Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля Иванов, Великая Эпоха

Призив за помощ на практикуващ Фалун Гонг от Тайван

Пресконференция относно спешното спасяване на Джонг Дингбанг (Zhong Dingbang), гражданин на Тайван и практикуващ Фалун Гонг. Тайпе, Тайван. Юли 2012 година.
Пресконференция относно спешното спасяване на Джонг Дингбанг (Zhong Dingbang), гражданин на Тайван и практикуващ Фалун Гонг. Тайпе, Тайван. Юли 2012 година. Снимка: Epoch Times

В континентален Китай арестуваха тайвански бизнесмен по време на посещение на семейни близки. Той е задържан, защото практикува медитативната практика Фалун Гонг (Фалун Дафа), която управляващият комунистически режим преследва от 13 години. В момента арестуваният се намира в Управлението на Държавна сигурност в град Гуанджоу, провинция Джянгси, съобщиха негови близки, които призоват властите в Тайван и международната общност да помогнат за освобождаването му...
 

На 18 юни Джонг Дингбанг (Zhong Dingbang), директор на тайванската компания "Шинджу", работеща в областта на високите технологии, и Фалун Гонг практикуващ, се готвел да се връща в Тайван от континентален Китай, където прекарал три дни на посещение на семейни близки. Но на летището е бил задържан от сътрудници на органите за сигурност.
 
Законодателката Ю Еми-ну (Yu Emi-nu), председател на Асоциацията на адвокатите в Тайпе каза, че според китайските власти за сигурност Джонг е задържан, за да "съдейства за разследването на практикуващ Фалун Гонг". Китайската страна не е дала по-подробни обяснения.
 
Ю каза, че тя вече се е свързала с Министерството на правосъдието на Тайван и е поискала то да се намеси и да съдейства активно за най-скорошното освобождаване на Джонг.
 
На 23 юни тайванските роднини на Джонг, както и двама от членовете на Законодателния Юан на Тайван, проведоха пресконференция, на която призоваха президента на Тайван Ма Инг-джеу (Ma Ying-jeou) да избави възможно най-скоро техния сънародник от ръцете на комунистическия режим.
 
Те също така съобщиха, че ако президентът и правителството на Тайван не предприемат стъпки в тази насока, те ще потърсят помощ от международни организации и правителствата на други страни.
 
За 13 години привържениците на Фалун Гонг са подложени на преследване в Китай, където управлява комунистическата партия. При все това в Тайван и в китайските автономии Хонг Конг и Макао тази медитативна практика не е забранена, а дори напротив, тя е подкрепяна дори на правителствено ниво. 
 
Според Асоциацията на Фалун Дафа в Тайван това е 14-тият случай на задържане на тайвански последователи на Фалун Гонг в Китай за 13 години. В предишните пъти задържаните са били разпитвани, сплашвани и държани под стража в продължение на няколко дни. През 2005 г. Фалун Гонг практикуващият Ян Джяджун е задържан в ареста на град Суджоу за един месец, а през 2002 г. Чен Ши е арестуван в Шенджен и е осъден на четири години затвор.
 
Медитативната практика Фалун Гонг (Фалун Дафа) придобива голяма популярност в Китай през 90-те години поради силно позитивния си ефект върху здравето на хората. Управляващият режим в страната, чийто лидер по това време е Джянг Земин установява, че броят на практикуващите Фалун Гонг надминава 70 млн. души, което надхвърля броя на членовете на комунистическата партия. В същото време популярността на Фалун Гонг продължава да расте. Така през 1999 г. Джянг Земин обявява Фалун Гонг за незаконен в Китай. Репресиите и преследването на Фалун Гонг все още продължават, придружени от арести, затвори и изтезания, които в някои случаи водят до смърт.  

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!