Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Екологизмът в ужас: Българската мусака руши глобалната екология на световния комунизъм

„Британски учени обвиниха България, че топи кислорода в атмосферата с мусака“ – ако сте попадали на подобно заглавие в дефицитните на новини Коледни дни, то не е случайно.

Напълно непредставителна класация за „Европейските ястия с най-голям въглероден отпечатък“, публикувана в английски сайт за сравняване на потребителски цени, се оказа тема на изострен интерес в българските медии, пише Булевард България.

Причината: поставянето на мусаката (и то българската) на първо място с 11,971 грама CO2 еквивалент на порция. Авторите изчисляват, че една тава от традиционното ястие била равностойна на шофиране в разстояние от 47.6 км. За целта използват ориентировъчна рецепта от сайта на BBC и за мусака с картофи и онлайн калкулатор за пресмятане на производството на различни хранителни стоки в „отпечатък“ върху околната среда.

ЗАД ЕКОЛОГИЗМА СТОИ КОМУНИЗМА

КОМУНИЗМЪТ Е В ОСНОВАТА НА ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА

В случая – препоръчителното количество кайма за мусаката не е изчислено в обичайната за българския пазар смес от свинско и телешко (без да броим примесите, за които не искаме да знаем…), а изцяло в телешко мляно месо.

Класацията привлича вниманието на AFP – незнайно как, но с ясен резултат. Ако нещо може да възпламени люти междусъседски войни в Европа, това са споровете за храната, футболът и политиката.

Заглавията в българския „превод“ на тази дописка покрива всички фази на скръбта. Започвате с невярващото „Мусаката застрашава климата?“, преминавате през гневното „Британски учени очерниха брутално България“, и завършвате с окончателната присъда „Българската мусака най-вредна за природата в европейската кухня“.

Дори „На кафе“ се самосезира по случая с дълбокомислен дебат за бъдещето на глобалното затопляне със и без заливка.

От всичко изброено – вярно е само, че някой, някога, някъде е решил да си поиграе с един калкулатор.

USwitch не е нито научно-изследователски център (т.е. няма „група британски учени“), нито природозащитна организация, нито авторитетен източник на информация. Класацията им е част от поредица с „наръчници“, предназначени за екологично-съобразителни британски домакини, които преди всичко искат да спестят пари от сметките си за ток и газ.

Отразяването на „откритието“ в стила на „Европа ни забранява кривите краставици и ярките крушки“ обаче доведе до масово възпаление на националната чест в социалните мрежи:

И това доживяхме – мусаката съсипва климата“, „Ако ни забранят мусаката, предвиждам пълномащабни бунтове“, „Мусаката била вредна, пък едни незнайни бъркочи в спринцовка били полезни„…

Дори преводачът Мажд Алгафари (член на инициативния комитет по преизбирането на Румен Радев) обвинява неизвестен „евро-чехъл„, който „сигурно е участвал е некой гей парад„, за това, че „ЕС похарчил милиони, за да установи, че мусаката е вредна за околната среда„.

ЗАД ЕКОЛОГИЗМА СТОИ КОМУНИЗМА

КОМУНИЗМЪТ Е В ОСНОВАТА НА ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

Шумът в социалните мрежи доведе до от новоизбрания вицепремиер и министър на околната среда Борислав Сандов.

Не, българската мусака не е с най-голям въглероден отпечатък измежду популярни европейски ястия, независимо от направеното проучване на британски сайт. Най-малкото защото един класически телешки стек (белгийски например, или испански), съдържа много повече месо, което води до по-високо ниво емисии парникови газове на порция„, пише той във Facebook.

Сандов продължава с препоръка все пак да не се преяжда с ястието – не заради въглеродния двуокис, а заради смесването на месо, яйца, мляко, картофи и брашно.

Грижата за планетата Земя и за личното Ви здраве е една и съща задача. И тази задача започва с премахване на отричането и отлагането„, пише той.

Юлиан Попов, бивш служебен министър на околната среда (2013 г.), също коментира случващото се от гледна точка на медийната спекулация:

„Хибридната пропаганда, чиято основна цел е да всява паника, нямаше нужда дори да се намесва. Генът ѝ вече се е прихванал на наша почва и работи сам. Ето докъде ни докара Запада. И Зелените. И Това с климата. И Мусаката ще ни отнемат! Оня идиот от Uswitch или скача до тавана от възбуда, или се е свил от притеснение, че е сгазил лука с глупостите си. България тъне в траур за мусаката„.

Важното е евтините лайкове да се въртят, няма значение дали медията е национална или става дума за раздумка на ловешката автогара. После иди се чуди защо хората не се ваксинират, защо Земята е плоска, защо еволюцията не се е състояла и защо кат Русия няма втора„, пише той.

Депутатът от ДБ Антоанета Цонева също решава да се включи със свой коментар, в който разказва за т.нар. „авокадо войни„, свързани с голямото търсене и недостига на ресурси за отглеждането му Южна Америка.

Важно всичко да е направено с любов. Тя има най-силен отпечатък, а и досега мусаката никакви войни не е предизвикала, освен семейни спорове заради фрази от вида: „рецептата на майка ми е по-добра„, пише тя.

Източник: inews.bg

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: "България тъне в траур за мусаката!" - България - Informiran.net

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!