Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шар Адамс, Epoch Times

Анализатор: "Китай е на прага на големи социални промени"

Според Ърпинг Джанг, говорител на нюйоркската Фалун Дафа асоциация, "Китай е на прага на големи социални промени"
Според Ърпинг Джанг, говорител на нюйоркската Фалун Дафа асоциация, "Китай е на прага на големи социални промени". (Shar Adams/The Epoch Times)

Значителни проблеми започват да се появяват в борбата за власт на китайския режим, според анализатори на Китай и активисти за човешки права, присъствали на митинг на Капитъл Хил, Вашингтон, по-рано този месец...



„Китай е на прага на големи социални промени“, заяви Ърпинг Джанг (Erping Zhang) по време на митинг по повод 13-тата година от преследването на Фалун Гонг в Китай.

Джанг, който е говорител на нюйоркската Фалун Дафа асоциация, е с дипломи от Пекинския университет по международни отношения и школата „Джон Кенеди“ към Харвардския университет. Той поддържа обширна мрежа от приятели в Китай и е специалист по китайската цензура на Интернет.

По думите му корупцията и нарушенията на човешките права в континентален Китай са станали толкова необуздани, че сега проблемът отива далеч отвъд преследването на Фалун Гонг или кръвопролитията на пл. „Тянамън“ и засяга обикновените хора. Неприязънта към Китайската комунистическа партия (ККП) е толкова широко разпространена, че е видна в Интернет и дори съвсем открито по улиците.

Сега в Китай стават средно по около 500 протеста дневно, по думи на член на Националния китайски народен комитет по политическите и законодателни въпроси от февруари.

Според Джанг нарастващата неравнопоставеност на доходите в Китай е направило ситуацията още по-взривоопасна, като социалните и икономическите индикатори за потенциална промяна достигат критични стойности.

„Когато държавата притежава толкова големи валутни резерви и при все това за населението има толкова малко, някои наричат това „силна държава, слаби индивиди. Това предизвиква огромни опасения сред широката общественост“ – коментира Джанг. Той посочи, че дори китайските чиновници бързат да прехвърлят парите си в офшорни сметки, купуват луксозни къщи зад граница и изпращат децата си да учат в чужбина.

Преследването

Един барометър на промяната в Китай включва отношението към духовната практика Фалун Гонг. Поради страх от популярността на Фалун Гонг и привлекателността на философията й за китайците, китайският режим стартира кампания за „изкореняване“ на Фалун Гонг през юли 1999 г.

Дженифър Зенг бяга от Китай и получава убежище в Австралия, където написва бестселъра "Свидетел на историята", разказващ за ужасяващите й преживявания
Дженифър Зенг бяга от Китай и получава убежище в Австралия, където написва бестселъра "Свидетел на историята", разказващ за ужасяващите й преживявания. (Shar Adams/The Epoch Times)

Дженифър Зенг (Jennifer Zeng), чиято съдба е представена в „Свободен Китай“ – отличен с награда документален филм за преследването на Фалун Гонг в Китай, също присъстваше на събитието. Зенг е една от жертвите на преследването.

След две години в трудов лагер заради практикуване на Фалун Гонг, Зенг бяга от Китай и получава убежище в Австралия, където написва бестселъра „Свидетел на историята“, разказващ за ужасяващите й преживявания в затвора.

Зенг отбеляза многото конгресмени и хора от различни неправителствени организации, изпратили писма или държали реч на събитието.

Тя посочи, че тази година докладът за човешки права на САЩ за Китай е споменал отнемането на органи от практикуващи Фалун Гонг като проблем – едно от наистина ужасяващите действия на комунистическия режим срещу мирната група. Това признание е част от промяна в разбирането за Китай – както в страната, така и зад граница, добави Зенг. По думите й климатът вече е различен.

Вятърът на промяната

След 13 години пропаганда на държавния апарат против Фалун Гонг, китайците започват да виждат, че режимът е лъгал по отношение на практиката, коментира Джанг, като обществената солидарност е очевидна по време на демонстрации в страната в подкрепа на практикуващите.

„Това не се е случвало никога преди – заяви Джанг. – то е знак, че пропагандата на ККП не е успяла да убеди хората, че Фалун Гонг е нещо лошо.“

В един от случаите над 300 домакинства от село в провинция Хебей (Hebei) се включиха в петиция за освобождаването на техен съселянин, арестуван заради практикуване на Фалун Гонг. Те се подписаха с истинските си имена, като мнозина добавиха и пръстовите си отпечатъци.

Джанг е убеден, че китайският народ сега вижда преследването срещу практикуващите Фалун Гонг като отражение на репресиите върху самите тях.

Алан Адлър, говорител на групата „Приятели на Фалун Гонг“ (Friends of Falun Gong), направи връзка между опита за дезертьорство на китайския полицай Уанг Лиджун (Wang Lijun) в американското консулство по-рано тази година и последвалия политически крах на неговия началник, Бо Шилай (Bo Xilai).

И двамата чиновници са били замесени в търговията с органи от практикуващи Фалун Гонг. Очакваният политически възход на Бо бе забавен през 2007 г. от броя дела срещу него по света заради ролята му в преследването на Фалун Гонг.

По думите на Адлър преследването срещу мирната практика е „ужасна, ужасна пречка за китайския народ“, който според него заслужава повече.

За да се придвижи Китай напред, ще трябва да потърси отговорност на тези нарушители и да преразгледа случилото се, посочи Адлър. „Единственият начин това да стане, е да го направят самите китайци“, добави той.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!