Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Депутатите решиха: Комисия ще разследва и установява всички факти около меморандума с „Джемкорп“

След остри реплики и спорове депутатите решиха със 199 гласа „за“ да бъде създадена комисия за „Джемкорп“, която да разследване подписването и евентуалното прекратяване на меморандума, както и всичко произтичащо от него.

Според Искрен Митев от ПП въпросът бил маловажен, защото меморандумът бил прекратен, въпреки думите на енергийния министър от преди дни, че документът не е прекратен и е бил намерен в чекмедже в министерството, просто прибран.    

Десислава Трифонова от ГЕРБ обясни, че сме правова държава, в която документите са доказателства, а не изказванията на определени лица. „Меморандумът не е прекратен, и ние ще разследваме всички факти и обстоятелства", категорична е тя. Трифонова припомни и какво е казал служебният министър на енергетиката Росен Христов, а именно, че договорът все още е в сила. Депутатката на ГЕРБ се обърна към ПГ на ПП и посочи, че те като носители на промяната трябва да са хората, които трябва да искат тези разкрития да станат публични и оповестени на гражданите.

Искрен Митев от ПП отбеляза, че ПГ на ПП ще подкрепи създаването на такава комисия. „Единственото, което правите, е една спекулация. Защо не говорим за важните неща в България", попита той

На свой ред Жечо Станков от ГЕРБ призова в комисията да се разгледа и дали има обвързване между подписването с „Джемкорп“ и Плана за възстановяване и устойчивост. Той отбеляза, че на страница 113 в реформа 10 е поет ангажимент от правителството на Кирил Петков да се ограничи производството на електроенергия от въглищни централи на 80%, което реално е 60% от производството на електроенергия в България.   

Станков отбеляза, че ако меморандумът е на стойност 1 милиард долара, то загубата от закриването на централите е 4 милиарда на годишна база, защото ще бъдат затворени два пъти по-големи мощности от тези при влизането ни в ЕС, а БВП на България ще падне с нови 4%.

Делян Добрев се обърна към ПП и заяви, че големия отпор да не искат комисия за „Джемкорп“, защото се страхуват да не стане същото като тази, която разследва далаверите им с газа. Той припомни, че именно след доклад на комисията днес има разследване от ДАНС и прокуратурата.

„Като селски кметове са подписали меморандума в Гранитна зала. Казвам като, не ги обиждам. Селски кметове защото най-голямото им правомощие е да запишат кой е умрял, без да питат никой подписват. Именно така е подписан и меморандума с „Джемкорп“, без да се спазват никакви правилници и закони“, заяви Добрев и попита къде е намерен този инвеститор, защото не се е случило по надлежния ред. „Най-вероятно с този меморандум, където добре е описана цялата енергетика е продадено на борсите и са измамили други инвеститори. Обаче вашия вицепремиер има опит в измамите“, заяви още Добрев.  

Десислава Трифонова припомни, че има доклад на ДАНС от 20 април със сериозни констатации, който е стоял в чекмеджето на Кирил Петков, който не е направил нищо, за да прекрати меморандума. „Не искат да се разследва дали тази компания е набрала капитал на база на този меморандум. Един инвеститор идва и получава държавна гаранция за 1 млрд. долара без никакви доказателства за експертност“, заяви Трифонова.

„Моля не обиждайте селските кметове с Кирил и Асен. Защото кметовете на малките населени места са почтени хора, а тук говорим за хора, които крият далаверите си в чекмеджета и назначават милиционери на държавни длъжности и да арестуват невинни хора“, заяви Георг Георгиев.

За председател на комисията бе избрана Десислава Трифонова от ГЕРБ.

Струва ли си да сме добри?

Как Фалун Дафа превръща бандит в честен човек

Древни мъдрости: Правилният начин за боравене с пари (част 1)

Древни мъдрости: Правилният начин за боравене с пари (част 2)

Източник/ци: Депутатите решиха: Комисия ще разследва и установява всички факти около меморандума с „Джемкорп“ - Tribune.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!