Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Дали да се подвеждат под отговорност политически престъпници

Китайски лидери искат реабилитация за политически престъпления; ще успеят ли да се скрият виновните?

Участници в бдението със свещи от 180 000 души в Хонг Конг в памет на избитите на площад "Тянанмън" на 4 юни 1989 г..
Участници в бдението със свещи от 180 000 души в Хонг Конг в памет на избитите на площад "Тянанмън" на 4 юни 1989 г.. (Sun Qing Tian / Epoch Times)
Участници в бдението със свещи от 180 000 души в Хонг Конг в памет на избитите на площад "Тянанмън" на 4 юни 1989 г..
Участници в бдението със свещи от 180 000 души в Хонг Конг в памет на избитите на площад "Тянанмън" на 4 юни 1989 г.. (Sun Qing Tian / Epoch Times)

В Китайската комунистическа партия (ККП) набира сила въпросът за реабилитация на жертвите от избиванията на площад "Тянанмън" и преследването на Фалун Гонг. Докато за самата реабилитация не изглежда да има разногласия, разделението на мненията е относно въпроса дали да бъде търсена отговорност на виновниците за тези трагедии...

 
Предложенията от премиера Уен Джябао (Wen Jiabao) и предполагаемия следващ лидер на ККП и Китай, Ши Джинпинг, включват реабилитация с търсене на отговорност.

Според съобщенията Уен е заявил публично, че е нечовешко да се отрича на китайски студенти в изгнание възможността да се завърнат в Китай, само защото са участвали в протестите от 4 юни, още повече когато на много от тях родителите са в напреднала възраст или дори не са вече сред живите.

Според списание The Frontline Magazine Ши Джинпинг е инструктирал подготовителния комитет на 18-тия конгрес да изготви план за реабилитация на студентските протести от 1989 г.. Проекто-планът включва обезщетение за жертвите и техните семейства, възстановяване на репутацията им и даване на съд лицата, отговорни за избиванията.

Предложенията от фракцията на Джянг

Предложенията от фракцията на бившия лидер на ККП и Китай, Джянг Земин, допускат реабилитация, но без търсене на отговорност. Тази фракция е изиграла ключова роля в избиванията на площад "Тянанмън", както и в преследването на медитативната практика Фалун Гонг.

Фракцията е в момента под натиск, тъй като Бо Шилай, за когото се очакваше да стане неин лидер, бе наскоро изхвърлен от всичките му постове в ККП, а настоящият й лидер Джоу Йонгканг е обект на разследване от ККП.


Реабилитация на Фалун Гонг

Предложенията от фракцията на Джянг изглеждат като опит да се използва реабилитирането на 4 юни за бягане от отговорност и дори за изграждане на престиж.

Експертът по Китай Ши Зангшан (Shi Zangshan) каза пред Epoch Times, че поддръжниците на Джянг сега твърдят, че всъщност Джянг Земин е наредил на Уен Джябао и Ши Джинпинг да подкрепят реабилитирането.

Ши каза, че някои лидери на ККП призовават за едновременно реабилитиране на 4 юни и Фалун Гонг. Уен Джябао и неговите поддръжници тестват водите, за да се определи точното време за реабилитация на Фалун Гон, смята Ши. 

Когато бившият топ полицай на Чонгчинг (Chongqing), Уанг Лиджун дезертира в американското консулство в Ченгду (Chengdu) на 6 февруари, той задейства политическа буря, която още не е утихнала. Задкулисната битка се върти около това, каква позиция ще заемат държавниците на Китай спрямо преследването на Фалун Гонг. Фракцията с кървавите ръце – служителите, повишени от бившия лидер Джянг Земин за осъществяване на преследването – прави усилени опити да избегне отговорността за престъпленията си и да продължи кампанията. Други служители отказват да участват в преследването оттук нататък. Събитията предоставят ясен избор пред държавниците и гражданите на Китай, както и пред хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Оригиналната статия на китайски език.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!