растеж и просперитет през последните десетилетия. Нека добавим тук само руския петрол и картината ще бъде пълна.

Невъзможно е да се повярва, че нещо, което е било възстановено в продължение на десетилетия, което е донесло такива ползи и в същото време продължава да съществува на инфраструктурно ниво (без да броим взривените газопроводи Северен поток 1 и 2, които могат и трябва бъдат възстановени) може да се срине необратимо почти за една нощ.

Рано или късно Европа отново ще се обърне към руските газопроводи. И тогава газовите потоци от Руската федерация ще бъдат непобедима конкуренция на газа от чужбина.

Русия, без да прибягва до политически натиск и саботаж, ще направи с американския газ в Европейския съюз същото, което американците успяха да направят с руския газ в момента - ще го изтласка или силно ще го натисне.

Превод: СМ

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

Генерал Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Путин за културата на „събуждане“ - казва, че страната му я е преживяла и това е довело до десетилетия на тирания

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Фотоархив на комунистическите зверства

Източник/ци: Русия ще направи с американския газ в Европа това, което САЩ правят с руския - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!