Историята на „Блек рок“: Как най-мощната компания в света загуби 2 трилиона долара, за да разшири глобалната си власт

„Блек рок“ е най-мощната финансова компания, която е съществувала някога. Макар че през 2021 г. тя управляваше повече от 10 трилиона долара, в момента положението ѝ е значително по-лошо, отколкото преди една година: управляваните активи спаднаха до по-малко от 8 трилиона долара през третото тримесечие на 2022 г., което се равнява на загуба от над 20%.

Намира ли се „Блек рок“, както твърдят някои интернет сайтове, в екзистенциални затруднения или напът да изпадне в несъстоятелност?

Категорично не. Настоящата загуба е резултат от стратегия, в която самата „Блек рок“ участва в значителна степен и която има две цели: унищожаването на средната класа и въвеждането на нова парична система.

Ето и предпоставките за това: 

„Блек рок“ е основана в Ню Йорк през 1988 г. Облагодетелствана от дерегулацията на световната финансова система, в рамките на три десетилетия компанията се разрастна до най-големия управител на активи в света. Най-големият акционер на „Блек рок“ е „Вангард“. Двете заедно са основните акционери в шест от осемте най-големи мениджъри на активи в света и са сред първите акционери в най-големите дигитални концерни – „Епъл“, „Амазон“, „Алфабет“ и „Майкрософт“.

Освен това „Блек рок“ разполага с най-всеобхватната система за анализ на финансови данни в света – компютърната мрежа „Аладин“, на която разчитат и най-големите централни банки след световната финансова криза от 2007-2008 г., когато „Блекрок“ стана техният най-важен съветник.

Тъй като „Блек рок“ и „Вангард“ могат да влияят на почти всички пазари в света в своя полза, те имат решаващо влияние върху паричната политика на централните банки. Затова решението, което се взе преди няколко месеца, да се изостави разхлабената парична политика и да се повишат основните лихвени проценти, в никакъв случай не е решение, взето срещу „Блек рок“ и „Вангард“.

Но защо двата финансови гиганта провеждат политика, която съкращава собствените им активи? По две причини.

От една страна, най-успешният бизнес модел през последните две десетилетия е този на платформената икономика. Компании като „Амазон“, „Юбер“, airbnb, booking.com, „МайХамер“ или „Лиферандо“ обаче не само са изключително печеливши, но и процъфтяват, като унищожават малките и средните предприятия. Амазон например съсипа стотици хиляди търговци на дребно по света, а „Юбер“ доведе до фалит не по-малко таксиметрови компании.

Настоящата парична политика на централните банки – повишаването на лихвените проценти – гарантира, че средната класа ще бъде подложена на още по-голям натиск, отколкото досега, и дава възможност на големите платформени компании, които лесно могат да се справят с временни загуби, да продължат с поглъщанията на други компании и по този начин да предоставят на тях и на „Блек рок“ още по-голяма пазарна сила в бъдеще.

От друга страна, глобалната ни финансова система е разрушена и вече не може да бъде поддържана в дългосрочен план. По тази причина в момента се подготвя нова система, основана на цифрови централизирани пари. Кредитирането ще бъде отнето от търговските банки и ще бъде поверено изключително в ръцете на централните банки.

Но това означава край на всякаква финансова свобода и съответно край на демокрацията. За да можеш да наложиш тази система на хората, трябва да ги поставиш в социални, икономически и финансови затруднения. Именно това постига и настоящата парична политика. Тя стимулира инфлацията в ситуация на най-висок дълг за всички времена, затруднява обслужването на заемите и при това създава армия от безработни, които в крайна сметка ще са готови да приемат всяка парична система, независимо колко недемократична е тя, от чисто отчаяние.

Така че, ако „Блек рок“ в момента търпи загуби, това не е нищо повече от стратегическа маневра с ясната цел в края на изтощителния период да има още по-голямо богатство и власт отпреди.

Превод за "Гласове": Мартин Петрушев

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

Генерал Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Нечувано зло! Организирано отнемане на органи от живи хора!

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Путин за културата на „събуждане“ - казва, че страната му я е преживяла и това е довело до десетилетия на тирания

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Фотоархив на комунистическите зверства

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

Източник/ци: Историята на „Блек рок“: Как най-мощната компания в света загуби 2 трилиона долара, за да разшири глобалната си власт | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!