Матю Робъртсън, Epoch Times

Фалун Гонг практикуващ арестуван за намерение да се намеси в телевизионни излъчвания

Майката, съпругата и дъщеря на Джонг Дингбанг (Zhong Dingbang) апелират за неговото освобождаване пред офиса на тайванския президент.
Майката, съпругата и дъщеря на Джонг Дингбанг (Zhong Dingbang) апелират за неговото освобождаване пред офиса на тайванския президент. 27 юни 2012 г. (Zhong Yuan/Epoch Times)

Тайвански инженер, направил бързо три-дневно пътуване през протока до южен Китай, е изправен пред опасността да бъде хвърлен в затвора и изтезаван. Неговото предполагаемо престъпление е желанието му да направи пробив в стриктната цензура на комунистическия режим, контролиращ всичко, включително телевизионните предавания...


Джонг Дингбанг (Zhong Dingbang) е задържан на летището в Гуангджоу (Guangzhou), провинция Джянгши (Jiangxi), на 18 юни, преди да се качи на самолета за в къщи. Той е обвинен в опит да се намеси в излъчването на телевизионни мрежи в Китай, според говорителя на Китайската комунистическа партия (ККП), новинарската агенция Шинхуа (Xinhua). Това е сериозно обвинение, което в миналото е водело до тежки изтезания и смърт на обвиняемите лица в ареста.

Новината на Шинхуа гласи, "Неговото сътрудничество е необходимо за свързано с това разследване". Той е поставен под домашно наблюдение същата нощ, съобщава Шинхуа.

Служители на Държавна сигурност след това са контактували роднини на Джонг в континентален Китай, които са предали съобщението на съпругата му в Тайван.

Шинхуа твърди, че от 2003 г. насам Джонг е "събирал секретни документи" и е изпращал оборудване в континентален Китай, което може да се използва, за "вмъкване в предавания", както и за "подбуждане на китайски граждани" към участие в подобни дейности.

Джоу Йонгканг, подложеният на сериозни критики шеф на сигурността в Китай, е издал заповед към местни агенти от Вътрешна сигурност да арестуват Джонг, според източник, запознат с въпроса. Вътрешна сигурност е отдел на Бюрото за обществена сигурност, което специализира в проследяване и преследване на дисиденти.

Инж. Джонг Дингбанг е практикуващ медитативната практика Фалун Гонг (Фалун Дафа), която е преследвана в Китай от 1999 г. насам от комунистическата партия. В миналото практикуващи Фалун Гонг са успявали няколко пъти да се вмъкнат в честотите на телевизионни мрежи и да излъчат програми относно истината за преследването на Фалун Гонг в континентален Китай, която се крие от комунистическата партия.

Сега семейството на Джонг е силно загрижено за неговата сигурност и отправи апел за помощ към президента на Тайван и световната общественост.

Ърпинг Джанг (Erping Zhang), говорител на Информационния център на Фалун Дафа, коментира по случая следното: "Китай е едно затворено общество. Конституцията гарантира правото на хората на свобода на информация и изразяването, но ККП нарушава конституцията, като цензурира информацията. Тука става дума за един двуличен режим, при който комунистическата партия напълно пренебрегва закона и конституцията, които сами са написали".

При тези обстоятелства, "всеки, който предостави информация на едно цензурирано общество, му дава лъч светлина в тъмнината. Това е за възхищение", продължава Джанг, допълвайки, че "тук нещата не опират до закон, а до нравственост".

Типичното съдържание на подобни "вмъкнати" предавания включва документални материали като филма "Фалшив огън" ("False Fire"), разкриващ намесата на ККП в инсценирането на инцидент на “самозапалване” на пл. Тянанмън.

Първият път, когато това е направено, е на 5 март 2002 г. в Чангчун (Changchun), североизточен Китай. След 50-минутно предаване в града е наложено военно положение и практикуващите Фалун Гонг са подложени на терор от служителите за сигурност, положили извънредни усилия, за да открият отговорните за неразрешеното предаване.

Лиу Ченгджун (Liu Chengjun) е начело на малък екип, осъществил пробива.
Полицията го открива и го простреля два пъти в крака, преди да го вземе под стража, според информацията на уебсайта Мингхуей (Minghui), регистриращ факти от преследването на Фалун Гонг.

След като Лиу е задържан, той е измъчван на "тигрова пейка" (вид мъчение) в продължение на 52 дни, според Мингхуей. След това са му прилагали и други изтезания, като огъване на коленете обратно (нагоре), удари с електрошокови палки, горене с цигари на чувствителни части на тялото и др., които са така мъчителни, че водят до многократни припадъци на жертвата. Подобни изтезания са прилагани и на останалите членове от екипа му.

Лиу умира от раните си в края на 2003 година.

Свръх насилието, използвано срещу обвинените във вмъкване в телевизионни излъчвания, е индикация за несигурността на ККП относно нейната анти-Фалун Гонг пропаганда, смята Чарлз Лий (Charles Lee). Лий е практикуващ Фалун Гонг и американски гражданин, който е прекарал три години в китайски затвор за това, че се е опитал да излъчи в Китай информация за преследването на Фалун Гонг.

Лий заяви в телефонно интервю: "В Китай няма свобода на медиите и мозъците на хората се промиват от момента на раждането им. Когато режимът започна преследването на Фалун Гонг през 1999 г., то се осъществяваше и с помощта на пропагандни кампании. Хората нямат начин как да знаят истината. Така че вмъкването на предавания може да им позволи да я научат. Видео програмите предлагат много информация".

Той продължава: "Когато хората знаят истината, ККП няма да е вече в състояние да ги преследва. Истината е сила и затова ККП се страхува много от всякакви дейности за разкриване на истината, включително вмъкване на предавания.”

“Те се страхуват от истината", заключи Чарлз Лий.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!