Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Радев нарече ДБ "кохорта путинофили под прикритие" и обяви, че ще даде третия мандат след Нова година. "Хората от моята кохорта са завършили американски академии, а от вашата - съветски".

Няма да насроча избори за януари и февруари. Ще връча третия мандат след Нова година, така че изборите да са през март. Силно се надявам да не се стига до трети мандат

Това заяви категорично президентът Румен Румен Радев по време на консултациите с шестата по големина парламентарна сила в 48-ото Народно събрание „Демократична България“ (ДБ). 

Разговорът премина в остър тон и от двете страни. 

Няма малки и големи политически сили в парламента, защото отговорността е обща, заяви президентът в началото на консултациите. 

"На последните избори българските граждани не гласуваха доверие на нито една политическа сила сама да управлява, напротив – парламентът е фрагментиран. Това прави усилията за излъчване на мнозинство за решаване на важните проблеми пред българското общество един труден, но не невъзможен процес. Още повече, че освен съставянето на правителство, пред парламента стоят още много други важни задачи", припомни държавният глава.

"Следя със загриженост това, което се случва в българския парламент и ми се струва, че не това очакват българските граждани. Това, което очакваме всички, е консолидация за намиране на успешна формула за съставяне на управление, за решаване на важните проблеми", каза още президентът. Според него обаче конфронтацията нараства и се чертаят нови разделителни линии. 

"Политическата система върви към раздробяване", изтъкна на свой ред Христо Иванов и заяви, че е необходим диалог, но той да не е на безпринципна основа. ДБ ще оценява по три критерии - съдебната реформа, ясното отношение към въпросите на сигурността, разумен икономически ресурс, дали да сме се научили да водим диалог съдържателно и можем да показваме самоограничения. 

Разговорът за правителство се измести след въпрос на държавния глава за военната помощ за Украйна. Радев изчете  статус на Ивайло Мирчев: "Модернизацията на армията ни трябва да е приоритет за всички политици, независимо от личните им предпочитания – путинофилия и русофилия".

"Тъй като за 8 месеца не е свършено почти нищо, трябва ли да смятаме – по логиката на вашия сподвижник – че вие сте путинофили и русофили под прикритие? И за да не излезе това наяве, боравим с лозунги да го прикрием. Всички тези писания рефлектират върху хората в армията", обърна се президентът Румен Радев към лидерите на "Демократична България". 

От този момент разговорът придоби изключително остър тон, поддържан и от двете страни.

"Очаквах, че ако коментираме фейсбук постове... и ние можеше да подготвим", отвърна на Радев съпредседателят на ДБ Христо Иванов. 

"Г-н президент, не смятам, че сме атакували конкретно ръководството на служебното правителство в Министерство на отбраната. Имаме съвсем добри работни отношения... Путин има интерес от една разединена Източна Европа. Една от най-важните мерки да спрем тази агресия и да я спрем като политика, е единството – и то без колебание и нюанси", добави Христо Иванов. 

"Аз като военен съм крайно критичен към вашите призиви да се разоръжим по време на война преди да сме доставили и усвоили нови образци техника и въоръжение", каза Радев и помоли представителите на "Демократична България" да кажат на какви цифри почива тази тяхна идея. 

От своя страна Христо Иванов отчете, че не разполагат с конкретни цифри. "Нашата цел е изпълнителната власт да получи политическата подкрепа да вземе решение за това. Каква точно, е въпрос на преценка на изпълнителната власт. Никога не сме претендирали да оказваме точно какво въоръжение, в каква степен, кога и как",смята Иванов. 

Според него необходимостта от намесване на парламента не е била добър знак, тъй като решението е трябвало да бъде взето от изпълнителната власт. Христо Иванов обърна внимание, че решението за военна помощ на Украйна, дава широк мандат за цялостна модернизация на Българската армия и аргументи, когато се водят преговори, страната ни да изглежда съюзник, на който може да се има доверие. 

За да покаже своята компетентност Радев подчерта, че е завършил две американски академии и каза, че няма да мълчи, ако хората около него са атакувани. Той обвини ДБ, че свързват "кохортата" му с Русия, и попита техните хора какви университети и академии са завършили. 

"Вие говорите за въвличане в огъня на войната, но нека да си даваме сметка, че ако изглеждаме страна, която не може да споделя отговорностите за сигурността в Източна Европа пред лицето на една агресия, която не е агресия срещу една отделно взета страна, това е част от една дългосрочна политика на Путин по реконструиране на неговото имперско влияние, това е предизвикателство към съюзите, в които членуваме", коментира Иванов. 

Според него способността ни да покажем, че можем да носим съюзническа отговорност е много важна. "Ако Путин успее, това няма как да установи справедлив и траен мир, а най-малкото в наш интерес", смята още съпредседателят на "Демократична България". Радев напомни на Христо Иванов, че неведнъж е подчертавал, че националната сигурност е фундамент на сигурността. 

Христо Иванов отговори, че управлението, в което е участвала ДБ, е недостатъчно дълго. Ние внесохме законодателни предложения да се създаде фонд, в което да се натрупат средствата, които се отделят за модернизацията на армията. Това е сложен процес, който не може да стане за една нощ, допълни той относно модернизацията на отбранителните сили.

И социални програми трябва да има, и финансиране за отбрана, подчерта Христо Иванов. 

"Вие специално в продължение на месеци проповядвахте една теза, че модернизацията на Българската армия трябва да се обвърже с предоставяне на въоръжението на Украйна и то по такъв начин, че веднага даваме и получаваме съответно натовско. Вие как си го представяте този процес? Можете ли да посочите какво стана и какво получиха тези държави, които са предоставили такова въоръжение?", попита Радев. 

"Г-н президент, мисля, че сме на консултации за съставяне на правителство, няма никакъв проблем да проведем този диалог. Ние никога не сме обвързвали тези два процеса в такава степен. Считали сме, че те са логически свързани", каза Христо Иванов и заяви, че никога не са казвали, че първо даваме, а после получаваме", отговори му съпредседателят на "Демократична България". 

И попита на свой ред: "Вие месеци наред твърдите, че подобно решение ще ни вкара във война, не считате ли, че ако имате такава информация, трябваше да свикате КСНС и да ни запознаете с тази информация за конкретните рискове от вкарването на България във война", каза Христо Иванов и отчете, че много други страни са дали оръжия на Украйна. 

Ако българските служби имат информация, че едно или друго дейстиве ще вкара България във война, това означава, че веднага трябва да се свика КСНС. Не съм сигурен, колко е продуктивен този разговор. Този тип разкрачени позиции не са в интерес на България, смята Иванов.

"Националната сигурност изисква изключително отговорно отношение. Тя не търпи аматьорски интерпретации. Тя изисква гаранции, а не лозунги. Изисква професионализъм, а не пустословие", смята Радев. 

Христо Иванов подчерта, че трябва да се разбере, че след 24 февруари, България трябва да застане от едната страна. „Не можем да плашим хората, че заемането на обща съюзническа позиция, щяло да ни вкара във война“, подчерта Иванов и продължи с нападателния тон. 

"Крим е руски", е една фраза която тежи, заяви Иванов като напомни думи на президента от предизборната кампания през 2021 г., че Крим е руски.

Анексирането на Крим е в нарушение на международното право, но руските самолети излитат от Крим, това е обективна реалност, отговори президентът. 

"Най-важният ни ангажимент към НАТО е да можем да поддържаме нашите отбранителни способности. Вие казвате, че ще дадем оръжие на Украйна, но ще получим такова от Алианса, както са направили други държави. Как си го представяте?", настъпателно попита Радев.

"Никога не сме обвързвали тези два процеса. Никога не сме казвали първо даваме, после - получаваме. Лошото е, че поредица от правителства отказаха да са активни и трябваше да се намеси парламентът. Вие пък месеци наред твърдите, че подобно решение ще ни вкара във война. Не трябваше ли тогава да свикате КСНС и да ни запознаете с информацията за конкретните рискове за България от тази война", посочи от своя страна Иванов.

"Още февруари превантивно свиках КСНС. Националната сигурност изисква изключително отговорно отношение, не търпи аматьорски изпълнения, изисква гаранции", контрира президентът. 

Да защитавам своите хора, това е мой стил на работа, подчерта държавният глава. Когато се атакуват хората около мен, аз не мога да си мълча, заяви категорично Румен Радев.

Той направи препратка към публикация на Иванов в социалните мрежи и каза: "Хората от моята кохорта са завършили американски академии, а от вашата - съветски".

КОМУНИЗМЪТ Е В ОСНОВАТА НА ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Радев нарече ДБ "кохорта путинофили под прикритие" и обяви,че ще даде третия мандат след Нова година

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!