Дали да се подвеждат под отговорност политически престъпници

Китайски лидери искат реабилитация за политически престъпления; ще успеят ли да се скрият виновните?

Участници в бдението със свещи от 180 000 души в Хонг Конг в памет на избитите на площад "Тянанмън" на 4 юни 1989 г..
Участници в бдението със свещи от 180 000 души в Хонг Конг в памет на избитите на площад "Тянанмън" на 4 юни 1989 г.. (Sun Qing Tian / Epoch Times)
Участници в бдението със свещи от 180 000 души в Хонг Конг в памет на избитите на площад "Тянанмън" на 4 юни 1989 г..
Участници в бдението със свещи от 180 000 души в Хонг Конг в памет на избитите на площад "Тянанмън" на 4 юни 1989 г.. (Sun Qing Tian / Epoch Times)

В Китайската комунистическа партия (ККП) набира сила въпросът за реабилитация на жертвите от избиванията на площад "Тянанмън" и преследването на Фалун Гонг. Докато за самата реабилитация не изглежда да има разногласия, разделението на мненията е относно въпроса дали да бъде търсена отговорност на виновниците за тези трагедии...

 
Предложенията от премиера Уен Джябао (Wen Jiabao) и предполагаемия следващ лидер на ККП и Китай, Ши Джинпинг, включват реабилитация с търсене на отговорност.

Според съобщенията Уен е заявил публично, че е нечовешко да се отрича на китайски студенти в изгнание възможността да се завърнат в Китай, само защото са участвали в протестите от 4 юни, още повече когато на много от тях родителите са в напреднала възраст или дори не са вече сред живите.

Според списание The Frontline Magazine Ши Джинпинг е инструктирал подготовителния комитет на 18-тия конгрес да изготви план за реабилитация на студентските протести от 1989 г.. Проекто-планът включва обезщетение за жертвите и техните семейства, възстановяване на репутацията им и даване на съд лицата, отговорни за избиванията.

Предложенията от фракцията на Джянг

Предложенията от фракцията на бившия лидер на ККП и Китай, Джянг Земин, допускат реабилитация, но без търсене на отговорност. Тази фракция е изиграла ключова роля в избиванията на площад "Тянанмън", както и в преследването на медитативната практика Фалун Гонг.

Фракцията е в момента под натиск, тъй като Бо Шилай, за когото се очакваше да стане неин лидер, бе наскоро изхвърлен от всичките му постове в ККП, а настоящият й лидер Джоу Йонгканг е обект на разследване от ККП.


Реабилитация на Фалун Гонг

Предложенията от фракцията на Джянг изглеждат като опит да се използва реабилитирането на 4 юни за бягане от отговорност и дори за изграждане на престиж.

Експертът по Китай Ши Зангшан (Shi Zangshan) каза пред Epoch Times, че поддръжниците на Джянг сега твърдят, че всъщност Джянг Земин е наредил на Уен Джябао и Ши Джинпинг да подкрепят реабилитирането.

Ши каза, че някои лидери на ККП призовават за едновременно реабилитиране на 4 юни и Фалун Гонг. Уен Джябао и неговите поддръжници тестват водите, за да се определи точното време за реабилитация на Фалун Гон, смята Ши. 

Когато бившият топ полицай на Чонгчинг (Chongqing), Уанг Лиджун дезертира в американското консулство в Ченгду (Chengdu) на 6 февруари, той задейства политическа буря, която още не е утихнала. Задкулисната битка се върти около това, каква позиция ще заемат държавниците на Китай спрямо преследването на Фалун Гонг. Фракцията с кървавите ръце – служителите, повишени от бившия лидер Джянг Земин за осъществяване на преследването – прави усилени опити да избегне отговорността за престъпленията си и да продължи кампанията. Други служители отказват да участват в преследването оттук нататък. Събитията предоставят ясен избор пред държавниците и гражданите на Китай, както и пред хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Оригиналната статия на китайски език.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!