Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Матю Робъртсън, Epoch Times

Фалун Гонг практикуващ арестуван за намерение да се намеси в телевизионни излъчвания

Майката, съпругата и дъщеря на Джонг Дингбанг (Zhong Dingbang) апелират за неговото освобождаване пред офиса на тайванския президент.
Майката, съпругата и дъщеря на Джонг Дингбанг (Zhong Dingbang) апелират за неговото освобождаване пред офиса на тайванския президент. 27 юни 2012 г. (Zhong Yuan/Epoch Times)

Тайвански инженер, направил бързо три-дневно пътуване през протока до южен Китай, е изправен пред опасността да бъде хвърлен в затвора и изтезаван. Неговото предполагаемо престъпление е желанието му да направи пробив в стриктната цензура на комунистическия режим, контролиращ всичко, включително телевизионните предавания...


Джонг Дингбанг (Zhong Dingbang) е задържан на летището в Гуангджоу (Guangzhou), провинция Джянгши (Jiangxi), на 18 юни, преди да се качи на самолета за в къщи. Той е обвинен в опит да се намеси в излъчването на телевизионни мрежи в Китай, според говорителя на Китайската комунистическа партия (ККП), новинарската агенция Шинхуа (Xinhua). Това е сериозно обвинение, което в миналото е водело до тежки изтезания и смърт на обвиняемите лица в ареста.

Новината на Шинхуа гласи, "Неговото сътрудничество е необходимо за свързано с това разследване". Той е поставен под домашно наблюдение същата нощ, съобщава Шинхуа.

Служители на Държавна сигурност след това са контактували роднини на Джонг в континентален Китай, които са предали съобщението на съпругата му в Тайван.

Шинхуа твърди, че от 2003 г. насам Джонг е "събирал секретни документи" и е изпращал оборудване в континентален Китай, което може да се използва, за "вмъкване в предавания", както и за "подбуждане на китайски граждани" към участие в подобни дейности.

Джоу Йонгканг, подложеният на сериозни критики шеф на сигурността в Китай, е издал заповед към местни агенти от Вътрешна сигурност да арестуват Джонг, според източник, запознат с въпроса. Вътрешна сигурност е отдел на Бюрото за обществена сигурност, което специализира в проследяване и преследване на дисиденти.

Инж. Джонг Дингбанг е практикуващ медитативната практика Фалун Гонг (Фалун Дафа), която е преследвана в Китай от 1999 г. насам от комунистическата партия. В миналото практикуващи Фалун Гонг са успявали няколко пъти да се вмъкнат в честотите на телевизионни мрежи и да излъчат програми относно истината за преследването на Фалун Гонг в континентален Китай, която се крие от комунистическата партия.

Сега семейството на Джонг е силно загрижено за неговата сигурност и отправи апел за помощ към президента на Тайван и световната общественост.

Ърпинг Джанг (Erping Zhang), говорител на Информационния център на Фалун Дафа, коментира по случая следното: "Китай е едно затворено общество. Конституцията гарантира правото на хората на свобода на информация и изразяването, но ККП нарушава конституцията, като цензурира информацията. Тука става дума за един двуличен режим, при който комунистическата партия напълно пренебрегва закона и конституцията, които сами са написали".

При тези обстоятелства, "всеки, който предостави информация на едно цензурирано общество, му дава лъч светлина в тъмнината. Това е за възхищение", продължава Джанг, допълвайки, че "тук нещата не опират до закон, а до нравственост".

Типичното съдържание на подобни "вмъкнати" предавания включва документални материали като филма "Фалшив огън" ("False Fire"), разкриващ намесата на ККП в инсценирането на инцидент на “самозапалване” на пл. Тянанмън.

Първият път, когато това е направено, е на 5 март 2002 г. в Чангчун (Changchun), североизточен Китай. След 50-минутно предаване в града е наложено военно положение и практикуващите Фалун Гонг са подложени на терор от служителите за сигурност, положили извънредни усилия, за да открият отговорните за неразрешеното предаване.

Лиу Ченгджун (Liu Chengjun) е начело на малък екип, осъществил пробива.
Полицията го открива и го простреля два пъти в крака, преди да го вземе под стража, според информацията на уебсайта Мингхуей (Minghui), регистриращ факти от преследването на Фалун Гонг.

След като Лиу е задържан, той е измъчван на "тигрова пейка" (вид мъчение) в продължение на 52 дни, според Мингхуей. След това са му прилагали и други изтезания, като огъване на коленете обратно (нагоре), удари с електрошокови палки, горене с цигари на чувствителни части на тялото и др., които са така мъчителни, че водят до многократни припадъци на жертвата. Подобни изтезания са прилагани и на останалите членове от екипа му.

Лиу умира от раните си в края на 2003 година.

Свръх насилието, използвано срещу обвинените във вмъкване в телевизионни излъчвания, е индикация за несигурността на ККП относно нейната анти-Фалун Гонг пропаганда, смята Чарлз Лий (Charles Lee). Лий е практикуващ Фалун Гонг и американски гражданин, който е прекарал три години в китайски затвор за това, че се е опитал да излъчи в Китай информация за преследването на Фалун Гонг.

Лий заяви в телефонно интервю: "В Китай няма свобода на медиите и мозъците на хората се промиват от момента на раждането им. Когато режимът започна преследването на Фалун Гонг през 1999 г., то се осъществяваше и с помощта на пропагандни кампании. Хората нямат начин как да знаят истината. Така че вмъкването на предавания може да им позволи да я научат. Видео програмите предлагат много информация".

Той продължава: "Когато хората знаят истината, ККП няма да е вече в състояние да ги преследва. Истината е сила и затова ККП се страхува много от всякакви дейности за разкриване на истината, включително вмъкване на предавания.”

“Те се страхуват от истината", заключи Чарлз Лий.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!