Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Топ лидери на САЩ осъждат ККП за заплахата й за свободния свят (Част 2)

Топ лидери на САЩ осъждат ККП за заплахата й за свободния свят (Част 1)

(Minghui.org) Към 29 септември коронавирусът е заразил над 33 милиона души и е убил повече от един милион хора по света. Подобно на много други западни държави, САЩ бяха разтърсени от дезинформацията и лъжите, разпространявани от Китайската комунистическа партия (ККП), и започнаха да променят стратегията си по отношение на Китай.

Много висши американски служители осъдиха ККП за заплахата й за свободния свят и предложиха нови начини за справяне с ККП. Предишна публикация обхваща изявления в това отношение на служители от Белия дом, Държавния департамент на САЩ и ФБР. 

Настоящата статия представя опасения относно ККП, повдигнати от Главния прокурор на САЩ, Министъра на отбраната и американския сенатор Тед Круз.

Главният прокурор на САЩ, Уилям Бар: Отговорът на САЩ на глобалните амбиции на ККП е най-важният проблем на 21 век

В реч относно китайската политика, произнесена в Президентския музей Джералд Р. Форд в Мичиган на 16 юли 2020 г., американският Главен прокурор Уилям Бар направи следното предупреждение: „Най-важният въпрос за нашата нация и света през двадесет и първи век - това е отговорът на САЩ относно глобалните амбиции на Китайската комунистическа партия."

Главният прокурор на САЩ  каза: „ККП управлява с желязна ръка една от великите древни цивилизации в света. Тя се стреми да използва огромната мощ, производителност и изобретателност на китайския народ, за да свали международната система, основана на правила, и да направи света безопасен за диктатура. Начинът, по който Съединените щати ще отговорят на това предизвикателство, ще има исторически последици и ще определи дали САЩ и техните либерално-демократични съюзници ще продължат да оформят собствената си съдба, или ККП и нейните автократични поддръжници ще контролират бъдещето."

Прокурор Бар обясни, че ККП вече не крие своята власт и амбиция, и не чака своето време, тъй като Генералният секретар на ККП Си Дзинпин говори открито за подхода си относно „централната сцена“, „изграждането на социализъм, който е по-добър от капитализма“ и замяна на американската мечта с „китайски решения“.

„За да наклони играта в своя полза, комунистическото правителство на Китай е усъвършенствало широк спектър от хищнически и често незаконни тактики: манипулиране на валута, тарифи, квоти, стратегически инвестиции и придобивки, ръководени от държавата кражби и принудителен трансфер на интелектуална собственост, държавни субсидии, дъмпинги, кибератаки и шпионаж. Около 80% от всички федерални дела за икономически шпионаж доказват действия в полза на китайската държава, а около 60% от всички случаи на кражби на търговска тайна са свързани с Китай."

Прокурор Бар посочи, че напредъкът на Китай в ключови търговски пътища и инфраструктура показва, че хищническите икономически политики на ККП са успешни. В продължение на сто години Съединените щати разполагаха с най-големия производствен капацитет в света, което им позволи да служат като „арсенал на демокрацията“ в света. Но след като Китай надмина Съединените щати в производствено отношение през 2010 г., той бързо се издигна до „арсенал на диктатурата“ в света.

„Въпреки че американците се надяваха, че търговията и инвестициите ще либерализират политическата система на Китай, основният характер на режима никога не се е променял. Това си остава една авторитарна, еднопартийна държава, в която комунистическата партия притежава абсолютната власт, неконтролирана от народни избори, върховенство на закона или независима съдебна система. ККП наблюдава собствените си хора и им определя социални кредити, наема армия от правителствени цензури, измъчва дисиденти и преследва религиозни и етнически малцинства, включително милион уйгури, задържани в лагери за индоктринация и труд."

„Ако случващото се в Китай останеше в Китай, всичко това би било достатъчно лошо. Но вместо Америка да промени Китай, Китай използва икономическата си мощ, за да промени Америка."

Той призова за преоценка на отношенията между САЩ и Китай. САЩ се нуждаят от съвместните усилия на цялото общество, за да се противопоставят на предизвикателството на ККП, което заплашва бъдещите поколения.

Министърът на отбраната на САЩ: ККП оспорва международните правила

Марк Еспер, Министър на отбраната на САЩ, публикува на 24 август 2020 г. статия в Wall Street Journal, под залавие „Пентагонът е подготвен за Китай“. Статията посочва, че лидерът на ККП Си Дзинпин призовава да се използва Народо-освободителната армия на Китай (НОАК), за да се прогресира с  глобалната амбиция на ККП. Поради което САЩ изразяват готовност да укрепят мрежата си от съюзници и партньори в Индо-Тихоокеанския регион, в отговор на „новата ера на глобална конкуренция между свободния и отворен международен ред и авторитарната система, насърчавана от Пекин."

Еспер посочи, че НОАК не е военна служба, която служи на нацията или конституцията, а тя „принадлежи и служи на политическо образувание, Китайската комунистическа партия“.

Той пише, „Акцентът на комунистическата партия върху индоктринирането, модернизирането и затягането на контрола над НОАК показва как китайските лидери гледат на военните като на централно средство за постигане на своите цели. Основната сред тях е да се прекрои международният ред по начини, които подкопават общоприетите правила, като същевременно се нормализира авторитаризмът, създавайки условия, които да позволят на Китайската комунистическа партия да принуждава другите страни и да възпрепятства техния суверенитет."

Еспер завършва с призива: „Нациите, ценещи свободата, правата на човека и върховенството на закона, трябва да се противопоставят на принудителната роля на НОАК в агресивните опити на Китайската комунистическа партия да подкопае суверенитета на нациите.“

Сенатор Тед Круз: ККП е „новата империя на злото“

Американският сенатор Тед Круз заяви в интервю с Ян Якиелек от The Epoch Times, че ККП е "новата империя на злото", която се стреми да доминира в света. ККП се опитва да подкопае всички аспекти на американското общество, от политиката до икономиката, от интелектуалната собственост до веригата за доставки, от Холивуд до академичните среди и професионалните спортове като НБА.

Той каза, че за да се отговори на сериозната геополитическа заплаха на ККП към САЩ, трябва да се разбере обхватът на агресията на режима срещу САЩ, включително кражбата на интелектуална собственост, шпионажа, пропагандата, както и неговите злокачествени кампании за влияние.

Сенаторът също така сравни настоящата ситуация със Студената война на САЩ със Съветския съюз и как би трябвало да се използва подобна стратегия, за да се победи ККП.

„По време на Студената война не влязохме в стрелба със Съветския съюз. По-скоро - и Рейгън разбираше това най-добре - ние се заехме със систематични и всеобхватни усилия да хвърляме светлина, да използваме силата на истината, да използваме икономически натиск, да използваме дипломатически натиск и да използваме невероятната сила на американската свободна производствена система, за да ги победим и да ги фалираме."

Сенатор Круз заяви, че пандемията от коронавирус е довела до фундаментална преоценка на външната политика между САЩ, Китай и света.

„Китайците в Китай, твърде много от тях, живеят в бедност и мъка. Комунизмът е катастрофа. Той не работи. Така че трябва да се борим с него с военна сила. Трябва да се борим с него, като хвърляме светлина. Това е нещо, което аз се опитвам да правя енергично, с изобличаване на лъжите и потисничеството на Китай“, заключи той.

Топ американски служители осъждат ККП за заплахата й за свободния свят (Част 3)

Chinese version available

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://en.minghui.org/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!