Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Километрични опашки по бензиностанциите: Да се паникьосваме ли, или картелът ни изнудва?

May be an image of 1 person and text that says 'ra3 175 A 95H 3 10 A-100H 3.33 Aи3eл 311 FB.COM/BOKLICITE npoAbлжaBame newa'
Facebook

В навечерието на почивния ден по случай Националния празник 3 март по бензиностанциите из цялата страна се вият километрични опашки за гориво. Социалните мрежи са заляти от паника и слухове, сравними само с фалита на КТБ преди повече от петилетка. Носят се зловещи слухове, че бензинът ще свърши до 2-3 дни, а цената му ще надхвърли 5 лева още до края на седмицата. Време ли е да хукваме към колонките, или сме жертви на картелна игра за вдигане на цените?

May be an image of 5 people, people standing and text
Facebook

София, 2 март, 19,50 ч. Мъж зарежда туби с гориво на бензиностанция на "ЛукОйл"

Може да бъде изображение с 4 души и път
Facebook

Азбучна истина, потвърдена от множество проверки на висши държавни институции за последните 15 години е, че „Лукойл“ на практика държи цялата държава. През лятото на 2012 година обаче Комисията за защита на конкуренцията излезе със следното становище: "Няма картелни договорки между най-големите търговци на горива, а фирмите на „Лукойл“ не злоупотребяват с господстващото положение."

Формално това е така, но какво ще правим, ако от компанията ни резнат кранчето?

Който държи акцизния склад, контролира пазара

No description available.

Всъщност големият проблем с доминантната позиция на „Лукойл“ на пазара у нас се дължи на факта, че компанията контролира над 80% от акцизните складове в страната - 90% от складовете за бензин и 82% от тези за дизел. От тях се ползват мегаверигите като "Шел", OMV, Еко, с изключение на премиум бензина и биодизела, които се внасят от Иран.

Има обаче начин да се заобиколят данъчните складове - като акцизът се плати в държавата, от която се внася, например в Гърция. След това доставчикът трябва да си плати още веднъж у нас и да чака първите да му върнат парите. Възможно е, но според експерти ще означава оскъпяване на литъра с между 35 и 50 цента.

ЛУКОйл - има бензин, не се притеснявайте

"Няма проблем с доставките за Лукойл България в момента, имаме резерви. И Нефтохим работи", коментират официално от компанията. Така от гиганта отрекоха информациията на Ройтерс, Блумбърг и други агенции за проблемите със застраховането на петролните товари в Черно море, които били спрели търговията с горива от Русия.

От пресцентъра на монополиста не цитират точни обеми горива, с които се разполага, но нямат опасения за покриването на нуждите на пазара. Не коментират и ценообразуването на горивата, което доста изпреварва ръста на цените на нефта.

Разбира се, моментът е удобен за спекула. Само за днешния ден средната цена на масовия бензин А-95 е скочила от 2,88 до 3,10 лева. Ситуацията силно напомня епохата на Жан Виденов с нейната хиперинфлация, тъй като е напълно реално да се подредите пред бензиноколонката при една цена на горивото, а да заредите на по-висока в рамките на половин час.

Lupa.bg ще продължи да следи ситуацията за вас в реално време и да ви информира за нейното развитие. Разбира се, след като първо напълним собствените си резервоари...

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Сатанист разкри КОЙ е създателят на комунизма, каква е неговата крайна цел и кaк тpитe cвeтoвни вoйни ca внимaтeлнo плaниpaни

Най-сетне признаха, че тяхната „Проверка на фактите“ е просто мнение

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Еврейската болшевишка революция и руският комунизъм

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Nikolay Barekov

Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.

Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно -дясна Русия.

Толкова за идеологиите на 21 век.

Източник/ци: Километрични опашки по бензиностанциите: Да се паникьосваме ли, или картелът ни изнудва? - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!