СДЕЛКА за милиарди: А1 купува bTV


Шефът на А1 Александър Димитров се е заел със сделката по закупуването на bTV

Ажиотажът (спекулативна треска на стоковите пазари и финансови борси. Ажиотаж има в период на подем, непосредствено предшестващ икономическа криза, б.ред.) около продажбата на една от най-големите частни телевизии bTV , която е сред коментираните теми напоследък, става още по-голям.

На сцената обаче излиза още един потенциален купувач, а вероятността сделката да бъде сключена тъкмо с него, става все по-голяма, научи „Филтър“ от два независими източника.

Кандидат-купувачът на bTV е телекомуникационният оператор „А1 България”, който предлага мобилни и телефонни услуги и интернет, а също така интерактивна, цифрова и сателитна телевизия и е собственик на четири спортни канала с марката МАХ Sport.

От 2017 година предприятието е собственост на „А1 Телеком Аустрия Груп”, европейския клон на мексиканската далекосъобщителна компания „Америка Мовил” в съдружие с правителството на Австрия.

През 2021 г. „А1 България” отчете приходи от 574,1 млн. евро, а главно действащо лице за осъществяването на сделката с bTV е директорът на компанията в България Александър Димитров.

Телевизията бе купена през 2020 г. от РРF Group на чешкия милиардер Петр Келнер, който загина при инцидент с хеликоптер през следващата година.

Ако покупката сега се осъществи, телекомуникационната компания А1 ще притежава и телевизия, както United Group, водещият доставчик на телекомуникационни и медийни услуги в Югоизточна Европа, е собственик на Vivacom и медийната компания „Нова Броудкастинг Груп”.

През миналия месец обаче се появи информация, че United Group планира да продаде част от мобилната си мрежа в търсене на бърза ликвидност.

По информация на специализираната платформа Merger-Market компанията е наела инвестиционната банка Goldman Sachs, за да намери купувачи на активите.

Твърди се, че вече са изпратени писма до потенциални заинтересовани страни, а очакванията са първите оферти да дойдат преди Коледа. Информацията идва на фона на поскъпващите облигации на United Group заради високата инфлация и все по-високите лихви.

Древни мъдрости: Правилният начин за боравене с пари (част 1)

Древни мъдрости: Правилният начин за боравене с пари (част 2)

Струва ли си да сме добри?

Как Фалун Дафа превръща бандит в честен човек

Източник/ци: СДЕЛКА за милиарди: А1 купува bTV - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!