Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Десислава Трифонова пред Tribune: В меморандума с „Джемкорп“ е изредена цялата енергетика на България, имаме големи притеснения за националната ни сигурност

Ако искат да го наричат докладна записка, това си е чист договор с конкретни дейности, включително сделки с газ, посочи депутатът от ГЕРБ-СДС

Пред Tribune народният представител от ГЕРБ-СДС Десислава Трифонова разкрива подробности около продължаващата сага с подписания от кабинета „Петков“ меморандум с „Джемкорп“ за 1 млрд. долара, извършените нарушения от бившите управляващи, съмнителните компании, свързани с него и последиците за България

Г-жо Трифонова, заявихте, че темата „Джемкорп тепърва започва. В неделя ГЕРБ-СДС обяви, че подписаният спорен меморандум за 1 млрд. долара е все още в сила, както и че никога Александър Николов не е изпращал писмо за едностранно прекратяване на меморандума, което беше потвърдено и от служебния министър на енергетиката Росен Иванов. Разкрийте ни малко повече подробности и какво ще предприеме ГЕРБ-СДС, за да се разплете казуса докрай и тези, които са замесени в тази „сделка“ да понесат своята отговорност?

Да, меморандумът „Джемкорп“ все още е в сила въпреки доклада на ДАНС, който, знаете, беше издаден на 20 април. И от 20 април до 20 юли, когато излезе решението на Министерски съвет, не бяха предприети никакви действия за неговото прекратяване. Щетите тепърва ще се оценяват, затова ние ще изпратим сигнал както до ДАНС, така и до МВР, заради факта, че в този меморандум фигурира дефакто цялата ядрена енергетика на България – АЕЦ „Белене“, АЕЦ „Козлодуй“, Мариците, проекти по Зелената сделка, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, както и дейности по осигуряване на доставки на газ, тъй като има регламентиран начин за сключване на сделки, въобще за водене на преговори по тази тема. Освен това фирмата не е проверена по никакъв начин. В Министерството на енергетиката няма налични данни както за собственика, така и за управителя на тази компания. В същото време без каквато и да е публична процедура, покана или каквото и да е било, е подписан такъв един меморандум за 1 млрд. долара. Най-притеснително от всичко е, че дори самото предложение за меморандума не е дошло от компанията, с която е подписан, а е дошло от друга компания в рамките на цялата верига от компании „Джемкорп“. Накрая е подписан с офшорката, което за нас буди сериозни притеснения кой всъщност седи най-отзад в цялата тази верига с офшорни компании, тъй като тази, с която е подписан меморандумът е една от офшорките, която пък е собственост на други офшорки и така веригата става безкрайна.

Какво ще включват вашите сигнали до ДАНС и МВР?

В момента оформяме сигнала. Той е свързан точно с това, че не е проведена процедура за какъвто и да е било избор, че става въпрос за стратегически обекти, които са свързани с националната сигурност на страната. Знаете, има специализирано постановление. Тези обекти са със специален достъп, те представляват и класифицирана информация. Освен това вътре се предвижда да се извършват обучения на служителите на Агенцията за ядрено регулиране, което също минава през специални достъпи. Извън това министърът е сключил и меморандум, чрез който той се разпорежда с инвестиции в държавни предприятия, което по принцип, според нас, не е част от неговите функции. Затова трябва да бъде извършена проверка на всички тези факти и обстоятелства и най-вече на обстоятелствата, свързани с АЕЦ „Белене“, АЕЦ „Козлодуй“, Мариците, „Топлофикация София“, доставките на газ. Всички тези неща трябва да бъдат изяснени. Още повече настоящият министър на енергетиката заяви онзи ден, че има редица закононарушения при сключването на меморандума. Искаме да се извърши проверка вътре в самото Министерство на енергетиката, да се види дали има унищожаване на документи, дали има допълнителни споразумения, дали са извършвани плащания. Всички длъжностни лица, които са замесени в този процес следва да бъдат проверени за техните действия и съответно бездействия.

Меморандумът е все още в сила, какви стъпки трябва да се предприемат, за да се прекрати действително?

Служебният министър на енергетиката Росен Христов изпрати в петък едностранно предизвестие, с което след 30 дни този меморандум ще бъде прекратен автоматично, нещо, което е следвало да се случи много отдавна.

По предложение на парламентарната група на ГЕРБ-СДС днес беше създадена и временна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства, свързани с меморандума.

Целта на временната комисия е да установи всички факти и обстоятелства, свързани със самото подписване на меморандума и прекратяването му. Какви действия са предприемани или съответно не са предприемани. Предложихме създаването й, тъй като за нас това е много голям проблем.

Казахте, че тепърва ще се оценяват щетите. Какви негативи може да понесе България вследствие на този меморандум?

Имаме много големи притеснения относно националната ни сигурност, тъй като все пак в него е изредена цялата енергетика на България и изведнъж се появява някакъв инвеститор, фирма „фантом“, за която ние нищо не знаем, нямаме никакви установени взаимоотношения. Посредством този меморандум тази фирма получава един списък от 13 дейности без дори да е показано наличие на експерти. Аз не съм специалист по ядрени дейности, но най-малкото смятаме, че е трябвало да бъде направено обследване на тази компания. И как точно тази компания, по какъв начин, срещу какви облаги е получила този меморандум? Освен това в него, в член 1, ако не се лъжа, пише, че страните ще работят за съвместно разработване и финансиране на проекти. Тоест, ние не говорим просто само за един меморандум за разбирателство. Вътре се говори за осигуряване на доставки на газ, тоест сделки с газ. Реално погледнато в него има много конкретика. Това не е меморандум за разбирателство, че видите ли ние някога ще си осъществяваме някакво сътрудничество. В него има много конкретика! Ако искат да го наричат докладна записка, това си е чист договор с конкретни дейности, които трябва да се извършат. Да не говорим, че вътре пише също така, че всяка една от страните, коята е извършила финансови разходи във връзка с тези дейност, си ги поема сама. Това също много ни озадачава. Всички тези обстоятелства трябва да бъдат проверени. Най-важното е кой ги докара в България, как министърът на енергетиката решава без процедура, без санкции от Министерски съвет да подпише този меморандум?

Струва ли си да сме добри?

Как Фалун Дафа превръща бандит в честен човек

Древни мъдрости: Правилният начин за боравене с пари (част 1)

Древни мъдрости: Правилният начин за боравене с пари (част 2)

Източник/ци: Десислава Трифонова пред Tribune: В меморандума с „Джемкорп“ е изредена цялата енергетика на България, имаме големи притеснения за националната ни сигурност - Tribune.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!