Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля ИВАНОВ. Великая Эпоха

Чонгчинг се оказа икономически изостанал, въпреки пропагандата

Централният вестник на град Чонгчинг променя реториката си към Бо Шилай.
Централният вестник на град Чонгчинг променя реториката си към Бо Шилай.

След отстраняване от всички постове и длъжности на бившия шеф на Чонгчинг Бо Шилай, официалните медии на града драстично промениха реториката и вместо славене на така наречения "Чонгчински модел" започнаха да съобщават за сериозни икономически проблеми на метрополиса...
 
На 16 април официалното издание на Чонгчинг, "Чонгчинг Дейли" публикува от името на партийния комитет аналитична статия, която гласи, че развитието на икономиката на града "все още изостава от другите".
 
В статията се посочва също, че общата икономическа ситуация в Чонгчинг е по-лоша от средното за страната, той е "далеч зад" развитите източни райони, а също така и "не изпъква със свои предимства" сред централните и западните райони.
 
Преди това "Чонгчин Дейли" бе основният говорител на Бо Шилай, високо превъзнасяйки неговите методи на управление, както и безпрецедентните икономически успехи на Чонгчинг на фона на други китайски региони. Дори се появи понятието "Чонгчински модел", за който много от официалните китайски медии отправиха призиви към лидерите на други градове и провинции да последват.
 
Например, в началото на годината, когато Бо Шилай бе все още на власт, "Чонгчинг Дейли" съобщи, че за 2011 г. БВП на града е нараснал с 16,4%, и че "такъв невероятен скок" е най-бързият в страната.
 
На 6 март Хуан Чифан, кмет на Чонгчинг, каза в интервю за централното радио, че през 2011 г., Чонгчинг е заел първите места в страната по 17 икономически показатели.
 
Въпреки това, след като Бо Шилай не само загуби поста си, но и стана обект на разследване, което бе официално обявено на 15 март, всичко, което по-рано се представяше като политически и икономически успех на Чонгчинг под ръководството на "мъдрия лидер", сега се обърна на 180 градуса, превръщайки се в грешки и недостатъци.
 
Неотдавна китайски медии съобщиха, че общият размер на дълга на правителството на Чонгчинг вече възлиза на 500 млрд. юана ($ 79 милиарда). Китайски анализатори считат, че в действителност то е банкрутирало, тъй като годишният доход на Чонгчинг е само около 100 милиарда юана, което е едва достатъчно да покрие административните разходи на градската управа.
 
На 17 март в сайта на Държавната статистическа служба се появи информация, че властите на района Юнчуан в град Чонгчинг са съобщавали недостоверни статистически данни.
 
Като се има предвид естеството на комунистически Китай, характеризиращ се с прекомерна пропаганда на фалшиви цифри, е трудно да се определи в действителност ситуацията с икономиката на Чонгчинг.
 
Възможно е всички минали успехи и постижения, които са широко докладвани от китайските медии, да са били изфабрикувани с цел да се подчертае кадърността на Бо Шилай, планирал тази есен да заеме пост в централното правителство и дори, според някои сведения, да стане държавен глава.
 
Но също така е възможно в момента отделни висши партийни лидери да се опитват да омаловажат всичко направено от Бо Шилай, така че той да има по-малко подкрепа и да е по-лесно да му се наложи по-тежка присъда.
 
Припомняме, че Бо Шилай и съпругата му Гу Кайлан са арестувани по подозрения за корупция, финансови измами и убийство.
 
В момента в Китайската комунистическа партия се засилва вътрешнопартийната борба за влияние между двете фракции - "кликата на Джянг Земин", която в момента се ръководи от председателя на Комитета по политически и законодателни въпроси на ККП, Джоу Йонгканг, (към която принадлежи и Бо Шилай) и фракцията, начело със сегашния лидер на ККП и Китай Ху Джинтао и премиера Уен Джябао.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!