Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Великденски мечти! Лавров: Надяваме се, че САЩ имат достатъчно разум да не превръщат Балканите във фронт срещу Русия

Външният министър каза, че Русия не решава проблемите си за сметка на ничии интереси и не поставя партньорите пред фалшивия избор „или с нас, или срещу нас“, предаде ТАСС. По думите му, митът за „вредното влияние“ на Москва е откровена измислица. „Тя се насърчава от местните русофоби, за да се отрови атмосферата на сътрудничество в региона. Това вероятно би било в интерес на отделни нерегионални играчи, които предпочитат да „ловят риба в мътни води", добавя Лавров. Той отбелязва също, че Сърбия е ключов партньор на Русия на Балканите и Москва високо цени стратегическото партньорство с Белград. „Ние сме заинтересовани от насърчаване на положителния дневен ред със Северна Македония и Албания“, добавя Лавров. „Смятаме, че на първо място е необходимо да се намали степента на конфронтация, породена от начина, по който американските колеги „се грижат за“ своите украински протежета“, казва още руският външен министър в интервю за босненски вестник.

Лавров: Надяваме се, че САЩ имат достатъчно разум да не превръщат Балканите във фронт срещу Русия

Снимка: ТАСС 

Русия разчина, че администрацията на президента на САЩ Джоузеф Байдън ще има достатъчно политическа воля и разум да не превръща Балканите в поредния фронт на антируска конфронтация. Това заявява руският външен министър Сергей Лавров в интервю за босненския вестник „Освободение“ по повод 25-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между Руската федерация и Босна и Херцеговина.

Коментирайки тезата за Босна и Херцеговина като „жертва на руско-американската конфронтация“, Лавров посочи, че Русия не решава проблемите си за сметка на нечии интереси и не поставя партньорите пред абсолютно фалшивия избор „или с нас, или срещу нас." "Нашата принципна позиция е добре известна - регионалните проблеми се нуждаят от регионални решения, базирани на приобщаващ диалог и отчитане на позициите на всички заинтересовани страни. В същото време трябва да отбележа, че напоследък Вашингтон избягва да обсъжда с нас не само Босна и Херцеговина, но и балканската тема като такава. Надяваме се, че администрацията на Байдън ще има достатъчно политическа воля и разум да не превръща Балканите в още един фронт на антируска конфронтация, в противен случай това ще има катастрофални последици за Европа като цяло“, казва в интервюто Лавров. 

В отговор на въпроса какъв е основният интерес на Русия на Балканите, Сергей Лавров посочва, че това са мир, сигурност и стабилност в региона. "Няма нужда да търсим някакъв скрит смисъл в руската политика. Това е безперспективно. Ние си сътрудничим с всички на равнопоставена, взаимно уважителна, прозрачна основа, на принципите на международното право, преди всичко на Устава на ООН", подчертава първият руски дипломат. 

По думите му, митът за „вредното влияние“ на Москва е откровена измислица. „Тя се насърчава от местните русофоби, за да се отрови атмосферата на сътрудничество в региона. Това вероятно би било в интерес на отделни нерегионални играчи, които предпочитат да „ловят риба в мътни води", добавя Лавров.

Поставянето на балканските държави пред изкуствения избор „или Европейският съюз, или Русия“ е контрапродуктивно и несправедливо. Това провокира образуването на нови разделителни линии в региона, пречи на сътрудничеството“, казва Лавров.

Руският външен министър обръща внимание на факта, че често волята на гражданите на балканските държави умишлено се игнорира. "Вижте, до какво доведе това в Черна гора, която буквално беше "завлачена" в НАТО, противно на мнението на мнозинството", казва той. 

Лавров отбелязва също, че Сърбия е ключов партньор на Русия на Балканите и Москва високо цени стратегическото партньорство с Белград и полага усилия за цялостно подобряване на двустранните връзки. Отношенията на Русия с Хърватия - членка не само на Европейския съюз, но и на НАТО, добави ръководителят на руската дипломация, са ярък пример за това, че взаимноизгодните връзки могат да се развиват успешно, ако има взаимно желание. „Ние сме заинтересовани от насърчаване на положителен дневен ред със Северна Македония и Албания“, добавя той.

Говорейки за отношенията между САЩ и Руската федерация, Сергей Лавров подчертава, че пълноценният диалог между тях ще послужи за осигуряване на глобална стабилност. „Както президентът на Руската федерация Владимир Путин вече заяви, Русия и Съединените щати, най-големите ядрени сили, носят специална отговорност за стратегическата сигурност на планетата. Пълноценният диалог между Москва и Вашингтон обективно би послужил за гарантиране на глобалното стабилност и уреждане на регионалните конфликти“, казва той. 

В същото време Лавров отбелязва, че в руско-американските отношения се е развила нездравословна ситуация. „Натрупаха се много „дразнители“. Американците следват открито неприятелска линия: налагат санкции, отправят необосновани обвинения срещу нас, предприемат други враждебни стъпки. Всичко това създава токсична атмосфера, пречи на установяването на спокойно, професионално общуване“, допълва руският външен министър.

Лавров заявява също, че привличането на Украйна в НАТО създава рискове от мащабен конфликт в Европа. „Ходът на привличане на Киев в НАТО с перспективато от появата на ракетни комплекси близо до нашите граници създава неприемливи заплахи за сигурността на Русия, провокира сериозни военни рискове за всички участващи страни, до мащабен конфликт в Европа“, казва той. 

„Смятаме, че на първо място е необходимо да се намали степента на конфронтация, породена от начина, по който американските колеги „се грижат за“ своите украински протежета“, подчертава руският външен министър.

Nikolay Barekov

Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.

Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно -дясна Русия.

Толкова за идеологиите на 21 век.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

Най-сетне признаха, че тяхната „Проверка на фактите“ е просто мнение

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Източник/ци: Лавров: Надяваме се, че САЩ имат достатъчно разум да не превръщат Балканите във фронт срещу Русия | glasove.com Новини

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!