Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Драгомир Заков: САЩ може да поемат охраната на въздушното ни пространство (като СВОЕ) при забавяне на Ф-16 (и срещу ПОДХОДЯЩО ЗАПЛАЩАНЕ)

САЩ може да поемат охраната на въздушното пространство при забавяне на доставката на новите изтребители Ф-16. Това информира Комисията по отбрана на НС министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков, предаде БНР.

Министърът в оставка Драгомир Заков беше много лаконичен за това дали и как САЩ биха помогнали.

"Не мога да се ангажирам с конкретен самолет, но сме в напреднала фаза с американската страна. Ние сме поискали от други държави, разбира се, но в най-напреднала фаза сме с американската страна… Не, още не водим преговори, сега вероятно ще струва някакви пари от наша страна, но в крайна сметка дали ще поддържаме МиГ-29, което не можем да правим, или горе-долу същите пари ще ги дадем за някакви други самолети, които да могат нашите ВВС да използват, няма кой знае каква разлика във финансово отношение," коментира той.

Данни от 2020 година посочват, че стойността на сключените за 14 години договори за поддръжката на МиГ-29 е 257 млн. лева без ДДС. 

Страната ни е договорила два вида компенсации за общо 34,5 млн. долара заради забавянето на доставките на платената изцяло партида от първите осем изтребители F-16, уточни Заков, цитиран от бТВ.

Компенсациите са разделени на два вида – 25 млн. долара ще бъдат отпуснати на България като допълнителна помощ за закупуване на въоръжение във вид на ракети, а 9,5 млн. долара ще бъдат дадени от американците за обучение на пилотите ни по линия на т.нар. високоточни оръжия.

Заков допълни, че има уговорка също ако се забави доставката на първата партида самолети след първото тримесечие на 2025 г., да се отложи и вноската за закупуването на втората партида изтребители.

Според Заков, „подобен компромис“ от САЩ не е бил постиган при такива договори досега.

Очакваното забавяне на доставките на Ф-16 притесни политическото и военното ръководство, след като стана ясно, че първите изтребители няма да пристигнат през 2023, а през 2025 г. (за сега)

В същото време - поради изтичащия ресурс на МиГ-29 и невъзможността за поддръжка в Русия заради войната в Украйна, авиацията може да остане без възможности да изпълнява конституционните си задължения. За охрана на въздушното пространство последно помагаха нидерландски изтребители. През годините самолети и от други съюзнически държави са правили това.

Министърът на отбраната в оставка очаква още в четвъртък да бъде одобрен Проектът на инвестиционен разход за придобиване на вторите 8 изтребителя от САЩ.

Стойността на американското предложение е 1 милиард и 320 милиона долара. Плащането може да бъде разсрочено за 8-9 години. Драгомир Заков припомни, че е крайно наложително проектът за инвестиционен разход да бъде гласуван сега.

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

Нечувано зло! Държавна машина за убийства + Центрове за отнемане на органи + Избрани за елиминиране = Над 1.5 милиона убити!

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Путин за културата на „събуждане“ - казва, че страната му я е преживяла и това е довело до десетилетия на тирания

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Фотоархив на комунистическите зверства

Nikolay Barekov: Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.
Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно-дясна Русия.
Толкова за идеологиите на 21 век.

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Източник/ци: Драгомир Заков: САЩ може да поемат охраната на въздушното ни пространство при забавяне на Ф-16

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!