Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Проф. Кочева: От 80-те години Русия прави опити да изтрие България от картата на славянската писменост

Проф. Кочева: От 80-те години Русия прави опити да изтрие България от картата на славянската писменост

Кадър БТВ

Опитите да бъде изтрита България от картата на славянската писменост не са от вчера и далеч не са плод на въображението на даден режисьор, а на цялостна последователна политика. 

Кирилицата трябва незабавно да бъде вписана като Българската азбука в ЕС, защото утре може да се окаже, че пишем на "македонска кирилица" или пък на руска, каквото е посланието на този филм. 

Цял час и половина отделих, за да гледам филма. Подобни прояви не са единични, те се превърнаха в система, преди всичко от нашите руски колеги.

"Православието, което още в началото на филма се артикулира, е: "Първият Рим падна, Вторият Рим падна, Третият Рим е Москва, а четвърти Рим няма да има." 

Това заяви проф. Анна Кочева от Институт по български език БАН относно скандалния руски филм „Една вяра, един език”. Посолството на Русия в България артикулира едни послания, а това в Северна Македония – съвсем други, настоя проф. Кочева.

Опровержението беше направено малко с половин уста. Но Русия излезе с това становище чак след реакция на нашите медии, а не на нашата държава. Нашата държава трябваше да реагира институционално – заради посегателство върху българската държавност, смята професорът. И напомни, че има идея българската азбука да бъде вписана пред Европейския съюз, само че не се прави нищо. Да не се събудим и да се окаже, че пишем на македонски език, предупреди професорът. 

Тези опити се правят още от 80-те години на XX век в руската наука и то след като руските учени потвърдиха българската основа на кирило-методиевия език. Оттогава почна разтягане, за да се включат всички славянски езици. Говори се за един общ, абстрактен славянски език, което буди недоумение, каза проф. Кочева пред bTV. Не намерих нищо за автора на филма Елена Мироненко, освен че е влогър, но може да е мой пропуск. Но се дава неведнъж думата на руски професор, който преподава в университет.

Путин: България и Русия трябва да се държат заедно! САЩ не ви мислят добро, осъзнайте го!

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

Най-сетне признаха, че тяхната „Проверка на фактите“ е просто мнение

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Nikolay Barekov

Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.

Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно -дясна Русия.

Толкова за идеологиите на 21 век.

Източник/ци: Petel.bg - новини - Проф. Кочева: От 80-те години Русия прави опити да изтрие България от картата на славянската писменост

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!