Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Републиканците в САЩ поискаха отчет на парите, отпуснати за помощ на Украйна


Марджъри Тейлър Грийн и група конгресмени представиха резолюция за разследване на финансирането за Украйна. (Аманда Андраде-Роадес/Ройтерс)

Група републиканци в Конгреса внесоха резолюция, с която призовават за одит на средствата на правителството на САЩ, отпуснати за помощ за Украйна.

Инициативата, ръководена от представителката Марджъри Тейлър Грийн и подкрепена от десет нейни колеги законодатели, обхваща цялата военна, гражданска и финансова подкрепа, предоставена на Киев от президента Джо Байдън.

„Американският народ, данъкоплатците на тази страна, заслужават да знаят къде отиват парите им и как се харчат“, коментира Грийн пред репортери, като добави, че правителството трябва да бъде държано отговорно, когато харчи пари в чужбина. Според нея всеки американски долар на данъкоплатеца, изпратен в Украйна, трябва да бъде провеярван“.

САЩ снабдяват Украйна с тежко въоръжение, като противотанкови оръжия, системи за противоракетна отбрана и дронове. Байдън поиска от Конгреса да одобри допълнителни 37,7 милиарда долара помощ  за Киев във вторник, с което общо средствата, отпуснати на Украйна за по-малко от година, ще стигнат 104 милиарда долара, според Defense News.

Грийн и нейните колеги твърдят, че схемата за финансиране не е достатъчно прозрачна и че у дома има по-неотложни въпроси. „Нашият граничен патрул поиска 15,46 милиарда долара за осигуряване на границата на САЩ. Граничната стена на президента Тръмп щеше да струва само 22 милиарда долара“, каза конгресменът. Тя добави, че Конгресът ще изпрати „много лошо послание към американския народ“, ако одитът бъде отказан.

Грийн публикува и видео в Туитър на двама мъже във военна униформа, които вървят с патерици, като пише: „Сърцераздирателно е да видиш тези украински войници с увреждания тук в залите на Конгреса да бъдат използвани като пионки, за да окажат натиск върху нашия Конгрес да даде трудно спечелените долари на американците на (украинския президент Владимир) Зеленски“.

Някои републиканци призоваваха за по-голям надзор по време на междинните избори, които завършиха с това, че партията спечели с крехко мнозинство в Камарата на представителите, но не успя да си върне Сената от демократите. Кевин Маккарти, най-високопоставеният републиканец в Камарата, заяви миналия месец, че Киев вече няма да получава „празни чекове“, ако партията си осигури контрол над камарата.

Бившият председател на Камарата на представителите, демократа Нанси Пелоси, заяви, че САЩ ще продължат да подкрепят Киев. „Никога не сме давали празен чек на Украйна“, каза тя по време на посещение в Хърватия миналия месец.

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Путин за културата на „събуждане“ - казва, че страната му я е преживяла и това е довело до десетилетия на тирания

Генерал Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Фотоархив на комунистическите зверства

Източник/ци: Републиканците в САЩ поискаха отчет на парите, отпуснати за помощ на Украйна - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!