Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай: Антикорупционна чистка с 12 самоубийства на висши кадри

Джоу Йонгканг.
Джоу Йонгканг. (Prakash Singh/AFP/Getty Images)

Стотици служители от мощен орган на Китайската комунистическа партия (ККП), контролиращ почти всички аспекти на вътрешната сигурност, са били тайно арестувани в антикорупционна чистка на партийния лидер Ши Джинпинг, научи New Epoch Weekly от високопоставен служител в Пекин. Крайните цели на тази чистка са ареста на бившия лидер на сигурността Джоу Йонгканг и разпадането на организацията, която той оглавяваше...


Според източника, бивш високопоставен служител на Комитета по политически и законодателни въпроси (КПЗВ / PLAC) е доставил на бившите партийни лидери Ху Джинтао и Джянг Земин копия от доклад, с който ги информира за масови арести в КПЗВ през последните три месеца. 

В доклада се казва, че 453 служители от всички нива на КПЗВ са били задържани за разпит, включително 392 души от Бюрото за обществена сигурност, 19 от прокуратурата, 27 от съдебната система и 10 от секретни бюра за сигурност. В допълнение се казва, че 12 високопоставени лица са извършили самоубийства.

Източникът, близък до офиса на Ху Джингтао, каза че докладът е предназначен да привлече вниманието на Джянг Земин и Ху Джинтао, с надеждата, че те ще се застъпят и изпратят предупреждение към Ши Джинпинг и Уанг Чишан, който оглавява анти-корупционните усилия на Ши. 

Ху Джингтао не е оповестил своята позиция по този въпрос, твърди източникът, предричайки, че не е много вероятно Ху да се намеси в политиката на новите партийни лидери. 

Реакцията на Джянг Земин е неизвестна. 

Чистка в КПЗВ

Откакто пое поста ръководител на ККП, Ши Джинпинг многократно говори за реформа и необходимост да се изкорени корупцията в партията, и по-специално за нуждата да се насочат усилията както към "мухите" така и към "тигрите". Въпреки, че няколко арести станаха публично достояние, те изглеждат разхвърляни и неспособни да постигнат нищо съществено. Въпреки това, мащабните тайни арести на КПЗВ служители предполагат, че Ши е взел на прицел КПЗВ.

Източникът в Пекин заяви, че много наблюдатели смятат това за чистка на КПЗВ от страна на новото ръководство. Много полицаи и кадри на Обществена сигурност не са наясно за духа на антикорупционната чистка, като арестите са причинили огромен шок в КПЗВ и "системата за поддържане на стабилност", каза източникът.

Наблюденията от източника в Пекин са в съответствие с докладната записка, изпратена на Ху Джинтао и Джянг Земин, в която се казва, че операциите на КПЗВ са в полу-парализирано състояние, моралът е нисък, а песимистичното настроение прониква в много офиси. 

Източници казаха за New Epoch Weekly, че анти-корупционната кампания на Ши има за цел да разруши КПЗВ. Тази партийна организация има годишен бюджет от близо 700 млрд. юана (приблизително 165 млрд. лева), което надхвърля военния бюджет на Китай.Тя контролира полицията, въоръжената полиция, прокуратурата, съдилищата, затворите, трудовите лагери, обединените работни фронтове и други ведомства. КПЗВ е станал толкова мощен, че е в състояние да се опълчва срещу висши партийни лидери.

Източникът в Пекин заяви, че задържането и разпита на толкова много корумпирани КПЗВ служители полага основите на бъдещото арестуване на "ключови фигури". Най-големият от тях е бившият шеф на КПЗВ Джоу Йонгканг.

Джоу се пенсионира на 18-я конгрес на партията през ноември м.г. от постовете си в Постоянния комитет на Политбюро и като ръководител на КПЗВ, който оглавяваше от 2007 г. насам. 

Джоу не бе в добри отношения с Ху Джинтао и бившия премиер Уен Джябао, и бе наставник на сваления член на Политбюро Бо Шилай, който в момента очаква съдебен процес. Epoch Times съобщи, че Джоу е подготвял Бо като свой заместник в рамките на Постоянния комитет. В допълнение, Джоу и Бо са планирали преврат с намерение да отстранят Ши след като поеме властта.

Б е л е ж к а  н а  р е д а к ц и я т а: Когато бившият топ полицай на Чонгчинг, Уанг Лиджун  дезертира в американското консулство в Ченгду на 6 февруари, той задейства политическа буря, която не е утихнала все още. Задкулисната битка се върти около това, каква позиция ще заемат държавниците на Китай спрямо преследването на Фалун Гонг. „Фракцията с окървавените ръце“ – служителите, повишени от бившия лидер Джянг Земин за осъществяване на това преследване – прави усилени опити да избегне отговорността за престъпленията си и да продължи кампанията. Други служители отказват да участват повече в преследването. Тези събития предоставят ясен избор пред държавници и граждани на Китай, както и пред хората по света: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Изборът на всеки е от историческо значение.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!