127 млн. евро: Спас Русев купил „Булсатком” със заем от… „Виваком”

На пазара на доставка на телевизия и интернет от поне десетилетие властва трио – „Виваком“, „Булсатком“ и “ А1 България“. Операторите често сменяха собствениците си и едновременно купуваха малки конкуренти.

От тази есен е факт поредната рокада – „Булсатком“ беше купено от дружество на Спас Русев. А сега става ясно, че сделката е била директно финансирана от собственика на „Виваком“ United Group. Новината се вижда в отчета на групата за деветмесечието на 2022 г.

От детайлите, предоставени на държателите на облигации в United Group, се разбира, че собственикът на „Виваком“ и „Нова тв“ планира скоро да придобие инфраструктура (базови станции и мрежа) от „Булсатком“ за 90 млн. евро.

Макар че клиентската база не е обект на сделката, договореностите не са обявени пред антимонополния орган КЗК. Но косвеното участие на „Виваком“ като финансираща страна и притежаването на инфраструктурата ще даде ефект върху конкуренцията.

Накратко – ще има по-свързани два оператора, т.е. свиващи се алтернативи за клиентите.

Новият акционер и кредитор

Спас Русев влезе в „Булсатком“ през септември през регистрираното в Люксембург дружество Viva Corporate, което е собственик на софийското „Вива корпорейт България“.

Промяната в акционера стана чрез смяна на досегашните кредитори на компанията – фондовете Blantyre Capital и Black Rock, Европейската банка за възстановяване и развитие (EБВР) и Българска банка за развитие (ББР).

Беше сключен нов договор за заем от 8 септември с максимален размер на главницата по него 126.5 млн. евро, т.е. ориентировъчно това е продажната цена. По тази причина сделката не е обсъждана и в Комисията за защита на конкуренцията.

Точно толкова е и първоначалният заем през септември от страна на United Group (UG) към Viva Corporate, като в отчета се казва, че 126.5 млн. евро ще бъдат изискуеми на първата годишнина от сключване на договора за кредит с 30-дневно предизвестие.

Лихвите върху заема са 5% на година, се казва в документа. На 6 октомври размерът на кредита е леко увеличен до 126.77 млн. евро.

Активи за „Виваком“

Интересно е и каква е договорката между UG и Viva Corporate за изплащане на заема – чрез продажба на активи. „Виваком“ ще получи 148 базови станции на „Булсатком“, оценени на 3 млн. евро, както и оптичната мрежа на оператора за още 87 млн. евро.

Първите ще бъдат използвани директно от „Виваком“, а мрежата ще бъде обратно дадена под наем на „Булсатком“. Оставащите 37 млн. евро по заема ще бъдат рефинансирани от търговски банки, се казва в отчета.

Според United Group прехвърлянето на кулите не подлежи на регулаторно одобрение и вече е завършено. „Смятаме, че транзакцията за оптичната мрежа също не трябва да бъде потвърждавана от регулаторите, тъй като „Булсатком“ ще запази пълния контрол над нея.

За да няма съмнения, ние ще уведомим КЗК, за да потвърди нашия анализ“, казва UG в отчета си. Оптичната мрежа покрива 611 хил. домакинства и 347 населени места в България.

При коментара си през септември пред „Капитал“ за сделката Спас Русев обяви, че сделката е „финансирана с комбинация от мои собствени средства и заеми от международни финансови институции, няма българско участие“.

Тогава бизнесменът от Перник обяви и намерението си за потенциална продажба на активи на „Булсатком“, които не са основни за компанията.

Малко преди сделката Русев се оттегли от надзорния съвет на „Виваком“. Той беше основен акционер в телекома (тогава БТК) и продаде компанията на печалба на United Group.

Потърсен за коментар, Спас Русев отказа да говори за заема от United Group. „Капитал“ изпрати запитване и към собственика на „Виваком“, но до момента няма получен отговор.

Какво ще гледаме

При покупката на „Булсатком“ новият собственик обяви плановете си да развива оператора. Но битката за лидерската позиция е оспорвана, тъй като основните конкуренти „Виваком“ и „А1 България“ имат значителни ресурси. Според доклада на КРС за 2021 г. „Булсатком“ е лидер с около 650 000 абоната на телевизия пред „Виваком“ с 626 000 и А1 с 525 000. При фиксирания интернет лидер е „Виваком“ с около 701 000 абоната, следвана от А1 с 606 хил. и „Булсатком“ със 170 хил.

През миналата година „Виваком“ изкупи няколко регионални доставчици на телевизия и интернет и евентуалното добавяне на бизнес от страна на „Булсатком“ почти сигурно ще предизвика антимонополни трудности.

Още при обявяването на плановете на Русев имаше слухове, че той може да раздели бизнеса между другите оператори или да го препродаде на нов играч. Такъв може да е „Йеттел България“, който е единственият от трите големи телекома, който не предлага телевизия и фиксиран интернет.

Собственикът на „Йеттел“ – чешката група PPF, беше другият останал кандидат на финала за „Булсатком“ освен Русев. Според източници на „Капитал“ след новата информация от отчета „Йеттел България“ ще подаде жалба в КЗК.

От телекома потвърдиха, че следят внимателно какво се случва. „Тези факти напълно променят ситуацията, защото според публично достъпната информация „Булсатком“ е придобита от компания, управлявана от Спас Русев, и сделката по никакъв начин не е свързана с United Group и „Виваком““. заявиха от „Йеттел България“ пред „Капитал“.

Компанията заяви, че със сигурност ще визира регулатора. „Считаме, че Комисията за защита на конкуренцията е компетентният орган, който следва да анализира ефектите върху пазара и да предприеме предвидените в закона мерки, особено когато говорим за сделки, променящи съществено конкурентната среда“, допълниха от оператора.

От другия голям играч на тв и интернет пазара – „А1 България“, също следят ситуацията. „Потенциална концентрация между „Виваком“ и „Булсатком“ би имала изключително негативно отражение върху конкуренцията на пазара на тв услуги, което в крайна сметка ще ощети сериозно потребителите.

Πpeз пocлeднитe мeceци „Виваком“ пpидoби няколко доставчика на интернет и телевизия и една поредна концентрация ще я превърне в доминантен играч с над 50% пазарен дял. Ако информацията се потвърди и от нея стане ясно, че става въпрос за концентрация, ние ще сезираме надлежно всички регулаторни органи“, заявиха от телекома пред „Капитал“.

Единственото видимо действие в сектора на регулатора дойде през есента, когато КЗК внезапно започна проверка на една от регионалните сделки на „Виваком“ – за търновския оператор „Телнет“, и то почти година след обявяването й.

Дружеството покрива над 16 хил. домакинства с интернет във Велико Търново, Горна Оряховица, Павликени, Самоков и района, както и около 5 хил. клиенти на телевизия. Според регулатора има данни за концентрация на регионалния пазар и затова започва детайлно проучване.

Древни мъдрости: Правилният начин за боравене с пари (част 1)

Древни мъдрости: Правилният начин за боравене с пари (част 2)

Струва ли си да сме добри?

Как Фалун Дафа превръща бандит в честен човек

Източник/ци: 127 млн. евро: Спас Русев купил „Булсатком” със заем от… „Виваком” - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!