Следвайте "Буднаера" в Телеграм

САЩ победиха хората! ЕС одобри търговията с 19 нови генно-модифицирани продукта

11 от разрешените стоки са продукти на компанията Монсанто

ГМО

Европейският съюз одобри в петък вноса и търговията с 19 генно-модифицирани продукта (ГМО), няколко дни след като предложи реформа, която ще позволи на страните членки да забранят използването им на своя територия, предаде Франс прес.

Те се предлагат в допълнение към 58 други ГМО продукти, които могат да бъдат продавани в ЕС, казаха от Комисията. Общо 11 от разрешените стоки са продукти от соя, царевица, рапица и памук на американската компания Монсанто.

Останалите осем са продукция на американската компания DuPont и германските Байер и BASF. Общо 17 от продуктите се използват за храна на хора и животни. Останалите два са цветя. Комисията също така поднови лицензите за седем ГМО продукти.

"Всички ГМО продукти, одобрени днес, са доказано безопасни, още преди пускането им на пазара на ЕС", заяви Комисията в изявление, като обясни, че продуктите са тествани от Европейския орган за безопасност на храните и че разрешенията са валидни в продължение на 10 години.

По-рано тази седмица, Европейската комисия обсъди мерки, които да дадат възможност на страните-членки на ЕС да забранят вноса на тези храни – опция „неучастие”.

Сегашната система не позволява отделните държави-членки да забранят ГМО продукти, тъй като се изисква подкрепата на повечето страни от ЕС.

Съединените щати изразиха загриженост и разочарование от решението на ЕС да позволи на отделните държави-членки да забранат вноса на генно-модифицирани храни и фуражи, тъй като ще позволи на 28-те страни членки „да игнорират регулаторните мерки, определени от ЕС”. Екологични организации като Greenpeace критикуваха новите мерки на ЕС с аргумента, че ЕС „отворя вратите за нова вълна на генетично модифицирани култури, за да угоди на американските биотехнологични корпорации и САЩ”. /economic.bg/