Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Талибаните в Афганистан са получили от американската армия оръжие за $7.1 млрд.


Американска военна техника, използвана от талибаните след изтеглянето на американската армия от Афганистан, снимка: ЕПА

Талибаните в Афганистан са получили оръжие за $7.1 млрд. след изтеглянето на американската армия през 2021 г. Нов доклад на Департамента по отбрана разкрива, че голяма част от оръжейните запаси, изпратени в Афганистан, никога не са били правилно инвентаризирани от Пентагона, което означава, че американските военни нямат представа колко оръжия „по невнимание“ са оставили на талибаните, когато напуснаха страната миналата година.

Според нов доклад на генерален инспектор за възстановяване на Афганистан (SIGAR) американската армия е предоставила само „ограничена, неточна и ненавременна информация за оръжията, които е оставила след себе си“.

Докладът изчислява, че в Афганистан е станало военно оборудване за 7,1 млрд. долара, което преди това е предоставено на правителството на Афганистан и на афганистанските национални сили за отбрана и сигурност (ANDSF). „Поне от 2009 г. насам SIGAR и Службата на генералния инспектор на Департамента по отбрана публикуваха доклади, отбелязващи пропуски в отчетността и проблеми в проследяване на оборудването  в Афганистан.“

В доклада се посочва, че  Департамента по отбрана на САЩ  „не отговаря на собствените си изисквания за надзор на чувствително оборудване, прехвърлено на афганистанското правителство и ANDSF, и не е инвентаризирало 60% от отбранителните изделия със засилени изисквания за мониторинг – тези, съдържащи чувствителна технология – между май 2019 г. и април 2020 г. поради ограничения в сигурността и ограничения за пътуване“.

С други думи, правителството на САЩ всъщност не знае кое оборудване или колко от него е останало в Афганистан, но то е струвало поне 7,1 милиарда долара.

Доклад от август посочва, че по време на падането на правителството ANDSF е имала в запасите си около 316 000 малки оръжия, доставени от САЩ от 2005 г. насам.

Този доклад също така отбелязва дългогодишни и добре известни проблеми със системата за управление на инвертаризацията, използвана за каталогизиране на запасите в базите в Афганистан, включително хаотична система от електронни таблици на Microsoft Excel и дори ръкописни инвентаризации, използвани за заобикаляне на проблема. Много от базите или не са имали достъп до интернет, или електричество.

SIGAR отбеляза, че най-малко 70 тактически превозни средства, защитени от минна засада (MRAP) и 80 самолета, са оставени като неизползваеми на международното летище „Хамид Карзай“ през август 2021 г. в последните седмици на изтеглянето.

Американското изтегляне беше хаотично и катастрофално, тъй като подкрепяното от САЩ афганистанско правителство не успя да задържи властта срещу атаката на талибаните дори достатъчно дълго, за да могат американските сили да завършат изтеглянето си от страната.

След като талибаните завзеха властта, САЩ и голяма част от света прекъснаха отношенията си с Афганистан и отказаха да признаят новото правителство, което доведе до пълен срив на и без това крехката афганистанска икономика и  хуманитарна криза.

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Путин за културата на „събуждане“ - казва, че страната му я е преживяла и това е довело до десетилетия на тирания

Генерал Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Фотоархив на комунистическите зверства

Източник/ци: Талибаните в Афганистан са получили от американската армия оръжие за $7.1 млрд.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!