Следвайте "Буднаера" в Телеграм

В ЕС България е най-близко до провалена държава

Картата на държавите в света според Fragile Index
Картата на държавите в света според Fragile Index

България остава най-нестабилната държава в Европейския съюз. Тя заема 130 място от 178 държави в индекса за нестабилните държави (Fragile Index) на Фонда за мир и сп. "Форин полиси".

Индексът, който съществува от 2006 г. и преди беше известен като индекс на провалените държави в новия си вариант е  наречен индекс на крехките, чупливите държави (в по-буквален превод), слабите, разпадащите се държави - в някакъв по-широк. Като цяло той измерва

нестабилността в страните по света като събира за годината - в случая за 2014 г. данни от три независими източника по 12 основни политически, социални и икономически индикатора (плюс още 100 допълнителни характеристики).

Последната позиция - 178-ото място - е най-престижна. Без особена изненада тя принадлежи на скандинавска държава - в случая това е Финландия. Тя е поставена в отделна подкатегория като възможно най-стабилната държава

в света със 17,8 точки. №1 е Южен Судан със 114,5 точки.

България е в компанията на Румъния, Гърция и Хърватска от членките на ЕС, но с малко по-лоши показатели от тях. В групата ни са още Монголия (до която особено се приближаваме като краен брой точки), Панама, Тринидад и Тобаго, Антигуа и Бартуда (в тази държава вече имаме почетен консул), Кувейт, Черна гора, Оман, Бахамите. Въобще нашата група (с някои изключения) е като интересен микс от балкански страни и екзотични островни държави, бивши колонии.

Топ 10 на най-западналите държави също не е особено изненадващ:

  1. Южен Судан
  2. Сомалия
  3. ЦАР
  4. Судан
  5. Демократична република Конго
  6. Чад
  7. Йемен
  8. Афганистан
  9. Сирия
  10. Гвинея

На другия полюс освен безспорният отличник Финландия са близките й Швеция, Норвегия и Дания. Следват Люксембург, Швейцария, Нова Зеландия, Исландия, Австралия, Ирландия, Канада, Австрия, Холандия, Германия и Португалия.

България има леко влошаване спрямо миналата година, когато е заемала 133-то място с 54,4 точки. Групата и позициите в сравнителен план обаче не са се променили. Около 130 място страната ни се движи през последните години. Утешителната новина - слабо утешителна - е, че от 2006 г. досега има леко подобрение в представянето на държавата ни.

Движение нагоре

През 2014 г. най-голямо подобрение на показателите си имат три държави - Куба, Грузия и Португалия, отчита индексът. Размразяването на Куба, отварянето й към външния свят, стоплянето на отношенията със САЩ се оразяват и на доброто представяне на островната държава. В Грузия се отчита много по-голямата прозрачност и повечето икономически възможности, които предлага страната. Прогресът на Португалия се дължи на икономическата стабилизация основно.

Войната се оказва пагубно на стабилността. Така Украйна, Либия и Сирия са трите страни, чиито показатели са се влошили най-рязко. Веднага след тях идва Русия. /clubz.bg/

Извършва ли правителството национално предателство? През 1999 година парламентарните партии не пуснаха бежанци!

И австрийците започнаха да ни връщат нелегални имигранти – защо мълчи правителството?

И белгийците започнаха да ни връщат бежанци

Обама официално подкрепи подмяната на населението в България – вкарва ни в югославски сценарий

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!