Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Чен Джин, Epoch Times

Фракцията на Джянг Земин на ръба на колапса

Джянг Земин е във вегетативно състояние в момента, според сведенията.
Джянг Земин е във вегетативно състояние в момента, според сведенията. Фото: Minoru Iwasaki-Pool/Getty Images

След инцидента с Уанг Лиджун (Wang Lijun) през февруари много чиновници от Китайската комунистическа партия (ККП), принадлежали към хардлайнерската фракция на бившия партиен лидер Джянг Земин (Jiang Zemin), заявиха своята вярност към сегашния партиен лидер Ху Джинтао (Hu Jintao) и предполагаемия бъдещ лидер – Ши Джинпинг(Xi Jinping)...


Тази тенденция започна да се засилва след като беше казано, че Джянг е във вегетативно състояние и е неспособен да влияе на политическите процеси. Неговата фракция на практика вече бе разбита. Съюзникът на Джанг –  Джоу Йонгканг (който е шеф на Комитета по политико-законодателните въпроси на ККП) стана обект на вътрешно разследване и обществен критицизъм.

Джанг във вегетативно състояние

Наскоро членове на фракцията на Джянг дадоха информация на китайски медии зад граница, че бившият първи все още може да се намеси в разпределянето на постовете сред партийните лидери на предстоящия 18-ти Национален конгрес на ККП тази есен. Каза се, че той и предишният вице-председател Зенг Чингхонг (Zeng Qinghong) са получили подкрепа от Ху Джинтао и премиера Уен Джябао да свалят Бо Шилай (Bo Xilai) и така да осигурят гладкото преминаване на Ши Джинпинг като лидер на ККП.

Но източник на Epoch Times в Пекин съобщи на 26-ти март, че Джянг е във вегетативно състояние и не може да оказва влияние върху партийни решения.

Необуздана корупция

На 16-ти април китайската държавна медия публикува статия на премиера Уен Джябао, в която той казва: „Тези отдели, които вършат лоша работа, не се справят с важни или корупционни случаи навреме, трябва да бъдат третирани според правилата.” Това предполага, че някои случаи, които са били покривани, сега ще попаднат под щателна проверка и ще бъдат разследвани.

През последните години няколко корупционни случая за астрономически суми бяха свързани със сина на Джянг Земин - Джянг Мянхенг (Jiang Mianheng). Epoch Times научи, че Централната дисциплинарна комисия разследва случай, който е свързан с бащата и сина. Парите, замесени във финансовата измама може да достигнат 1.2 трилиона юана (190 милиарда щатски долара). Според източника разследването е част от внимателно подготвен план за удар върху корупцията в семейството на Джянг.

В друг случай е замесен Лиу Джинбао (Liu Jinbao) – бивш президент на „Bank of China” в Хонконг. Лиу получи условна смъртна присъда през 2005. През 2006 хонконгското списание Open Magazine съобщи, че базираната в Швейцария банка „Bank for International Settlements” е открила, че над два милиарда долара са прехвърлени от Китай през декември 2002 г. и не са потърсени. От затвора Лиу заяви, че парите са били прехвърлени от Джянг около 16-тия конгрес на ККП за негова бъдеща употреба.

Точно преди 17-тия конгрес на ККП през октомври 2007, тогавашният министър на финансите Джин Ренчинг (Jin Renqing) неочаквано подава оставка. Предполага се, че причината е трансфер на пари в чужбина от Джин и Джянг Земин няколко години преди това. Ху и Уен разследваха неправомерно прехвърлените близо 100 милиона юана (15,8 милиона долара).

Освен това Джянг изхарчи огромни суми пари, за да преследва медитативната практика Фалун Гонг. Използваните пари са минавали директно през ръцете на Джин без подписа и одобрението на тогавашния премиер Джу Ронгджи (Zhu Rongji).

Ху консолидира властта

Наскоро много високопоставени военни, които преди бяха във фракцията на Джянг, заявиха вярността си към Ху Джинтао, включително вице-председателите на Централната военна комисия Гуо Бошьонг (Guo Boxiong) и Шу Цайхоу (Xu Caihou), политическият комисар на флотата  Лиу Шиаоджианг (Liu Xiaojiang), директорът на политическия отдел на Втори артилерийски корпус от Националноосвободителната армия – генерал Ин Фанглонг (Yin Fanglong) и членът на политическия комитет на Университета на Националноосвободителната армия – генерал Лиу Яджоу (Liu Yazhou).

След това беше съобщено, че Ли Чангчун (Li Changchun) и Джя Чинглин (Jia Qinglin), които са членове на Постоянния комитет на Политбюро, също са се обърнали срещу Бо Шилай – изпадналия в немилост партиен шеф на Чонгчинг и силен съюзник на Джянг.

Много провинциални чиновници също потвърдиха подкрепата си към Ху. „Шанхайската фракция”, която има близки връзки с Джянг, също се опита наскоро да се дистанцира от Бо и Джоу. Ю Дженгшенг (Yu Zhengsheng) – партиен секретар на Шанхай, и Джанг Гаоли (Zhang
Gaoli) - партиен секретар на Тянджин, заявиха, че ще следват решенията на централното правителство независимо от Джоу Йонгканг.

Освен това 39 други високопоставени чиновници бяха арестувани и задържани, след като Бо беше свален от постовете си в средата на март.

Според Чен Джифей (Chen Zhife), експерт по въпросите на Китай и професор в City University of New York, съдейки по скорошните кадрови промени в партията, фракцията на Джянг вече е изгубила влиянието си.

Проф. Чен: „Младежката лига на Ху изглежда има пълен контрол върху ситуацията. Говори се например, че е възможно Джоу Чянг (Zhou Qiang) – главен играч в Младежката лига, да отговаря за град Чонгчинг след 18-тия конграс на ККП. Това са доказателства, че фракцията на Джянг колабира под огромния натиск от фракцията на Младежката лига.”

„Въпреки, че някои медии се опитват да преувеличат влиянието на Джянг, много признаци сочат, че неговата фракция е на ръба на пълния колапс.” – добави Чен.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!