Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Джоу Йонгканг изхвърлен от ККП

Джоу Йонгканг
Джоу Йонгканг (Liu Jin/AFP/Getty Images)

Бившият “цар” на сигурността на Китай Джоу Йонгканг(Zhou Yongkang) е бил изключен от Китайската комунистическа партия (ККП), съобщи Xinhua.

Новината, че Джоу се изключва от партията идва малко повече от четири месеца след като бе обявено, че той ще бъде разследван. Това от своя страна последва две години на спекулации и очаквания относно борбата между Джоу и лидера на ККП и Китай Ши Джинпинг (Xi Jinping), заради подкрепата на Джоу към Бо Шилай (Bo Xilai) в конспирацията на двамата да свалят Ши от власт. Поради което Джоу беше свален от силните му позиции на лидер на вътрешната сигурност на Китай, като тогавашният лидер на ККП и Китай Ху Джинтао (Hu Jintao) даде съгласието си Джоу да бъде разследван.

Експулсирането на Джоу от ККП сега ще позволи той да бъде предаден на съдебните власти, които да издирижират показен процес, който да покаже, че дори и високопоставени партийни служители се подлагат на справедлив съдебен процес. Всъщност, по-малко от час след официалното обявяване на неговото изключване от партията Върховната прокуратура и главният прокурор обявиха, че Джоу Йонгканг е официално арестуван и се започва разследване на обвиненията срещу него.

Много от обвиненията в списъка на престъпленията на Джоу са стандартна практика за корумпирани служители на ККП и не са изненада за никой, който е запознат с процедурата за лица с длъжности от този ранг. Макар, че едно от обвиненията звучи доста необичайно: "Разкриване на партийни и държавни тайни."

Изключването на Джоу от партията може да означава, че Ши почти е приключил с работата си от последните две години за пълното разбиване на политическата клика на бившия лидер Джянг Земин (Jiang Zemin). Джянг бе официално на тази длъжност за периода 1989-2002 г., но с помощта на своята клика, в челните редици на която бе Джоу, той реално продължи да управлява Китай политически и икономически в продължение на повече от две десетилетия след това. С изключването на Джоу от партията сега властта на тази клика фактически бива отнета, като наблюдатели очакват да видят скоро и забиването на последните гвоздеи в този ковчег.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!