Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Полк МиГ-31 със суперзвукови ракети “Кинжал” може да усмири Украйна

/Поглед.инфо/ За първи път в руските въоръжени сили се появи бойна част, оборудвана с въздушни хиперзвукови оръжия. Според министъра на отбраната Сергей Шойгу е сформиран цял полк от самолети МиГ-31, въоръжени с ракета "Кинжал". От една страна, това е много важна новина. От друга страна, не се знае кога полкът ще стане пълноценна бойна единица. Защо?

„Сформиран е отделен авиационен полк, въоръжен със самолети МиГ-31К, с хиперзвукова ракета „Кинжал“. Тези думи на министъра на отбраната Сергей Шойгу бяха изказани на заседание на ведомството, водено от президента Владимир Путин във вторник.

Това твърдение стана може би най-важното по отношение на изброяването на това какви нови военни части са били сформирани наскоро във въоръжените сили на Руската федерация и какви нови видове оръжия са влезли в войските. По-специално, освен това, според Шойгу, „доставени са 151 образци нова и модернизирана авиационна техника, силите за противовъздушна отбрана и противоракетна отбрана получиха над 30 вида оръжия, включително С-400 Триумф и С-350 „Витяз“.

Полкът с „Кинжали” обаче несъмнено е особена история. За появата на този вид оръжие – като една от редица нови руски бойни системи – целият свят научи преди повече от три години по време на реч на президента Путин. Тогава се каза, че комплексът е започнал опитно бойно дежурство „на едно от летищата на Южния военен окръг“. Тогава се съобщава, че става дума за сформиране на отделна ескадрила МиГ-31К, отново експериментална бойна.

Персоналът на обикновена въздушна ескадрила във ВВС на РФ е от 12 до 16 самолета. В ескадрилата на МиГ-31К обаче има само десет самолета, което навремето заяви тогавашният заместник-министър на отбраната Юрий Борисов (днес вицепремиер на правителството, отговарящ за военно-промишления комплекс).

Той също така описа значението на това оръжие за съвременната война: „Хиперзвукова ракета с удължен обсег, която всъщност може да проникне в системите за противовъздушна и противоракетна отбрана. Той е неуязвим и има много сериозна бойна мощ и потенциал. И МиГ-31 е неговият носител, този самолет е най-подходящ за ускоряване на тази ракета до необходимите скорости на необходимите височини за изстрелване."

В отворени източници се съобщава, че обхватът на "Кинжал" ще достигне хиляди километри. По този начин, дори и МиГ-31 да не излиза извън руските граници, тези ракети - на теория - са способни да обстрелват практически цяла Източна Европа. Всъщност пред нас е известната ракета „Искандер“, преработена за въздушен превозвач, което означава, че е способна да носи, наред с други неща, ядрени оръжия. И най-важното е, че "Кинжал" е инсталиран на много мобилен носител, който може да бъде прехвърлен до точката, необходима за използване за много кратко време.

Вярно е, че тази ракета - противно на многобройните твърдения на диванените експерти - изобщо не е "убиец на самолетоносачи", дори и само защото "Кинжалът" не работи по движещи се морски цели.

Поне в момента нищо подобно (и дори планове в това отношение) не е съобщавано в откритата преса, не са провеждани подобни тестове. "Кинжал" е предназначен за поражение на най-важните стационарни цели в тила на противника, които имат предварително известни координати и вградени в "мозъците" на ракетата - летища, командни пунктове, складове за боеприпаси и т.н.

„В хипотетичен удар, целящ да принуди Украйна към мир, МиГ-31К и „Кинжал“ биха могли да играят роля“, предполага високопоставен източник от руските въздушно-космически сили. „Още в първите часове на възможен конфликт ще е необходимо да се деактивират ключови съоръжения на въоръжените сили на Украйна и то за много кратко време и на голямо разстояние. Прехвърлянето на оперативно-тактически ракети „Искандер“ за тази задача изглежда прекомерно и твърде дълго, но „Кинжали“ са идеално способни да се справят с него. Освен това групата МиГ-31К дори няма да има нужда да влиза във въздушното пространство на Украйна“, допълва той.

И сега пред нас не е някакъв опитен боен отряд, а цял полк. Поне на хартия. Сергей Шойгу не даде никакви други подробности - нито местоположението на този полк, нито численост. По-рано редица източници прогнозираха формирането на полк МиГ-31 с "Кинжали" и предполагаха, че тази военна част ще бъде базирана в Сибир, град Канск (Красноярска територия). Съобщава се също, че вече се подписват договори за доставка на "Кинжал" на войските - и най-вероятно само за оборудването на този полк.

Какво представлява полка от самолети, оборудвани с "Кинжал"? В съвременните въздушно-космически сили на Руската федерация полковете по правило се състоят от две ескадрили (в съветско време те се състояха от три). Така въоръжените сили получиха на свое разположение 20–32 самолета, способни да маневрират и нанасят за много кратко време. Освен това ударът е много мощен, способен да нанесе огромни щети на врага.

Все пак има редица важни уговорки, които си струва да направят. На първо място, всички открити данни ни казват, че в руските въздушно-космически сили няма толкова много самолети МиГ-31 с каквито и да било модификации (ако вземем предвид, разбира се, напълно изправни самолети). Може би говорим за не повече от няколко десетки. С други думи, преобладаващото мнозинство от "живите" МиГ-31 в момента вече са модернизирани за използване на "Кинжал" - и това много ясно показва приоритетите на руското военно развитие. Може дори да се предположи, че руските ВКС просто нямат друга платформа, която да бъде адаптирана за окачване на „Кинжалите“ в разумно време и за разумни пари. Разговорите, че "Кинжали" могат да се поставят Ту-95, Ту-160 и Ту-22М3, не останаха нищо повече от спекулации.

Освен това има още едно обстоятелство. „Обикновеният човек вярва, че самото приемане на продукт за услуга или формирането на полк вече означава готовност за ефективното им използване. Всъщност - нищо подобно, - обяснява източникът от ВКС. „Преди полкът да овладее напълно „Кинжал“, е необходимо време на екипажите да завършат пълен курс на бойна подготовка, десетки полети, стотици тактически изстрелвания, да не говорим за изстрелвания от разстояния.“

Разбира се, службата на експерименталната бойна ескадрила вероятно показа положителни резултати в работата на "Кинжалите" и затова беше решено да се сформира цял полк. За постигането на пълноценна бойна ефективност на новата военна част обаче ще са необходими години. В най-добрия случай няколко години. Освен това техниката на пилотиране на МиГ-31К изисква специални умения.

Тежката ракета оказва силно влияние върху аеродинамиката на самолета и способността му да се управлява. По-трудно е за излитане и още по-трудно за кацане при наличието на такава масивна ракета под фюзелажа. При такива условия се наблюдава повишен разход на гориво, което се отразява на бойния радиус на самолета. Всичко това прави "Кинжал" много трудно средство за бойно използване.

И накрая, размерът има значение. В този случай размерът на военната сила, тоест просто броят на бойните единици. „Стотина такива превозни средства, дори и с добре обучени екипажи, биха представлявали наистина сериозна заплаха за всеки враг“, казва източникът. „И 20 апарата с екипажи от начално ниво – нека просто кажем, че това е само началото на дълго пътуване“, заключва той.

Превод: В. Сергеев

Nikolay Barekov

Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.

Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно -дясна Русия.

Толкова за идеологиите на 21 век.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

Най-сетне признаха, че тяхната „Проверка на фактите“ е просто мнение

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Източник/ци: Полк МиГ-31 със суперзвукови ракети “Кинжал” може да усмири Украйна - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!